čeka ih puno posla

Otočani zatrpani smećem: 'Malo koji grad, ali i Ministarstvo je pratilo rokove i obveze'

3.4.2019. u 18:59/ Hari Kočić

Ministar Ćorić smatra da pojedini gradonačelnici i načelnici samo traže izlike za nerad.

Odlukom ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića zatvoreno je 27 odlagališta otpada. To je četvrtina od ukupnog broja odlagališta koji su, po obvezama prema Europskoj Uniji, trebali prestati s radom do kraja prošle godine. 

Iako ministar kaže kako su svi znali da će se to dogoditi, brojne su jedinice lokalne samouprave iznenađene odlukom i tvrde - nisu imale vremena za pripremu. Supetarski deponij već je sada krcat, a mještani se boje da bi usred turističke sezone mogli biti zatrpani smećem. 

"Mislim da to nije dobro od strane Ministarstva da je to tako loše iskomunicirano i da nije u redu da sve te odluke koje se donose na razini Ministarstava na tako jednostavan način prebacuju na jedinice lokalne samouprave", smatra gradonačelnica Ivana Marković.

Sav otpad Brača na odlagalište koje je ionako u lošem stanju

Ministar je odlučio krenuti prema cilju od 50 % recikliranog otpada do sljedeće godine tako što je zatvorio deponije koji su najlošije ocijenjeni što, opterećuje one 
koji su ostali otvoreni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako bi se na primjer sav otpad otoka Brača, do otvaranja regionalnog centra Lećevica, trebao odlagati na odlagalištu otpada poviše Supetra koje je, ionako, 
u lošem stanju. U samom gradu Supetru, zbog toga, nikako nisu zadovoljni.

Slično je i na Hvaru gdje će otpad sa dva zatvorena odlagališta putovati do susjednih gradova koji za to nisu pripremljeni.   

Upravo se čita

Image
OPET SLOBODAN

Ivan Leko dobio otkaz u Kini: Povezuje ga se s Hajdukom, ali i jednim belgijskim velikanom

"Malo koji grad i općina je, a i Ministarstvo, pratilo rokove i obveze koje je nametnula Europska Komisija tako da svima nam preostaje puno posla i rada na tome", izjavio je gradonačelnik Starog Grada Antonio Škarpa.

"Izlike za nerad"

Ministar pak smatra da pojedini gradonačelnici i načelnici samo traže izlike za nerad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije riječ ni o čemu drugom doli o nečinjenju u proteklom razdoblju pojedinih jedinica lokalne samouprave, odnosno njihovih načelnika i gradonačelnika, odnosno alibi igri koja u ovom konkretnom slučaju neće proći", smatra Tomislav Ćorić, ministar okoliša i energetike.

No pitanje je što hoće proći jer zbrinjavanje otpada u Splitsko-dalmatinskoj županiji ovisi o projektu Lećevica, koji bi Upravni sud u Splitu, zbog tužbe aktivista i 
jedne Općine, sutra mogao ponovno odgoditi.

"To bi značilo da bi projekt stao, sigurno, dok se ne bi napravila studija, a onda bi se, ovisno o rezultatima studije, vidjelo u kojem bi pravcu postupak išao, da li bi se odustalo od Lećevice ili bi se smanjili kapaciteti", pojasnio je odvjetnik Darko Varnica.

A najviše briga oko odlagališta sada imaju otočani.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image

Petrov nije siguran da će u Vladu s Plenkovićem koji tvrdi: 'Sve ide dobro'

Više s weba