Zaštitite najmlađe

Oprez roditelji! Zbog fekalija u moru prijete brojne bolesti, osobito su osjetljiva mala djeca

Image

Plaža, more, turizam, sunčanje, kupanje, dhmz

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Za razvoj bolesti dovoljna je i mala ranica na koži

25.8.2019. u 8:00/ Vijesti.hr

Gotovo da ne prođe tjedan, a da ne pišemo o fekalijama u blizini plaža zbog koji nerijetko dođe i do zatvaranja plaža. Ove su godine fekalije zagadile more u Puli, Rijeci, Dubrovniku, Starigradu, Koločepu, Zlatnom ratu, Kaštelima, Ugljanu i Veloj Luci. Voda zagađena fekalijama opasna je za djecu, jer zbog bakterija koje se u njima nalaze mogu dobiti zaraznu kožnu bolest impetigo, piše 24sata.

“Impetigo je zarazna bolest koju uzrokuju bakterije stafilokoka ili streptokoka, a osobito su osjetljiva mala djeca. Njihova je koža osjetljivija pa se bakterije lakše razmnožavaju. Zato se impetigo najčešće javlja kod djece vrtićke dobi, a riječ je o gnojnoj upali površinskog sloja kože”, rekla je dermatovenerologinja Vesna Lamer.

Dovoljna je mala ranica

Bakterije streptokoka žive u anusu, a stafilokoka u nosu. Za razvoj bolesti dovoljna je i mala ranica na koži, a kada je djeca dodirnu prljavim prstima, ona se pretvori u infekciju. Doktorica Lamer upozorava kako se tijekom ljeta bolest javlja kod kupača na moru ili rijekama i jezerima, ako je voda zagađena fekalijama.

Bolest se može proširiti u nekoliko sati, a uglavnom se pojavljuje oko nosa i usta te na rukama i nogama. Riječ je o vrlo zaraznoj bolesti koaj se prenosi dodirom, što je problem u napučenim zajednicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Najčešće nam mame dolaze s rečenicom da je dijete imalo krasticu na koži, a u roku od dva ili tri sata pojavilo se pet takvih krastica. Karakterizira ih žućkasta boja meda, a umjesto krastice može se pojaviti i žućkasti mjehur na koži iz kojeg nakon pucanja isteče žućkasta tekućina i nastaje krastica”, kaže dermatovenerologinja i dodaje kako nema dodatnih simptoma, poput svrbeža ili peckanja.

Najvažnija je dobra higijena

No, dodatne komplikacije mogu nastati ako djeca dodiruju ili kopaju ranice te tako zarazu prenose i na druge dijelove tijela. U ekstremnim situacijama infekcija može napasti bubrege i mjehur. Srećom, bolest se liječi lako i brzo antibiotskim kremama. U težim slučajevima daju se antibiotici na bazi penicilina.

Upravo se čita

Image
MUP i META

NENO Alarm pokrenut u Hrvatskoj: Korisnici Facebooka i Instagrama vidjet će koje je dijete nestalo

Da bi spriječili komplikacije i širenje bolesti, preporuča se da roditelji tijekom liječenja paze na higijenu ruku i noktiju kod djece, a postoje i dodatne metode borbe protiv ove infekcije.

“Dodatno moraju iskuhavati ručnike, rublje i posteljinu kako bi koža uvijek imala doticaj samo s čistim i svježim tekstilom te kako bi se spriječio prijenos zaraze”, zaključuje doktorica Lamer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo kažu da se radi o učestaloj ljetnoj bolesti. Dodaju kako nemaju podatke o broju oboljelih, jer im ljudi ne šalju prijave.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ZBOG STAROSTI

Golemi bor srušio se u pulskoj park šumi, ostala je rupa duboka tri metra: 'Nije ni prvi, ni zadnji'

Više s weba