'nadam se da će proračun proći'

Orešković se već dogovorio s Petrovom: 'Jasno je da novca za povećanje plaća ove godine nema'

Image

Tihomir Orešković

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Nadam se da će proračun proći, a s gospodinom Petrovom sam dogovorio pristup sa sindikatima. Jasno je da novca za povećanje plaća ove godine nema', poručio je Orešković

20.3.2016. u 13:52/ Vijesti.hr

Kardinal Bozanić susreo se u sakristiji katedrale s premijerom Tihomirom Oreškovićem i njegovom obitelji koji su nazočili svečanom euharistijskom slavlju u 12 sati, predsjednik Vlade je nakon mise novinarima kratko prokomentirao sutrašnje izglasavanje proračuna u Saboru i predstojeće pregovore sa sindikatima.

"Nadam se da će proračun proći, a s gospodinom Petrovom sam dogovorio pristup sa sindikatima. Jasno je da novca za povećanje plaća ove godine nema. Ako bude rasta BDP-a onda će kamate biti manje i tu bi se mogla dobiti milijarda i pol", rekao je Orešković.

Image
slijedom rasta BDP-a

U ponedjeljak počinju pregovori Vlade i sindikata javnih i državnih službi o povećanju plaća za šest posto

Image
slijedom rasta BDP-a

U ponedjeljak počinju pregovori Vlade i sindikata javnih i državnih službi o povećanju plaća za šest posto

Podsjetimo, u ponedjeljak, 21. ožujka, počinju pregovori između Vlade i predstavnika sindikata javnih i državnih službi o izmjenama kolektivnih ugovora i povećanju plaća za šest posto.

Pregovarački odbori Vlade i sindikata javnih službi, u kojima je zaposleno oko 180.000 ljudi, i državnih službi, gdje radi oko 63.000 djelatnika, pregovarat će o povećanju osnovice za plaće za šest posto, slijedom rasta BDP-a u dva uzastopna tromjesječja za dva i više posto, sukladno sporazumu iz 2009. godine, koji je praktički stupio na snagu od 1. siječnja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U proračunu nema sredstava za povišice

Vlada ne spori da sindikati imaju pravo na tu povišicu, ali za ispunjenje tih obaveza potrebno je oko 1,8 milijardi kuna na godišnjoj razini, a tih sredstava nema u novom državnom proračunu, niti su predviđena u projekcijama proračuna za 2017. i 2018.

Sindikati su najavili da neće odustati od tih šest posto, nego su spremni braniti svoja prava svim legalnim sredstvima, a mogu pristati tek na kraću odgodu primjene sporazuma, ako to Vladini pregovarači dobro argumentiraju.

Upravo se čita

Image
tihomir gvardiol

FOTO Otac Joška Gvardiola na dan utakmice snimljen na poslu u zagrebačkoj ribarnici. Posjetila ga poznata lica

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić tvrdi da vladajući imaju još dvije obveze za povećanje plaća, jedna je usklađivanje pariteta u javnim službama i gospodarstvu na pretkriznu razinu (radi se o usklađivanju plaća VSS početnika u javnim službama s prosječnom plaćom u "privredi", a zatim dovesti taj paritet u odnos iz 2008. godine),  a drugi je dostizanje dogovorene relativne ciljane razine cijene rada.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Odgovor predsjednici

HNS predlaže da se ustanovi Velered Kolinde Grabar Kitarović: 'To joj je vjerojatno i konačni cilj'

Više s weba