PRIPAZITE!

Ove godine nikad više intervencija zbog stršljena. Što ako gnijezdo naprave u vašoj kući?

13.8.2022. u 8:00/ Bojan Uranjek

Ubodi stršljena u glavu ili vrat mogu biti opasni i za osobne koje nisu alergične

Ove godine nikad više intervencija zbog stršljena. Iako ubod nije smrtonosan, pri ubodu u glavu ili vrat potrebna je liječnička intervencija. Aktivni su po danu, ali i po noći, a svoja gnijezda grade i pod krovovima šupa i tavana kuća. Što ako gnijezdo naprave u vašoj kući?

Izgled i zvuk stršljena upozoravaju da je bolje izbjeći ih. No, kada gnijezdo naprave na vašem tavanu, najbolje je pozvati pomoć.

Tomislav je vatrogasac i pčelar koji se specijalizirao i za stršljene. Kada je sva zaštitna oprema na njemu, akcija počinje pregledom lokacija. A njih je ove godine puno.

"Jako puno ove godine ima, najezda tih stršljenova i osa. Da li je to zbog suše, zbog čega, uglavnom to je jako puno i veliki problem", kazao je Miroslav Topić iz Orahovice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko velik, vidi se i na tavanu. Na podu se nalazi staro, lanjsko gnijezdo, a ove godine matica je izvukla novo gnijezdo s otprilike nekih stotinjak do 150 jedinki i u vremenu od nekih desetak dana to se gnijezdo udvostručuje. Mi smo tu da to riješimo.

Rezultat akcije iza zatvorenih vrata je uništeno gnijezdo stršljena.

Upravo se čita

Image
DRUŠTVENA ODGOVORNOST

Tommy neće prodavati pirotehniku: 'Uzrokuje štetne posljedice za ljude i životinje'

Image
u okolici koprivnice

Čovjek preminuo nakon uboda stršljena. Sam je pozvao hitnu, umro nekoliko sati kasnije u bolnici

Image
u okolici koprivnice

Čovjek preminuo nakon uboda stršljena. Sam je pozvao hitnu, umro nekoliko sati kasnije u bolnici

"Kad počnemo uništavati bude ih svuda. Kako kažu – dirnete osinje gnijezdo. Tako i stršljenovo. Budu agresivni, brane svoje. Meni je u biti žao što ih uništavam, ali ugrožavaju ljude koji se nalaze u objektima", objašnjava Tomislav Pezić, DVD Orahovica.

A koliko ih ima najbolje govori broj intervencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U zadnjih 10 dana sve ukupno 24", tvrdi Pezić.

Neki su pokušavali sami riješiti problem.

"Dolaze skroz na prozor, meni nije bio problem ubiti 5-6 komada u večer, međutim onda smo vidjeli da je vrag odnio šalu, da ih ima previše, zvali smo kolegu Pezića u DVD Orahovicu", kazao je Vladimir Grgurić iz Orahovice.

I bolje jer i stručni i opremljeni imaju problematičnih intervencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio je mrak na tavanu, dodali su mi bateriju koju nisam znao ugasiti. I kad sam pošpricao pogledam u ruku, a na ruci 20 stršljenova, morao sam baciti i lampu i sve", poručuje Pezić.

Ubodi stršljena u glavu ili vrat mogu biti opasni i za osobne koje nisu alergične. Tomislav zato upozorava na oprez kako bi sve završilo dobro, kao i ova priča.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Burilović opet predsjednik HGK

Više s weba