'TO JE MONTIRANI PROCES'

Odvjetnik Mišetić: 'Srbiji je nemoguće izdati tjeralicu za pilotima bez suglasnosti Hrvatske'

20.8.2022. u 20:15/ Irena Pirjać

'Srbija zloupotrebljava pojam univerzalne nadležnosti o međunarodnom pravu za kreiranje nekakvih političkih presuda', kazao je Mišetić

Zašto Srbija inzistira na optužnicama protiv četvero hrvatskih pilota i ima li potporu u međunarodnom pravu? Na ta pitanja za RTL odgovara Luka Mišetić, odvjetnik koji je pred Haaškim sudom branio Antu Gotovinu.

Što sada znači ova odluka Apelacijskog suda Srbije za hrvatske pilote?

Znači da će se voditi postupak u odsutnosti u Srbiji. Za pilote znači jednostavno da ne smiju ući na teritorij Srbije jer je jedini način da Srbija može doći do njih je da oni prijeđu granicu i uđu na teritorij Srbije. Naime, zbog novih Interpolovih pravila, nemoguće je Srbiji izdati međunarodnu tjeralicu preko Interpola bez suglasnosti Hrvatske. A siguran sam da hrvatska Vlada neće dati suglasnost za raspisivanje međunarodne tjeralice protiv hrvatskih pilota.

Što očekujete, kako će se razvijati suđenje pilotima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o jednom političkom postupku koji ima jasan cilj, koji Beograd vodi, odnosno traži 27 godina
i to je nekakva kriminalizacija Oluje. Što je naravno u kontradikciji s međunarodnim presudama. Ali, očekujem da će doći do nekakve osuđujuće presude jer je proces otpočetka neobjektivan i očito montiran.

Image
OPTUŽNICA SRBIJE ZBOG OLUJE

Borović za RTL: 'Premijer je izjavio da Hrvatska zna kako zaštiti pilote. E, sada čekamo to'

Image
OPTUŽNICA SRBIJE ZBOG OLUJE

Borović za RTL: 'Premijer je izjavio da Hrvatska zna kako zaštiti pilote. E, sada čekamo to'

Zašto Srbija inzistira na ovim optužnicama? Ima li potporu u međunarodnom pravu?

Upravo se čita

Image
KLASA OPTIMIST

Najbolji strijelac sljedećeg protivnika Vatrenih: 'Japan će biti prvak svijeta, ne šalim se'

To je proces domaćeg suda u Srbiji koji koristi međunarodno pravo. Postoje države koje koriste pojam univerzalne nadležnosti. Međutim, ovdje Srbija zloupotrebljava taj pojam o međunarodnom pravu za kreiranje nekakvih političkih presuda, da oni mogu anulirati na neki način presude koje su došle iz Haaškog tribunala. A koji jasno pokazuju sliku rata devedesetih: da su za većinu zločina, kaznene odnosno zločinačke politike vođene iz Beograda.

Kako bi Hrvatska trebala reagirati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska ne treba previše jako reagirati. Međutim, treba zauzeti jasan stav. Treba zaštiti njene građane od ovakvih, očito, montiranih procesa. To je na neki način i politička poruka, odnosno politička optužba Srbije protiv Hrvatske koja je članica Europske unije. I zbog toga, Hrvatska treba reagirati na način da diplomatskim putem daje jasno do znanja da neće ovo prihvatiti, da također Hrvatska zauzima stav u pregovorima Srbije za članstvo u Europskoj uniji da mora mijenjati taj zakon.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Bin Laden dobio nasljednika

Više s weba