NE ODUSTAJE

Oko članstva u NATO-u Milanović otišao korak dalje, poručio Finskoj: 'Boli njih ona stvar za nas!'

13.5.2022. u 18:40/ Andrijana Čičak Božić

Za Milanovića i dalje Finska i Švedska ne mogu u NATO dok se ne riješi izborno pitanje u BIH

Finsko "Da" NATO-u podržale su brojne europske države, najavljuje se ulazak po kratkom postupku, ali hrvatski predsjednik ne odustaje. Zeleno svjetlo želi uvjetovati izmjenama izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

Sada je otišao i korak dalje i javno izvrijeđao Finsku koja je zbog uvjetovanja iznenađena jer nad BIH, kažu, oni nemaju utjecaj.

Za Milanovića i dalje Finska i Švedska ne mogu u NATO dok se ne riješi izborno pitanje u BIH. No, kaže, nije shvaćen ozbiljno.

"Kada bismo bili jedinstveni, ja i HDZ, odnosno Plenković, istog trena bi shvatili vrlo ozbiljno i garantiram da bi problem bio riješen", poručio je hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
jačanje suradnje

Glavni tajnik NATO-a: 'Finska će biti toplo podravljena u NATO, a prijem će biti lagan i brz'

Image
jačanje suradnje

Glavni tajnik NATO-a: 'Finska će biti toplo podravljena u NATO, a prijem će biti lagan i brz'

S takvim izjavama, smatra predsjednik Sabora, treba biti vrlo oprezan.

"Trenutno blokirati Finsku i Švedsku znači ići na ruku Rusiji i smatram da to nije mudar prijedlog", rekao je Goran Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora.

Upravo se čita

Image
PROF. ZORIČIĆ UPOZORAVA

Droga koja kosi mlade Amerikance. Doslovno se uguše i od vrlo niskih doza: 'Kad dođe kod nas glave će se gubiti'

"Ja nisam mudar, prijek sam, nagao, neobuzdan, evo ga, što ćete, ali borim se za svoje, a ti mudruj i idi u Finsku na izbore", rekao je Milanović.

"Mislim da bi ta odluka, kada bi zaista blokirali te dvije države, narušila međunarodni ugled Hrvatske, a ne bi pomogla Hrvatima u BiH", smatra Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada predsjednik Sabora manirom analitičara objašnjava što je mudro a što nije, i da mi pomažemo Rusiji. Ja pomažem sebi, Rusija me se ne tiče", kazao je Milanović.

Politički sraz, no relativno pristojan. Nedavno je Milanović priznao da ga je majka molila da zbog mira u obitelji, pusti Jandrokovića na miru.

"Drago mi je za taj jedan suzdržan ton, da ga čujemo nakon dugo vremena, ali mene neće uspavati i ušutkati, neće", poručio je predsjednik.

"On mene nikad nije štedio, ali to mene uopće nije briga, što se mene tiče, može govoriti što hoće, jel znadete onu izreku nije važno što se kaže, nego tko kaže", rekao je Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović se osvrnuo i na izjavu finskog ministra vanjskih poslova, po kojem su Finci šokirani predsjednikovom retorikom.

"Dobrodošao u klub gospodine ministre vanjskih poslova, mi smo u šoku već nekoliko godina od vašeg bezobrazluka i ignorancije. Evo i mi smo u šoku, što ih boli ona stvar za nas", kazao je Milanović.

S finskim ministrom, sastaje se za vikend Grlić Radman na vijeću ministara NATO.

"Potvrdit ću stajalište hrvatske Vlade o nedvosmislenoj podršci ovim dvjema državama", poručio je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A tako će kaže glasati i hrvatski veleposlanik pri NATO-u.

Prijeti li i Hrvatskoj blokada, i to nove slovenske vlade oko Schengena, ako ne prihvatimo arbitražne granice, Milanovića ne brine.

"To je u interesu Slovenije, Hrvatska bez Schengena može. Nokat jednog Hrvata mi je bitniji od Schengena", kazao je predsjednik. U slovensku potporu uvjeren je ministar Radman:

"Pričekajmo formiranje Vlade, pričekajmo susret dvoje ministara, dva premijera", rekao je Grlić Radman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenska vlada trebala bi biti sastavljena početkom lipnja, pa će biti i jasnije kakve ima planove.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Kaos diljem Hrvatske

Strašni prizori: Pogledajte što je olujni vjetar učinio u Osijeku i Zagrebu. Rušio stabla, štandove, auta...

Više s weba