dobre i loše vijesti

Pacijenti u riječkoj bolnici su sve mlađi: ‘Neki dan smo izgubili djevojku od samo 33 godine, došla je u teškom stanju…’

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Ono što se konstantno primjećuje jest sve niža dob bolesnika

13.1.2022. u 9:03/ RTL Vijesti

Prema riječima dr. Arona Grubešića, voditelja COVID-odjela u KBC-u Rijeka, unatoč velikom rastu dnevnih brojki kad je riječ o novim slučajevima zaraze, rast hospitaliziranih pacijenata s COVID-19 u riječkoj bolnici postoji, ali on zasad nije eksponencijalan.

Ono što se konstantno primjećuje jest sve niža dob bolesnika pa više nije rijetkost bolničko liječenje pacijenta mlađeg od 30 godina, dok se prosječna dob hospitaliziranih s dijagnozom COVID-19 u riječkom KBC-u trenutačno kreće oko 60 godina.

"Očekivano, kao i ostatak Hrvatske, i mi posljednjih tjedan do dva bilježimo porast brojki hospitaliziranih pacijenata, no on nije eksponencijalan porast kojeg smo se bojali. Dijelom je to povezano i s dobrim odazivom na cijepljenje građana. Imamo nikad manji broj cijepljenih osoba među hospitaliziranim pacijentima, a čiji se broj sad kreće između deset i 15 posto ukupnog udjela. Činjenica je da se ljudi zaražavaju, ali ne završavaju na bolničkom liječenju", rekao je Grubešić za Novi list

Nažalost, među hospitaliziranim bolesnicima populacija sve mlađa, što je posljedica slabijeg obuhvata cijepljenja u toj dobi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Primjerice, nedavno smo zbog COVID-19 izgubili mladu ženu koja je bila 1988. godište i koja je u bolnicu došla u jako teškom stanju te preminula na Hitnom traktu", upozorava Grubešić.

Image
Znate li da je srušen rekord?

Ovo je ono što ne vidite od PCR testiranja: 'Dolazili su nenaručeni, sukobili se međusobno, s medicinarima...'

Image
Znate li da je srušen rekord?

Ovo je ono što ne vidite od PCR testiranja: 'Dolazili su nenaručeni, sukobili se međusobno, s medicinarima...'

Cijepljene osobe imaju znatno blažu kliničku sliku bolesti i ne trebaju bolničko liječenje, naglašava dr. Grubešić. U ovom trenutku u riječkoj bolnici na liječenju nema pacijenata koji su primili tri doze protiv koronavirusa, dok je broj pacijenata koji su primili dvije doze cjepiva upola manji nego u prethodnom valu.

Upravo se čita

Image
podignuta razina sigurnosti

I španjolskom premijeru poslana bomba! Ovo je već četvrti pokušaj napada

Lijek djeluje

Lijek protiv koronavirusa koji se od konca prošle godine primjenjuje u hrvatskim bolnicama, pa tako i u riječkoj, a koji se temelji na dva monoklonska protutijela i daje se rizičnim pacijentima u ranoj fazi bolesti, dosad je u riječkom KBC-u primilo 15 bolesnika.

"Radi se o imunokompromitiranim bolesnicima i zasad ni u jednom slučaju nismo imali razvoj težih oblika bolesti", ističe dr. Grubešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
ZBOG STAROSTI

Golemi bor srušio se u pulskoj park šumi, ostala je rupa duboka tri metra: 'Nije ni prvi, ni zadnji'

Više s weba