potrošnja u koronakrizi

Podaci Porezne uprave: Prošli tjedan izdano je čak 22 posto manje računa nego lani

Image
Foto: RTL / PIXSELL / Shutterstock

Od početka koronakrize u Hrvatskoj, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, broj fiskaliziranih računa smanjen je za 27 posto

24.8.2020. u 16:16/ Vijesti.hr

U razdoblju od 17. do 23. kolovoza ove godine u svim djelatnostima izdano je 45,8 milijuna računa što je za 22 posto manje nego u usporedivom lanjskom tjednu, a ukupna vrijednost računa u proteklom tjednu je dosegnula 4,32 milijarde kuna što je za gotovo milijardu kuna ili 19 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, pokazuju najnoviji podaci Porezne uprave.

Image
Nekom se sviđaju, nekom ne

Najrigoroznije mjere Nacionalnog stožera: Ovako su nam promijenili život, evo što smo sve preživjeli

Image
Nekom se sviđaju, nekom ne

Najrigoroznije mjere Nacionalnog stožera: Ovako su nam promijenili život, evo što smo sve preživjeli

U djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala broj je računa pao za 18 posto, na 26,3 milijuna, a iznos računa za devet posto, na 2,75 milijardi kuna.

U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane izdano je 29 posto manje računa, ukupno njih 8,66 milijuna, a iznos je smanjen za 35 posto, na 849,1 milijun kuna.

U odnosu na prethodni tjedan, odnosno na razdoblje od 10. do 16. kolovoza 2020. godine, broj fiskaliziranih računa u svim djelatnostima pao je za jedan posto dok je iznos manji za šest posto. U trgovini je vidljivo povećanje broja računa za jedan posto, dok je za isti postotak manja njihova vrijednost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ugostiteljstvu i turizmu broj računa je pao za osam posto, a njihova vrijednost je za 18 posto manja na tjednoj razini. Na tjednoj razini u ugostiteljstvu i turizmu je zabilježen prvi pad broja i iznosa fiskaliziranih računa nakon nekoliko mjeseci, a vjerojatno je to posljedica i ograničavanja rada noćnih klubova i kafića u sklopu epidemioloških mjera u borbi protiv koronavirusa.

Od početka koronakrize u Hrvatskoj, u razdoblju od 24. veljače do 23. kolovoza ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine broj fiskaliziranih računa smanjen je za 27 posto, a njihov iznos za 18 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Upravo se čita

Image
povijesni trijumf

'Hrvatska je mirno i metodično cijedila život i radost iz Brazila': Ovako svjetski mediji pišu o Vatrenima

Ove godine u tom je razdoblju izdano 916,7 milijuna računa, čija vrijednost doseže 85,4 milijarde kuna, a u istom lanjskom razdoblju bilo je izdano 1,27 milijardi računa, ukupne vrijednosti 104,7 milijardi kuna.

Sukladno tim podacima, vrijednost fiskaliziranih računa u razdoblju od početka koronakrize do jučer u odnosu na isto razdoblje 2019. godine je manja za 19,3 milijarde kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U trgovini je na godišnjoj razini broj računa smanjen za 22 posto, na 565,3 milijuna, dok je njihova vrijednost pala 10 posto, na 60,2 milijarde kuna, s prošlogodišnjih 67,1 milijardu kuna.

U ugostiteljstvu i turizmu broj fiskaliziranih računa pao je 42 posto, na 132,99 milijuna, dok je vrijednost računa manja za 47 posto. U razdoblju od 24. veljače do 23. kolovoza ove godine vrijednost fiskaliziranih računa u ugostiteljstvu i turizmu iznosi 9,4 milijarde kuna dok je u istom lanjskom razdoblju dosezala iznos od 17,6 milijardi kuna.

Više s weba

Pročitajte još

Image
čestitala hrvatskoj

VIDEO I slavna hollywoodska glumica navijala i slavila pobjedu Vatrenih

Više s weba