Prijedlog odbačen

Opozicija u Saboru pokušala spriječiti raspravu o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Sa 77 glasova zastupnici vladajuće većine odbili su prigovor Vidovića i Bauka koji su tvrdili da se time krši Ustav Republike Hrvatske

29.11.2022. u 11:31/ Hina

Hrvatski sabor u utorak je, prije početka glasanja o proračunu za 2023. godinu, odbio prijedlog zastupnika Franka Vidovića (Socijaldemokrati) i Arsena Bauka (SDP) da se na dnevni red ne uvrsti rasprava o obuci ukrajinskih vojnika, o čemu bi parlament treba raspravljati sutra.

Sa 77 glasova zastupnici vladajuće većine odbili su pisani prigovor dvojice zastupnika na dopunu dnevnog reda Sabora točkom "Prijedlog Odluke o sudjelovanju pripadnika OSRH u misiji EU za vojnu pomoć za potporu Ukrajini 'EU MILITARY ASSISTANCE MISSION – UKRAINE'".

Image
Susret predsjednika

Milanović na presici s Pahorom: 'London i Washington lobiraju među zastupnicima u Saboru'

Image
Susret predsjednika

Milanović na presici s Pahorom: 'London i Washington lobiraju među zastupnicima u Saboru'

Kako su napisali u prigovoru, iz obrazloženja odluke jasno je da se radi o prelasku granice do 80 pripadnika OSRH i prelasku granice do 100 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine zbog "individualnog i kolektivnog osposobljavanja".

Vidović i Bauk smatraju da je jasno da se radi o primjeni stavaka 8. i 9. članka 7. Ustava, odnosno da se ne radi o odluci iz nadležnosti Hrvatskog sabora nego Vlade. Stoga bi, ističu, stavljanje te točke na dnevni red u ovom obliku bilo kršenje Ustava i članaka 159. i 161. Poslovnika Hrvatskog sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bauk i Vidović dopisom su pozvali predsjednika Hrvatskog sabora da, u skladu sa člankom 170. Poslovnika Hrvatskog sabora, zatraži od Vlade da u roku 15 dana ukloni nedostatke iz predložene odluke.

Jandroković je pojasnio da se o podnesenim prigovorima na dnevni red odlučuje na sjednici bez rasprave, nakon čega je prigovor dvojice oporbenjaka odbačen sa 77 glasova.

Upravo se čita

Image
PRATITE UŽIVO

Policija o Platku: 'Prekšaj je počinilo pet osoba, među njima i pripadnik GSS-a. Neće biti privođenja'

Podsjetio je da je predsjedniku Republike vratio na doradu prijedlog kandidata za predsjednicu Vrhovnog suda, pri čemu se pokazalo da je bio u pravu. "I sada sam siguran da sam u pravu", poručio je šef parlamenta.

Prijedlog oporbenjaka podržalo je 46 zastupnika, troje je bilo suzdržano, nakon čega je ta u zadnje vrijeme visokotenzična rasprava, uvrštena u dnevni red. Ranije jutros Odbor za zakonodavstvo sa sedam glasova "za" prihvatio je Vladin prijedlog, a poslije podne o tome raspravlja i Odbor za obranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
magnituda 1,4

Slab potres blizu Rijeke, epicentar u Sloveniji: 'Probudilo me iz sna'

Više s weba