'U zagrljaju vrimena'

Papa Franjo proglasio prvi svjetski dan djedova, baka i starijih osoba: U Hrvatskoj su dobili i pjesmu

21.7.2021. u 19:37/ Donna Diana Prćić

Jedan od glavnih likova u video spotu živahni je 92-godišnjak

Bake i djedove pandemija je prve stavila opasnost. Bili su dugo sami, oni koji žive u domovima nisu smjeli nikuda, niti im se moglo doći u posjet. Upravo oni dobili su svoj dan, a proglasio ga je papa Franjo.

Prvi svjetski dan djedova, baka i starijih osoba proslavit će se ove nedjelje, a u Hrvatskoj su na dar dobili pjesmu i video spot kojima se želi potaknuti sve da misle na svoje najbliže. 

"Ja se nadam kad korona prođe da će nas više posjećivati. Ja se veselim tome jer imamo puno djece, ali vani. Oni su u Njemačkoj, ali ne isplati im se doći", rekla je Ljuba Škaro, korisnica Doma za starije i nemoćne osobe "Kuća svetog Franje" u Odri.

Svakoga tjedna baki Ljubi dolaze u posjet sin i kćer, a ostatak obitelji nije vidjela od početka korone. Dani joj prolaze u društvu prijateljica iz doma isto kao i gospođi Milki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
istraživanje i opismenjavanje

Lažne vijesti na društvenim mrežama najviše šire - stariji od 65 godina

Image
istraživanje i opismenjavanje

Lažne vijesti na društvenim mrežama najviše šire - stariji od 65 godina

"Moji su u Zagrebu svi pa dođu i vidimo se ovdje. Telefoniramo svaku večer i dan. Malo je dosadno sam, ali ovako družimo se", izjavila je Milka Čepo, korisnica Doma za starije i nemoćne osobe "Kuća svetog Franje" u Odri.

U domu za starije i nemoćne u zagrebačkoj Odri u ovom trenutku je više od 90 korisnika. Iza njih je poseban režim življenja te dugi niz mjeseci uz zabrane posjeta koje im nisu lako pale.

Upravo se čita

Image
troje okrivljenika

Počeo kazneni postupak zbog 18 mrtvih od COVID-a u splitskom Domu za starije i nemoćne

"Zatvarali su se sve više u sebe, teško je bilo izmamiti osmijeh na licima, dobiti radosnu vijest, informaciju", poručio je Dario Čovčić, ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe "Kuća svetog Franje" u Odri.

Kako bi im pokazali da nisu sami, univezalnim jezikom - jezikom glazbe, upravo njima posvećena je pjesma U zagrljaju vrimena. Hrvatska biskupska konferencija predstavila je videospot.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zagrlimo starije pozivom, ponajviše dolaskom. Imamo danas i modernu tehnologiju. Da osjete da nisu sami, da nisu napušteni", rekao je Petar-Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za život i obitelj.

Sve to s ciljem obilježavanja Prvog svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba nakon što su prošli godinu usamljenosti i izoliranosti. Sve to na inicijativu papa Franje - proslava je 25. srpnja. Njegove riječi upućene starijoj generaciji prenio je video porukom i monsinjor Mate Uzinić.

"Da nastave za nas sanjati snove, mira, pravde i solidarnosti", poručio je Uzinić, nadbiskup koadjutor Riječke nadbiskupije.

Jedan od glavnih likova u video spotu jedan je živahni 92-godišnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja se nadam da će i drugi vidjeti ovaj video, film ili što bude od toga da će imati priliku što se napravilo", izjavio je Ivan Šestak, korisnik Doma za starije i nemoćne osobe "Kuća svetog Franje" u Odri.

Uz pjesmu do jedne male zahvale za sve što su činili i čine za nas, a lijek za njihovu dušu smo upravo svi mi - njihovi bližnji, susjedi i prijatelji. 

Pogledajte spot:

Više s weba

Pročitajte još

Image

Ako Hrvatska postane svjetski prvak, ponedjeljak će možda biti neradni dan

Više s weba