život na otoku

Osnovali Otočno vijeće - njemu će boduli prijavljivati što im treba, a oni će smišljati projekte za EU

5.10.2022. u 8:30/ Ida Balen

Prvi prijedlozi na Krku, na kojem otočani žele bližu medicinsku skrb, veću luku...

Otoci su posebna priča, mir kakvog u velikim gradovima nema. Sigurnije okruženje za odrastanje, više vremena za svoje potrebe. Sve su to razlozi zbog kojih je Kristijana s obitelji u Krk doselila iz Njemačke.

"To nema u Njemačkoj. Tamo samo radi, radi radi. Ovdje je raj na zemlji", govori Kristijana Sklenar.

Ali i nad raj se nadviju oblaci, a stanovnici nad glavom nose one koje bi htjeli otjerati. Jer život na otocima, zbog odvojenosti, zna biti puno teži. "Nemamo mjesta za djecu u vrtićima, znači, to za jednu obitelj koja je na to navikla, da će se napravit jedno mjesto barem za dva tri mjeseca, to ovdje ne važi", govori Kristijana.

Sada bi se to moglo riješiti. Problem treba prijaviti Otočnom vijeću, a oni će ga proslijediti ministarstvu koje raspolaže europskim novcem upravo za ovakve potrebe. "Kada govorimo o ulaganjima u predškolski dio i obrazovanje, ovdje se pojavljuju jedinice lokalne samouprave, dakle, općine i gradovi koji će koristiti te mogućnosti", kaže Nataša Tramišak ministrica regionalnog razvoja i fondova EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
JANDROKOVIĆ PARTIJANER

Svi pričaju o šefu Sabora u klubu na Krku, pitali smo prave partijanere kako pleše Jandroković

Image
JANDROKOVIĆ PARTIJANER

Svi pričaju o šefu Sabora u klubu na Krku, pitali smo prave partijanere kako pleše Jandroković

Ako nadležne institucije nemaju ideje što prijaviti na natječaj - imaju ih stanovnici. "Mala je luka, da će proširiti taj lukobran, da će produžiti i kao ove godine će biti sto posto, od europske zajednice će biti novac i sve to skupa će biti riješeno i na kraju nije riješeno ništa", govori nam Miljenko Strčić s Krka.

"Bolnice i to. Tu nemate, morate za sve u Rijeku. I sad kad mi treba napraviti neku kontrolu onda je problem", kaže nam i Branko Kinkela.

Upravo se čita

Image
nekima će se svidjeti

Od danas pojeftinjuju neke cigarete, Carinska uprava objavila tablicu

Dakle, između ostalog, županije, zadužene za primarnu zdravstvenu zaštitu, mogu putem natječaja tražiti novac i za razvoj zdravstva. "Tako smo i u nove programe izdvojili zasebno alokaciju od 150 milijuna eura samo za ulaganje, dakle, govorimo o više od milijardu i sto milijuna kuna, samo za ulaganja u otoke, govori ministrica Tramišak.

Otočno vijeće ima 46 članova, predstavnika hrvatskih otoka, koji će utjecati na promjene. Ali postoji ono što stanovnici ni za što ne bi mijenjali. "More, more vas vuče", kaže Branko Kinkela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vuče, ali i razdvaja- pa otočani često ostaju sami sa svojim problemima.

Više s weba

Pročitajte još

Image
zagrebački holding

U utorak dan 'D' - stječu se uvjeti za totalni štrajk 7000 radnika

Više s weba