OPREZ RODITELJIMA

Opasna igra: od početka ove godine s tržišta je povučeno nekoliko igračaka zbog neodgovarajućeg kemijskog sastava

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Sve tri igračke koje su povučene ove godine podrijetlom su iz Kine.

26.7.2017. u 11:21/ Vijesti.hr

Fidget spinner je definitivno ovogodišnja senzacija među djecom i svaki mališan želi tu igračku. No, na njegove opasnosti nije upozorila nadležna institucija, nego jedna majka. Njezinu se djetetu prst zaglavio u jednoj od rupica i više ga nije mogao izvaditi, piše 24 sata.

"Većina igračaka dolazi iz Kine, ali svaka mora imati potreban certifikat za europsko tržište. Veliki naglasak se stavlja na igračke koje se prodaju bebama" rekao je direktor dječjeg dućana Toy&Joy.

Igračke se prvo provjeravaju na carini. Ako ne zadovoljavaju zakonske normative, neće proći granicu. One se ubrzo spaljuju ili razbijaju. U tom slučaju na terene u provjeru dolaze sanitarni inspektori iz Ministarstva zdravlja, a ispitivanja se provode u ovlaštenim laboratorijima.

Iako ne postoji točan broj neispravnih igračaka, od početka ove godine s tržišta su povučene tri. To su dječja maska, lopta i plastična gitara. Sve tri igračke podrijetlom su iz Kine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo slučajeve gdje uvoznici prije uvoza dostave igračke na predanalize. Tako se ne kupuje zdravstveno neispravna roba jer se igračke provjere unaprijed, a i sam uvoznik nema troškova uništenja ili povrata robe", objašnjava Lidija Barušić iz Zavoda za javno zdravstvo.

Najčešći uzrok zbog kojih se određene igračke uništavaju i spaljuju je kemijski rizik za zdravlje djece, piše 24 sata.

Upravo se čita

Image
pratite na rtl-u

DANAS OD 19 SATI! Otkrivamo! Pacijenti u problemima - ostaju bez pomagala

Više s weba

Pročitajte još

Image

Capak o brojkama

Više s weba