borba s koronavirusom

Održan sastanak Stožera s premijerom! Božinović: 'Slijedi pojačana kontrola maski, moguće da djeca ne idu u š...

25.10.2021. u 10:45/ RTL Vijesti

'Covid potvrde ne razmatramo na način kako se one primjenjuju u Europi, bar ne sad', kaže Božinović

U Banskim dvorima završio je sastanak članova Nacionalnog stožera s premijerom Plenkovićem, a razgovaralo se o provođenju postojećih mjera. No isto tako jedna od tema razgovora bila je i moguća proširena primjena covid potvrda.

Prije početka sastanka ministar Beroš na novinarsko pitanje hoće li biti pooštravanja mjera odgovorio je: "Razgovarat ćemo o svemu", dok Capak i Markotić nisu odgovarali na pitanja novinara.

Nakon sastanka nitko od nazočnih nije želio davati nikakakvu izjavu te otkriti jesu li donesene neke nove odluke. 

Image
borba s epidemijom

Premijer se sastao sa Stožerom, ali detalje sastanka nisu htjeli otkriti. Čekaju li nas nove mjere?

Image
borba s epidemijom

Premijer se sastao sa Stožerom, ali detalje sastanka nisu htjeli otkriti. Čekaju li nas nove mjere?

Ministar Davor Božinović je na završnoj konferenciji projekta "Osnaživanje žena i podrška u vojnim snagama i mirovnim misijama Republike Hrvatske. Predstavljeni će biti rezultati analize položaja žena u hrvatskim vojnim snagama i mirovnim misijama te zaključci s edukacijskih radionica provedenih tijekom projekta, kao i preporuke koje mogu poboljšati i ojačati položaj žena u vojnim snagama i mirovnim misijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tamo je dao izjavu za medije.

"To je redovit sastanak, početak je tjedna, analizirali smo situaciju, brojevi rastu. Već smo najavljivali da će s jeseni porast broj novozaraženih, to smo uvijek kombinirali sa našim preporukama o pridržavanju s temeljnim mjerama i pozivom građanima da se cijepe", rekao je i dodao:

Upravo se čita

Image
Što kažu stručnjaci?

Možemo li uštedjeti na potrošnji energije? Utječu energetski razred, pravilna uporaba...

"Svatko nakon ove dvije godine zna kako se može zaštititi", kaže Božinović.

Rekao je da cjepivo ne znači stopostotnu zaštitu, ali "najviše što je znanost nama dala je da se ljudi cijepe."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što se danas razgovaralo kao odgovor na aktualnu situaciju, to je pojačana kontrola onih mjera koje su sada na snazi, posebno kad je riječ o maskama u zatvorenom. Nastavit će se razgovori vezano za činjenicu da nam je četvrtina novozaraženih iz školskog sustava", poručio je ministar Božinović i dodao:

"O tome će se razgovarati, da vidimo kako iskoristiti neke nadolazeće blagdane da se eventualno onih dva dana koja su radni u tom tjednu, možda da se ne ide u školu ta dva dana, ali o tome ćemo još razgovarati, ne bi htio prejudicirati. Ono što je HZJZ objavio kao mogućnost, to je pojačano promoviranje treće doze", kaže ministar.

Poručio je da se obveza nošenja maski shvaća ležerno i da tu treba pojačati kontrolu.

Na pitanje hoće li se širiti uporaba covid potvrda, Božinović je poručio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najrealnije je jače inzistiranje na postojećim mjerama. Covid potvrde ne razmatramo na način kako se one primjenjuju u Europi, bar ne sad. Države koje su ih uvele nisu u nešto povoljnijoj situaciji. Tu je njihov dio koji se tiče jače motivacije za cijepljenje, ali to je jedno kompleksno pitanje. Ono što je najvažnije, ako držimo distancu i nosimo maske, klonimo velikih okupljanja gdje ne znate s kim ste u društvu, to su sve situacije u kojima možete dobiti koronu", kazao je Božinović i nastavio:

"Postoji povjerenstvo na razini ministarstva obrazovanja koje prati situaciju u školama, znamo da su školska djeca vrlo osjetljiva kategorija, znamo što im je potrebno u formativnim godinama, i kad govorimo o osnovnim i srednjim školama, sve se to treba uzeti u obzir", jasno će Božinović.

Dodaje da nas u ovom trenutku kombinacija mjera i cijepljena nas može izvući iz krize.

"Kad kažemo cijepljenje, netko tko je dva puta cijepljen se zarazi, ima i toga. Međutim, svaki je organizam priča za sebe, pogotovo ako pričamo o starijim osobama. Odgovor njihovog imunosistema nije isti kao kod mlađih, kod mlađih je imunitet nakon cijepljenja puno veći. Međutim, ako se cijepite, ne znači da se ne možete zaraziti. I cijepljeni moraju voditi računa o osnovnim mjerama, onda ste na sigurnoj strani", rekao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image

Capak o brojkama

Više s weba