OPREZNO S UVREDAMA

Petrov nazvao Plenkovića autistom. Za Direkt iz Inicijative za autizam: 'Molimo ga da kaže da autizam nije sr...

16.2.2022. u 22:45/ RTL Direkt

'I onda kada jedan psihijatar, nije važno što je on političar, on kao javna ličnost, koristi terminologiju 'autističan' kao uvredu, onda to vraća u natrag sav naš trud'

Puno je danas bilo akcija i reakcija. Čuli ste maloprije onu izjavu Andreja Plenkovića da nijednog ministra neće maknuti, makar se oporba postavila na trepavice. E, pa na to je reagirao Božo Petrov koji je onda za N1 rekao, da ta izjava graniči sa stupidnošću i da je li Plenković politički autist koji neće smijeniti optuženog ministra?

E, ali na to je reagirala Inicijativa za autizam, koja od psihijatra MOST-a traži hitnu i javnu ispriku. Uvrijedili ste autiste, riječ koristite pogrdno i u negativnom kontekstu, produbljujete stigmu kazala je Maja Bonačić:

"I onda kada jedan psihijatar, nije važno što je on političar, on kao javna ličnost i psihijatar, koristi terminologiju 'autističan' kao uvredu, onda to vraća u natrag sav trud koji mi imamo i koji ulažemo. Ja radim jako puno s obiteljima gdje ima puno odraslih autista, gdje ima puno djece i često mi roditelji govore da ne žele da se to piše kao dijagnoza jer je to najveća sramota."

"I onda kada tako jedna javna osoba, još ima i nekakvu ajmo reći struku iza sebe, znači nekakav autoritet, to koristi na uvredljiv način, kao pridjev, onda to bude veliki problem zapravo. I zato molimo da kaže kako je i da nema sramote oko toga biti autističan, ništa uvredljivo", apelira Bonačić.

Više s weba

Pročitajte još

Image
INSPEKTORAT NA DJELU

Bespravne građevine u Istri nestaju pod oblakom dima: Bageri nastavljaju mrviti obiteljske kuće

Više s weba