OGLAS

Ministrica Vučković:

'Osporavam navode da za svinjsku kugu nismo bili pripremljeni. Brojni su dokazi koliko smo se ozbiljno pripremali'

Image
Foto: Josip Regovic/Pixsell

Ministrica poljoprivrede osvrnula se na isplate za izravne štete koje je do sad dobilo preko 200 poljoprivrednika, uzgajivača svinja, dok sljedeći krug isplata ide u ponedjeljak. Isplate se rade na različite načine, ovisno o kategorijama u kojima su bili objekti. Treba reći da Hrvatska, kao rijetko koja zemlja, nastoji doista isplatiti odštetu svima posjednicima bez obzira na određene početne uvjete, rekla je Vučković.

23.9.2023. u 16:28/ Hina

Podaci iz veterinarskog sustava pokazuju da Hrvatska trenutno ima blagu stagnaciju što se tiče afričke svinjske kuge, istaknula je u subotu ministrica poljoprivrede Marija Vučković i poručila kako osporava  sve navode da Hrvatska za svinjsku kugu nije bila pripremljena.

"Još ću jednom ponoviti da je riječ o visoko zaraznoj bolesti koja se brzo širi. Osporit ću sve navode da Hrvatska nije bila pripremljena. Imamo brojne dokaze koliko smo se ozbiljno pripremali, zato je u Hrvatsku bolest i došla nekoliko godina nakon što je praktično ušla u naše susjedstvo",  izjavila je novinarima ministrica poljoprivrede u Vidovcu, u Varaždinskoj županiji,  prilikom obilaska 25. Zeljarijade.


Sljedeći krug isplata u ponedjeljak

Pritom se osvrnula na isplate za izravne štete koje je do sad dobilo preko 200 poljoprivrednika, uzgajivača svinja, dok sljedeći krug isplata ide u ponedjeljak.

"Isplate se rade na različite načine, ovisno o kategorijama u kojima su bili objekti. Treba reći da Hrvatska, kao rijetko koja zemlja, nastoji doista isplatiti odštetu svima posjednicima bez obzira na određene početne uvjete", rekla je ministrica Vučković.

Dodala je kako postoje i štete koje nisu direktno prepoznatljive, no zbog ograničenog prometa, činjenica je da posjednici neko vrijeme neće moći raditi.

Image
UZNEMIRUJUĆI PRIZORI!

Ovo je tužna slika sa slavonskih farmi. Čak i ako bolest nije potvrđena, neki vlasnici traže eutanaziju

Image
UZNEMIRUJUĆI PRIZORI!

Ovo je tužna slika sa slavonskih farmi. Čak i ako bolest nije potvrđena, neki vlasnici traže eutanaziju

Naglasila je da se zbog toga pripremaju i drugi programi, a prvi će biti prezentirani već u idućim tjednima.

"Najprije idu direktne štete, zatim ide procjena indirektne štete, gubitka djela prihoda. Nakon toga prelazimo na suočavanje s činjenicom da je potreban oporavak, da je potrebno poduprijeti nove investicijske aktivnosti, poduzimanje biosigurnosti. Već radimo na pregovorima kako bi i to postao dio našeg nacionalnog strateškog plana", rekla je ministrica poljoprivrede.


Nedostatak veterinara

Ujedno se osvrnula i na nedostatak veterinara u Hrvatskoj.

"Činjenica je da je jedan dio otišao u inozemstvo, jedan dio studenata veterine sve češće bira druge vrste prakse, a ne takozvanu veliku praksu. To su promjene koje nas pogađaju", rekla  je ministrica Vučković.

U međuvremenu su poduzete različite mjere i aktivnosti kako bi se djelomično nadoknadio odlazak dijela veterinara, dodala je.

Viola boje mora
Love island Australija
Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene 2023.
Palm springs
Ljubav je na selu
default_cta
Konobari do daske
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
Barapapa
default_cta

Više s weba

Pročitajte još

Image
Gotovo je s trikovima

Konačno dolazi kraj polupraznim pakiranjima! Biljana Borzan: 'Zrak u vrećicama od čipsa odlazi u povijest'


Više s weba