'prekršena su joj prava'

Odvjetnica Lidija Horvat: 'Josipa Rimac neće se nagoditi s USKOK-om. Dokazi su pribavljeni ilegalno'

23.2.2022. u 19:01/ RTL Vijesti

U optužnici nema afere 'Krš-Pađene', koja je bila najzvučnija, a Horvat kaže da se čini kako se radi o taktici USKOK-a da bi ju se prikazalo težom nego što jest

USKOK je podignuo prvu optužnicu protiv nekadašnje kninske kraljice i HDZ-ove uzdanice Josipe Rimac. S još 26-ero ljudi, među kojima su i bivša ministrica Gabrijela Žalac, ali i žena koja je srušila Darka Horvata - optuženi su za niz kaznenih djela.

O slučaju koji je još jedan udarac za HDZ, nastavlja reporter RTL-a Boris Mišević s odvjetnicom Josipe Rimac, Lidijom Horvat. Borise, što na ovu optužnicu kažu odvjetnici Josipe Rimac?

Odvjetnici još nisu dobili optužnicu, ali pretpostavlja se da bi u toj optužnici moglo biti sve ono što smo mogli čuti i istrazi. Po nekim procjenama suđenje neće početi još godinu dana.

"Imamo rok od osam dana da podnesemo odgovor na optužnicu, i uz njega možemo podnijeti prijedlog za izdvajanje nezakonitih dokaza", rekla je Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako će se braniti, Horvat kaže da ne bi za sada htjela ulaziti taktiku obrane, no kako će iskoristiti sve mogućnosti koje im zakon pruža.

"Jedna od njih je detaljno obrazlaganje našeg odgovora i prijedloga za izdvajanje nezakonitih dokaza“, rekla je.

Upravo se čita

Image
PROF. ZORIČIĆ UPOZORAVA

Droga koja kosi mlade Amerikance. Doslovno se uguše i od vrlo niskih doza: 'Kad dođe kod nas glave će se gubiti'

U optužnici nema afere 'Krš-Pađene', koja je bila najzvučnija, a Horvat kaže da se čini kako se radi o taktici USKOK-a

"Oni žele prikazati puno jačom i snažniju kriminalnom količinom koja to zaista nije. Ovo je mali predmet, bez obzira na točke koje su u njemu navedene. Tom optužnicom se prema dokazima u spisu uopće ne stavlja na teret gospođi Rimac pribava bilo kakve protupravne imovinske koristi. To se cijelo vrijeme provlačilo kroz medije i to naprosto nije točno. Ona prema inkriminaciji USKOK-a nije tom optužnicom primila imovinsku korist za sebe", objašnjava Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OPTUŽNICA PROTIV RIMAC

USKOK podigao optužnicu protiv nekadašnje kninske kraljice Josipe Rimac i još 26 osumnjičenih. Terete ih za mito i trgovanje utjecajem

Image
OPTUŽNICA PROTIV RIMAC

USKOK podigao optužnicu protiv nekadašnje kninske kraljice Josipe Rimac i još 26 osumnjičenih. Terete ih za mito i trgovanje utjecajem

Dodaje da prave razloge zbog čega se nije odmah išlo s tom optužnicom zna samo USKOK, dok ona može samo pretpostavljati.

"Ono što se u zadnje vrijeme u medijskom prostoru događa, vidimo da se od strane USKOK-a podižu inkriminacije protiv puno više rangiranih državnih dužnosnika od moje branjenice. Postavila bih pitanje zbog čega se gotovo dvije godine držao fokus medijski na njoj, prikazujući nju kao glavnog i odgovornog krivca, temeljem istih dokaza za koje se sada terete puno više rangirane osobe?", pita se Horvat.

Tvrdnju da su dokazi protiv Rimac pribavljeni na protupravni način objašnjava tako da je njen predmet proistekao iz jednog predmeta posebnih dokaznih radnji koje su primjenjivane u odnosu na druge osobe.

"Inicijalni nalog Županijskog suda nije donesen u odnosu na nju i treba vidjeti je li bio zakonit", kaže i dodaje da se to odnosi na prisluškivanje u automobilu i telefonom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obzirom da se radi o najdubljem posezanju u nečija temeljna ljudska prava, ograničenju koje je zaista duboko, gdje se zadire u privatnost u najvećoj mogućoj mjeri, mora postojati osnovni preduvjet nužnosti. To znači da se one ne mogu niti na koji drugi način pribaviti takvi dokazi, a to mora biti posebno obrazloženo. Da li su organi progona pokušali doći do tih dokaza na neki manje intruzivan način, to mi ne znamo", rekla je.

Na pitanje hoće li se Josipa Rimac pokušati nagoditi prokazivanjem nekih većih i bitnijih stvari, Horvat kaže da se to neće dogoditi.

"USKOK ima u spisu što zna cijelo ovo vrijeme, mi samo očekujemo da se na jednak način postupa prema svima i da se transparentno zna što se dešava. U odnosu na nju su sve političke i pravne posljedice nastupile prilikom otvaranja istrage protiv nje u svibnju 2020., nakon njenog uhićenja. Temeljno, ustavom zajamčeno načelo jednakosti pred zakonom nije poštovano jer se isto nije dogodilo drugima", rekla je Horvat.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Jedinstveni trenuci

Zalazak sunca zacrvenio nebo iznad Zagreba! Pogledajte prekrasne prizore!

Više s weba