Mladi inženjeri

Oni su dokaz da Hrvatska može bolje: Osnovnoškolci pobjednici superfinala iz robotike!

2.6.2019. u 21:00/ Maja Brkljača

50 najboljih u Crikvenici programira robota koji mora prepoznavati boje, izbjegavati prepreke i paliti svjetla u tunelu

Crikvenica kao središte robotike i programiranja za 50 najnadarenijih hrvatskih osnovnoškolaca i članova kreativnih udruga. Barem u posljednja tri dana. Iako je nekima samo 8 godina, robote programiraju kao od šale. Ostvare li im se planovi, njihovi bi izumi mogli itekako olakšati svakodnevicu i promijeniti svijet nabolje.

Najmlađa u timu ima 8, a najstariji 10 godina. Svi su iz maloga mjesta koje ima samo 400 stanovnika, ali to ih nije spriječilo da postanu pobjednici hrvatskoga superfinala iz robotike.

"Volio bih napraviti jednog robota koji bi mogao pospremati, kojem bih poslao poruku, a on napravio kaj si mu poslao", rekao je Petar Žmalec.

Za to bi mu, kaže, trebalo devet mjeseci, najviše godinu. A kolegica iz tima dodaje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja bih voljela napraviti jednog robota koji može ići pod vodu da mogu istraživati podvodni svijet", kazala je Karla Petrušan.

50 najboljih u Crikvenici programira robota koji mora prepoznavati boje, izbjegavati prepreke i paliti svjetla u tunelu.

Upravo se čita

Image
POSLALI APEL

Prijatelji životinja upozoravaju: Zbog SP-a sve češća protuzakonita upotreba petardi

"Robotikom se želim baviti, biti ili inženjer ili programer, tako nešto, to mi je san", rekao je Borna Lebinac Milinović.

"Vremena se mijenjaju i mi ćemo promijeniti još sto poslova i doći će sto novih poslova i mislim da je ovo dobar temelj za bilo koji budući posao koji ću ja raditi", izjavio je Borna Bulat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na trodnevnoj radionici sa školarcima rade studenti i mentori sa srodnih fakulteta.

"Programiranje ovih robotića, autića njima razvija zapravo logičko razmišljanje, slijedno razmišljanje, kritično razmišljanje, pa čak i čitanje s razumijevanjem jer treba pročitati, ako pogledate, stranicu i pol uputa koje nije baš lagano razumijeti, tako da širok spektar stvari se ovdje razvija, osim toga i timski rad", izjavio je Predrag Pale s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Robotički kamp organizirao je Institut za razvoj i inovativnost mladih, što im je samo jedna u nizu aktivnosti. Najmasovniji su izvankurikularni projekt u Hrvatskoj koji je robotiku besplatno doveo do 120.000 mališana.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Teška nesreća kod Rijeke: Šest osoba ozlijeđeno u sudaru auta, jedna kritično

Više s weba