Potpuni krah odnosa

Pale su najžešće uvrede do sad: Milanović premijera nazvao udbaškim gojencem, a Plenković njega patološkim la...

20.4.2022. u 18:35/ Ilija Radić

Milanović Plenkovića nazvao udbaškim gojencem, a HDZ bandom. Premijer predsjednika patološkim lažljivcem, divljakom i štetočinom

Potpuni krah odnosa predsjednika Vlade i predsjednika Republike. Pale su najžešće uvrede do sad koje su kulminirale nakon inicijative nekoliko generala za pomilovanjem bivših agenata UDBE Perkovića i Mustača.

Premijeru je prekipjelo. S predsjednikom države nema više nikakve suradnje.

"Nijedan ministar više neće dok je ove Vlade s njim ići na put, organizirati nikakve zajedničke sastanke, konferencije, bojkotirat ćemo ga u svakom smislu. Ovo je prevršilo svaku mjeru", rekao je Plenković.

Sve je počelo na saborskom aktualcu kada je Plenković generalsku inicijativu za pomilovanjem Perkovića i Mustača povezao s Milanovićem.

Image
samo se njega čeka

Čeka se Milanovićeva odluka. Hoće li pomilovati Perkovića i Mustača? 'To je jedina ovlast koju ne dijeli ni s kim'

Image
samo se njega čeka

Čeka se Milanovićeva odluka. Hoće li pomilovati Perkovića i Mustača? 'To je jedina ovlast koju ne dijeli ni s kim'

"Gledajte na Pantovčak. Tamo vam je orkestar. Tamo vam je sinopsis, scenarij", kazao je premijer.

Predsjednik, koji je o inicijativi generala četiri dana šutio, uzvratio je rafalom prema Plenkoviću iz Zadra:

"Udbaški nasljednik. Gojenac. HDZ je zalijepljen na tu UDBU kao žvakača guma na trotoar glavnog kolodvora u Zagrebu usred ljetne žege. Nema tog minivaša ni vešmašine budućnosti koja to može oprati. I taj smrad dolazi iz HDZ-a već 30 godina. Ozbiljan je presedan i opasan za Hrvatsku da jedna ovakva banda, jer ovo se sad već može nazvati banda, vodi Hrvatsku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onda je krenula potpuna razmjena verbalnih projektila.

"Pokazao je ogromnu nervozu, primitivizam. Čovjek je manipulator, lažljivac, divljak, proruski nastrojen, ne znam da li je njihov agent ili ne. On svoje probleme i način komunikacije neka rješava s nekim tko mu može pomoći", uzvratio je predsjednik Vlade.

"Nije moj ćaća ni vaš bio major UDBA-e i KOS-a u osamdesetim godinama da bi sad on nekome govorio. Gdje je on bio? Što je njegova riječ?", nastavio je Milanović.

"Da apstrahiram sve ovo što je rekao meni osobno. Recimo da smo dovoljno već navikli na divljaštvo, ali ovo je već prešlo sve granice", kaže Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
Ekskluzivna ispovijest

Svećenik iz N. Gradiške slao uznemirujuće poruke dječaku. Roditelji za Danas.hr: 'Došao je u našu ulicu'

"Znači, da je to orkestrirano od mene i od retardiranih tipova koji su bili u tamnici za Hrvatsku. Zato sam rekao, ti retardirani tipovi kako ih prljavi Plenković, prljav naziva, će morati sa mnom razgovarati o malo širem kontekstu te priče", naglasio je predsjednik.

"Čovjek je patološki lažljivac. Preslušajte sve moje nastupe danas u Saboru, preslušajte izjavu jučer. Niti trunke, niti aluzije na takvo nešto, nikakvih konotacija. Dapače, ja sam rekao da su to hrvatski heroji", tvrdi premijer.

U moru uvreda prema HDZ-u i Plenkoviću, Milanović je odgovorio i na pitanje hoće li pomilovati osuđene čelnike tajnih službi:

"Meni to pismo komplicira život. Ja bi radije gledao more i govorio mudre riječi, ili išao od proslave do proslave. Ali od nekih stvari ne možeš pobjeći. Hoću li donijeti odluku, kakvu ću odluku donijet, ne znam. Prvo rekonstrukcija Vlade, Sokole, da vidimo jesi li podigao građevinsku dozvolu, prije toga lokacijsku, da vidimo više tu rekonstrukciju Vlade".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njega rekonstrukcija ne dotiče niti milimetra. Rekonstrukcija je moje pitanje i pitanje Hrvatskog sabora. To što se on bavi Vladom, bilo bi bolje da se bavi svojim kućnim odgojem, pristojnošću", komentirao je Plenković.

Ako Plenković ostane pri svojoj odluci o prekidu suradnje s Milanovićem, Ustavom definirana suradnja o obrani, sigurnosti, zajedničkom kreiranju vanjske politike i imenovanju veleposlanika bit će gotovo nemoguća.

"Sve možemo pismeno komunicirati", rekao je premijer.

No, teško da će to biti kraj verbalnog prepucavanja. Tvrda kohabitacija postaje sve tvrđa i tvrđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
u 10 godina

Penava: 'Izgubili smo jedan Osijek i jedan Slavonski Brod'

Više s weba