GORILO U SABORU

Oporba proglasila Vrkljana 'žetončićem' i izbacila ga iz svojih redova

Image

Milan Vrkljan

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Milan Vrkljan u petak je nakon svega poručio da nije žetončić, da ostaje oporba, neće se priključiti vladajućima, ali da ne želi podržati platformu koja se okuplja oko Milanovića niti rusku destabilizaciju Hrvatske

3.3.2023. u 16:09/ Hina

Kako je i najavio, Milan Vrkljan (Za pravednu Hrvatsku) u petak je glasao suzdržano o opozivu premijera Andreja Plenkovića, na što ga je ostatak oporbe unisono proglasio "žetončićem" i izbacio ga sa opozicijskih sastanaka.

Peđa Grbin (SDP) izjavio je da smo u hrvatskoj političkoj praksi dosad gledali da se nekoga izbaci iz vladajuće većine ili Vlade. "Mi smo danas, nažalost, morali izbaciti Vrkljana iz opozicije zato što ne možeš biti dio opozicije ako ne glasaš za opoziv premijera u situaciji kad imamo afere INA, SMS, AP, trupce, pripravnika lovstva…".

U tom trenutku govoriti o nekakvoj stabilnosti je ispod svake razine, ako ne želiš sudjelovati u inicijativama oporbe, onda nisi njen dio. Pokazao je da je "žetončić", u to nema nikakvu dvojbe, ustvrdio je Grbin.

Image
rezultat glasovanja

Ništa od opoziva Plenkovića, ovako su saborski zastupnici glasali

Image
rezultat glasovanja

Ništa od opoziva Plenkovića, ovako su saborski zastupnici glasali

'Nema druga Tita, ali ima druga Andreja'

Podršku za izbacivanje Vrkljana s opozicijskih sastanaka dao je i Most.

„Nema više druga Tita, ima druga Andreja, oni koji ga podržavaju su dio vladajuće većine, to je njihovo demokratsko pravo, ali ne mogu se onda smatrati oporbom. I parafrazirat ću poznatu izreku - 'tko o čemu, žeton o Ukrajini'", kaže Nikola Grmoja.

Na Vrkljanovo objašnjenje kako ne želi rušiti Vladu u trenutku krize, Grmoja ironično poručuje kako onda treba suspendirati demokraciju dok traje ruska agresija na Ukrajinu.

„To su smiješne izlike. Žalosno je da se kao nekakvi borci protiv Ruske federacije predstavljaju oni koji izvlače jahte ruskih tajkuna, omogućuju PPD-u da preuzme Baško polje, puštaju ruske trgovce oružjem u Hrvatsku u jeku ruske agresije i onda sve svoje marifetluke kriju iza Ukrajine", rekao je Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Vrkljan više nije dio opozicije'

bBenčić (Zeleno-lijevi blok) ističe da Vrkljan više nije dio opozicije samim time što nije glasao za opoziv Plenkovića.

Poručila je kako postoje tri crte razgraničenja u kojima se točno vidi tko je opozicija a tko nije. To su glasanja za proračun, povjerenje članovima Vlade i premijeru te izglasavanje Vlade na početku mandata.

"Onaj koji daje glas Vladi, Vladinu proračunu i ostanku ministara i premijera nije opozicija nego pozicija", naglasila je Benčić.

Vrkljan: 'Nisam žetončić'

Milan Vrkljan je u petak nakon svega poručio da nije žetončić, da ostaje oporba, neće se priključiti vladajućima, ali da ne želi podržati platformu koja se okuplja oko Milanovića niti rusku destabilizaciju Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
'TO JE NEPOŠTENO'

Dobila kaznu jer hrani mačke na javnoj površini: Treba platiti 132 eura, a živi od 172 eura mjesečno

"Biti žetončić je protuzakonita rabota i ja to s gnušanjem odbijam. Niti sam žetončić niti ću ikada biti bilo čiji žetončić. Moj 60-godišnji životopis može svjedočiti da sam uvijek bio svoj. No, mi nikada nećemo podržati platformu koja se okuplja oko Zorana Milanovića i Peđe Grbina", odgovorio je Vrkljan na pitanje je li žetončić. U Saboru, kaže, postoje 24 mandata desno od HDZ-a, a sve te stranke su, nažalost, politički nepismene, traže mjesto pod krilom SDP-a i nemaju svoju autentičnu politiku.

Mi, istaknuo je, "u tome nećemo sudjelovati jer smatramo da je inicijativa za smjenu Plenkovića, a moji govori u Saboru pokazuju koliko sam kritičan prema HDZ-u, ta inicijativa ima jedan jedini cilj, a to je s pozicije istočne ruske politike destabilizaciju Hrvatske".

Nisam branio Plenkovića nego princip

Na pitanje ruši li to Putin Plenkovića, Vrkljan je kazao da nije branio Plenkovića nego princip. U trenutku kada se u Europi vodi veliki rat koji će vjerojatno prerasti u još veći rat kojim će biti zahvaćena cijela Europa, Hrvatskoj ne treba destabilizacija ni da na vlast dođu one političke opcije koje su iz ruske interesne sfere.

Vrkljan je kazao da je bio službeno pozvan na sastanak oporba, jer, kaže, „oporba sam bio do danas i oporba ću biti sutra”, a onda je, dodaje, Nikola Grmoja pitao 'zašto vladajući sjede tu'. Moram priznati da nisam mislio da se to odnosi na mene pa nisam ni reagirao, a on je inzistirao i rekao da želi da se udaljim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitao sam Peđu Grbina koji je sazvao sastanak stoji li on iza toga da ne mogu biti na sastanku, rekao je da će tek nakon rasprave u oporbi dati svoje mišljenje. To je bio verbalni napad na mene, prije početka sastanka i kada sam rekao svoje mišljenje, a oni svoje, napustio sam sastanak. Rekao sam im samo – 'gospodo, kada biste bili u poziciji vlasti, bojim se da biste se ponašali gore od ovih koji su sada na vlasti jer vaša djela upravo to govore'.

Kazao je i da se u njegovoj poziciji nije ništa promijenilo, da se neće priključiti vladajućima, da je neovisan, oporbeni zastupnik i glasat će uvijek za ono za što smatra da je najbolje za hrvatski narod, što je, napominje i do sada radio, bilo da je riječ o prijedlozima vladajućih, bilo oporbe. Upitan što ako ga pozovu iz vladajuće većine, kazao je da poziv ne očekuje niti ga je tko zvao te da se ne osjeća poželjan da ga se pozove.

Demokracija je, nema više druga Tite, možemo birati 'za', 'protiv' i biti 'suzdržan', ne moramo biti svi 'za'. Moja pozicija je potpuno jasna, ja sam oporbeni zastupnik, a moja stranka Pravedna Hrvatska je oporbena stranka, bila do danas i bit će sutra, a to što sam glasao suzdržano je moje političko pravo, poručio je Vrkljan.

Više s weba

Pročitajte još

Image
počelo zaprimanje zahtjeva

Bačić komentirao kritike APN kredita. U prvih dvadesetak minuta, stiglo već tristotinjak zahtjeva

Više s weba