situacija u zatvoru

Ove godine bilo je osam smrti iza rešetaka. Što se to događa unutar zatvorskog sustava?

4.10.2021. u 21:00/ Ivana Ivanda Rožić

Iako zatvorski sustav puca po šavovima, sindikati upozoravaju - sve će na svojim leđima na kraju iznijeti pravosudni policajci.

Osam smrti iza rešetaka - toliko ih je zabilježeno samo u Remetincu ove godine. Što se to događa unutar zatvorskog sustava? Dok sindikati iz dana u dan upozoravaju kako u zatvorima nema dovoljan broj liječnika, psihijatara i pravosudnih policajaca - iz Uprave umiruju - situacija nije alarmantna! Ipak zatvori se pune znatno brže nego što je to bilo prije, pa se sindikati pitaju - puca li zatvorski sustav po šavovima?

Prvi čovjek najpoznatijeg zatvora u državi - u rijetkoj ulozi. Pred kamerama.

"U cilju objektivnog izvještavanja javnosti želio bih izvijestiti da je prije nekoliko dana u zatvoru u Zagrebu preminuo 45 godina star istražni zatvorenik", rekao je Slaven Funda, upravitelj Zatvora u Zagrebu.

Točan uzrok smrti još nije utvrđen. Poznato je jedino da je istog dana bio u jednoj zagrebačkoj ambulanti. Alarmantno u cijeloj priči jest da se broj smrti u Remetincu ove godine značajno povećao.

"Nažalost, ovo je osmi zabilježeni slučaj u našem kaznenom tijelu. Međutim, također želim jasno naglasiti da niti u jednom od navedenih slučajeva nisu zabilježeni znakovi nasilja odnosno nasilna smrt kod bilo kojeg zatvorenika niti je bilo koja smrt uzrokovana infekcijom koronavirusa'', kazao je Funda.

Svi zatvorenici, uvjeravaju nadležni, imaju adekvatnu zdravstvenu skrb. Unutar zatvora postoji i ambulanta, a ako im ni ondje ne mogu pomoći - pomoć se nudi u javnoj bolnici. Upravitelj priznaje da pravosudnih policajaca nedostaje, a na to sindikati upozoravaju već godinama.

"Po novom izvješću za 2020. fali 400 pravosudnih policajaca. Poznato je da psihijatri, doktori ne žele raditi u zatvorskom sustavu, da li je to zbog plaće, da li zbog broja osoba koje moraju u jednom danu pregledati - to ja ne znam. Samo sa većim koeficijentom, odnosno samo sa većom plaćom", izjavio je Armin Tatarević, predsjednik Sindikata pravosudnih policajaca.

Image
što se događa po zatvorima?

Od predoziranja u Remetincu preminuo već šesti zatvorenik ove godine: 'Kad su ga donijeli u bolnicu, cijeli je bio natečen'. U Šibeniku palili ćelije

Image
što se događa po zatvorima?

Od predoziranja u Remetincu preminuo već šesti zatvorenik ove godine: 'Kad su ga donijeli u bolnicu, cijeli je bio natečen'. U Šibeniku palili ćelije


Iako zatvorski sustav puca po šavovima, sindikati upozoravaju - sve će na svojim leđima na kraju iznijeti pravosudni policajci.

"Nije samo problem zatvora Remetinec, mi imamo problem svih zatvora u RH. (blic) ovdje sad imamo upravitelj govori - ravnateljica stoji pored, a zatvorski sustav gori, pa mi iskreno nije jasna ova današnja pressica, čemu, zašto i zbog čega", rekao je Jelenko Krešo, zamjenik predsjednika Sindikata pravosudne policije.

Samo u Remetincu 23 zatvorenika pozitivno je i na koronavirus. 110 osoba je u samoizolaciji. Kako bi se spriječilo širenje zaraze, posjeti su zabranjeni, kao i izlasci. Svi novi zatvorenici su u posebnoj prostoriji gdje ih se testira brzim testom, poslije i PCR-om. U Remetincu je cijepljen 251 zatvorenik, odnosno 30 posto svih zatvorenika.

Više s weba

Pročitajte još

Image
'bolnica za 21. stoljeće'

Ovo je najtužnija građevina u Zagrebu. Pogledajte stanje Sveučilišne bolnice 40 godina od referenduma

Više s weba