NEVJEROJATNA VIJEST

Ova životinja bez očiju se zove slijepo kuče. Mislilo se da je izumrla. Sad je pronađena kod Vukovara

Image
Foto: Shutterstock

Prava ekološka senzacija dolazi iz Vučedola kraj Vukovara. Stanovništvo javlja da se pojavio glodavac slijepo kuče koji se Hrvatskoj već gotovo pola stoljeća smatra izumrlom vrstom

17.3.2023. u 11:03/ Danas

Slijepo kuče nije izumrlo iako se od 1984. godine smatra se izumrlom vrstom. Ta fantastična vijest stigla je iz Vučedola!

"Prolazila sam kraj vrta i vidjela da se stabljika poriluka trese, a zatim postupno nestaje u zemlji. Pozvala sam muža koji je štihačom presjekao kanal i iz zemlje izvadio čudnu dlakavu životinju veću od krtice, bez repa, bez očiju. Na internetu smo doznali da se radi o slijepom kučetu koje živi u Vojvodini", ispričala je Snježana Ištuk, piše Hrvatski radio Vukovar te dodala da taj glodavac jede sve lukovičasto i korjenasto povrće, bijeli i crveni luk, poriluk, mrkvu…
Iz Javne ustanove za zaštitu prirodnih vrijednosti Vukovarsko-srijemske županije potvrdili su temeljem poslanih fotografija da se radi o slijepom kučetu i odmah su izašli na teren.

Image
Interesi stočara

U 4 godine vukovi zaklali 10.000 domaćih životinja: 'Povećavanje odšteta za vuka ne riješava problem'

Image
Interesi stočara

U 4 godine vukovi zaklali 10.000 domaćih životinja: 'Povećavanje odšteta za vuka ne riješava problem'

"Radosna je vijest čuti da postoji živa kolonija slijepoga kučeta na Vučedolu. Ovo nam je dragocjen podatak jer ga sada više nećemo smatrati izumrlom vrstom. Doći će specijalizirana ekipa iz Zagreba i obaviti genska istraživanja kako bismo doznali porijeklo ovih vučedolskih glodavaca o čijem sam pronalasku već obavijestio ministarstvo. Ponudit će vlasnicima parcela neko prihvatljivo rješenje, primjerice platiti im nastalu štetu ili možda uhvatiti životinje i preseliti ih na neku drugu lokaciju", izjavio je Pavao Dragičević iz ustanove za zaštitu prirode.

Više s weba

Pročitajte još

Image
POTVRDILA OBITELJ

Pronađena je 27-godišnjakinja iz Imotskog koja je nestala u nedjelju u Zagrebu

Više s weba