OGLAS

IZGUBIO SPOR

Pevec u RTL-u Danas: 'Mogu mi uzeti sve! I novac, imovinu i život... Ali mislim da mi ime ne mogu uzeti'

'Šokantno i nevjerojatno je da je presudu Pevec dobio prvi, a moji odvjetnici još nisu', kazao je Zdravko Pevec


Bivši poduzetnik Zdravko Pevec i pravomoćno je izgubio pravnu bitku za svoje prezime!

Svoju bivšu tvrtku Pevec d. d. tužio je za krađu loga i otimanje slogana, zbog čega je tražio naknadu štete od 78 milijuna kuna, no Visoki trgovački sud to mu nije dao za pravo. Odlučeno je - njegov više nije ni slogan, ni pijevac, čak ni prezime kojim se tvrtka nastavila koristiti.


"Što danas imam? Ni kuću. Ni stan. Ni auto. Bicikl da imam, i to bi mi uzeli", rekao je Zdravko Pevec u ožujku ove godine. Šest mjeseci nakon ove izjave - stiže novi udarac.

"Sud je utvrdio da je slogan 'kupujte s osmijehom' izradilo nekoliko osoba, a ne Zdravko Pevec. Isto tako, utvrđeno je da Zdravko Pevec uopće nije izradio crtež stiliziranog pijevca kako je tvrdio, nego je od drugih osoba naručio crteže i izabrao onaj koji mu se najviše svidio", izvijestili su iz Pevec d.d.

Završen spor star pet godina

Ovime je završen spor star pet godina. Zdravko Pevec tražio je zabranu slogana i vizualnog identiteta utemeljenog na njegovu prezimenu, kao i naknadu štete. Na kraju, sada on mora platiti i sudske troškove od gotovo 700.000 kuna. I to nije sve.

"Zdravko i Višnja Pevec nisu vratili društvu imovinsku korist koju su stekli počinjenjem kaznenog djela zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju niti je Višnja Pevec platila dug od 350.000 kn na temelju pravomoćne presude iz travnja 2019. Njihov dug prema PEVECU d.d. prelazi 5 milijuna kuna", tvrde iz tvrtke Pevec.  

Za radnike koji su cijeli proces s Pevecima proživjeli emotivno, s tom obitelji - tvrde - više ne mogu suosjećati. "Ne možemo reći da su plaće kasnile, plaće su bile na vrijeme, ali ono što je jako bitno, mi smo radili po 14 ili 15 sati dnevno za plaću od 2700 kuna, govorim isključivo za razdoblje od 2000. pa do 2003., 2004.", rekao je Eugen Perić, povjerenik Sindikata trgovine Hrvatske za Pevec d.d.


Stečaj su jedva preživjeli

Najteža situacija, priznaje, bio im je stečaj koji su - jedva preživjeli. "Mi smo bili tad svi mladi, imali smo 20, 25 godina, maksimalno. To se odrazilo na nas i obitelji. Naše obitelji su tad prolazile kalvariju, zamislite: danas imate sve, sutra nemate ništa", kaže Perić. 

Perić napominje kako su Višnja i Zdravko Pevec imali 11 tvrtki u grupaciji s 3 milijarde kuna dugova. Neprestano su se širili, i to u svim segmentima. I dok se Višnja i Zdravko i danas bore za svoju istinu, radnici Peveca poručuju kako su sada zadovoljni. Imaju božićnicu, uskrsnicu, ali i naknadu za svako rođeno dijete.

"Mi, iskreno, djelatnici bi bili najsretniji da firma promijeni ime. Jer ne treba nam to breme bivšeg vlasnika gdje nas ljudi povezuju s negativnim konotacijama. Firma Pevec je angažirala nekoliko tvrtki za promjenu imena i ja sam siguran da ćemo mi u neko dogledno vrijeme promijeniti ime", kaže Perić. Stilizirani pijetao kojeg su svi vezali uz Zdravka Peveca - u trgovinama je još samo ponegdje.

Pevec za RTL Danas: "Šokantno da moji odvjetnici i ja nismo dobili presudu"

Gostujući u RTL-u Danas Zdravko Pevec je rekao da je za njega ova presuda iznenađenje. "Nijedan od mojih odvjetnika nije dobio presudu. Šokantno i nevjerojatno je da je tu presudu Pevec dobio prvi, ispod pulta, i objavio svim medijima da su dobili presudu", kazao je Zdravko Pevec. 


Upravo se čita

Image
STRAH OD TERORIZMA

Slovenija produljila kontrole na granicama s Hrvatskom i Mađarskom: Nakon toga će za još pola godine?

"Presudu nisam vidio i ne mogu je komentirati dok je ne pročitamo ja i moji odvjetnici", kazao je Zlatko Pevec. 

"Mogu mi sve uzeti. I život. Zdravlje su mi već uzeli jer kad sam ušao prvi put u zadarski Pevec prije tri godine, nakon toga sam išao na četiri operativna zahvata. I u rujnu sada sam završio u bolnici, deset dana na intenzivnoj njezi. To je teško podnijeti. Ne mogu shvatiti... Nešto što sam stvorio... Mogu mi uzeti sve, i novac, uzeli su mi imovinu, mogu mi uzeti i život, ali mislim da ime ne mogu uzeti", kazao je Pevec. Na pitanje kako iz Peveca kažu da je dužan 5 milijuna kuna, Zdravko Pevec odgovara: "Mogu oni zbrajati koliko god hoće..."

"Što da im dam? Odakle? Ostavio sam im 422 milijuna zadržane dobiti u tvrtki. Nisam uzeo kunu. Presudili su mi. Odakle da im dam? Dobivam mirovinu, samo zaštićeni dio. A firma koju sam stvorio veliku i moćnu danas je ponovno najmoćniji trgovački lanac u Hrvatskoj koji je već u ovih 10 godina ostvario čak još i veću dobit od mene - oko 500 milijuna kuna. Koje si oni dijele", kazao je Pevec. 

Na pitanje kada će na izdržavanje kazne od 11 mjeseci zatvora rekao je da mu je zdravstveno stanje "strašno pogoršano". "Nekoliko puta sam bio u bolnici i čuvam zdravlje. Ali teško je čuvati zdravlje i boriti se s ovakvom nepravdom", kazao je Pevec te dodao kako ova presuda nije kraj. 


U klinču
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
Viola boje mora
default_cta
Love island Australija
Barbie i njezine sestre
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
default_cta
Turbo fast
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
ŠTO NA BRDU SMRDI?

Stručnjakinja o Jakuševcu: 'Da radim u Čistoći ne bih se još kamionom penjala na odgalište. Ekoterorizam? I to je moguće'


Više s weba