Udruženi poljoprivrednici

Pisali ministrici Vučković, žestoko napali Tolušića: 'Kako je moguće da tek zasađen vinograd ima tako veliki urod!?'

Image

Marija Vučković, Tomislav Tolušić, pašnjaci

Foto: Pixsell

Predsjednik Udruge 'Hrvatski krši pašnjaci' za RTL.hr: 'S obzirom na iskustvo i nezainteresiranost za naše probleme, ne vjerujem da će se neke stvari promijeniti'

19.4.2021. u 14:00/ RTL Vijesti

Udruga "Hrvatski krški pašnjaci" na Facebooku je objavila otvoreno pismo koje su poslali ministrici poljoprivrede Mariji Vučković. U njemu su se osvrnuli na bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i njegovu vinariju koju je, kako ističu iz ove udruge, sagradio obilno dobivenim javnim novcem.

"Konkretno iz mjera ruralnog razvoja, a te mjere je on upravo "naštimao" dok je bio ministar, kako bi upravo "on" prošao i svi koji su se prijavili, tako da ne bi baš na prvu ispalo kako mu se pogodovalo", optužuju iz "Hrvatskih krških pašnjaka".

Poručuju i ministarstvu da su dodijelili ogromna sredstva čovjeku bez ikakva iskustva u vinarstvu.

Image
OD ministra DO poljoprivrednika

Direkt u Tolušićevoj vinariji: Probali smo apolitično vino

Image
OD ministra DO poljoprivrednika

Direkt u Tolušićevoj vinariji: Probali smo apolitično vino

U Udruzi "Hrvatski krški pašnjaci" pitaju se i kako je moguće da tek zasađen vinograd ima tako veliki urod, aludirajući na bivšeg ministra Tolušića i njegovo vino 'Apolitico'.

U ostatku otvorenog pisma postavljaju niz pitanja ministrici Vučković, a sve vezano uz njenog prethodnika Tomislava Tolušića.

Predsjednik Udruge 'Hrvatski krši pašnjaci' za RTL.hr

Razgovarali smo s predsjednikom Udruge "Hrvatski krški pašnjaci" Ivanom Tešijom, koji nam je rekao da su pismo ministrici Vučković poslali jutros, ali da, s obzirom na dosadašnje iskustvo i nezainteresiranost za sve probleme koje imaju, ne vjeruje da će se neke stvari promijeniti.

Osvrnuo se i na dio pisma u kojem spominju sudske presude i nagodbe koje su Ministarstvo poljoprivrede koštale prema njihovim informacijama više od 100 milijuna kuna do sada, a, kako tvrde, za očekivati je da će iznos odštete biti više od 250 milijuna kuna za što isto terete bivšeg ministra Tolušića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je bilo u novinama da je postignuta nagodba, još lani, s poduzetnikom radi toga što je bio oštećen prilikom apliciranja na mjere ruralnog razvoja što mu je bivši ministar uskratio", kazao je Tešija.

Upit o otvorenom pismu koje su poslali ministrici Vučković i navodima iznešenima u njemu poslali smo i ministarstvu poljoprivrede. Njihovu stranu priče objavit ćemo čim nam pošalju odgovor.

Otvoreno pismo Udruge poslano ministrici Vučković u kojem iznose ozbiljne optužbe prenosimo u cijelosti:

"APOLITIČNO" POGODOVANJE!!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
'MI ZNAMO CILJ'

Zlatko Dalić se obratio naciji nakon remija: 'Tužan sam jer smo igrali dobro'

Poštovana ministrice Vučković,

ovih dana se bivši ministar poljoprivrede gospodin Tomislav Tolušić ("špic papak") javno hvalio uspjesima u vinarstvu  i podrumarstvu koje je sagradio obilno dobivenim javnim novcem, konkretno iz mjera ruralnog razvoja, a te mjere je on upravo "naštimao" dok je bio ministar, kako bi upravo "on" prošao i svi koji su se prijavili,tako da nebi baš na prvu ispalo kako mu se pogodovalo. Hvali se javno da su na mjeri prošli svi pa i on!!!

Kako je moguće da nitko nije odgovarao za pogodovanje i zlouporabu položaja i ovlasti??

Njegovi podređeni su odlučivali o dodjeli mjere za svog bivšeg "šefa"?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodjelili ste ogromna sredstva čovjeku bez ikakva iskustva u vinarstvu!!

Kada dodjeljujete mjere za turizam onda tražite prethodno iskustvo u turizmu, zašto niste postavili takav kriterij i za vinsku omotnicu??

Vjerujemo da bi hrvatsku javnost zanimalo što ste poduzeli u slučaju njegove osobne odgovornosti i njegovih suradnika, naravno, u slučaju sudskih presuda i nagodbi koje su Ministarstvo poljoprivrede koštale prema našim informacijama preko 100 milijuna kuna do sada??

Budući da se vode jos 3 sudska postupka od kojih je jedan presuđen protiv Ministarstva poljoprivrede u prvom stupnju, za očekivati je da će iznos odštete biti preko 250 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako je moguće da tek zasađen vinograd ima tako veliki urod?"

Objasnite nama i cijeloj javnosti kako je moguće da jedan čovjek, u ovom slučaju bivši ministar, počini grešku koja je do sada  državu koštala preko 100 milijuna kuna a potencijalno i dvostruko više, nije u zatvoru već se eto ",uspješno bavi vinogradarstvom i vinarstvom" i proizvodi "apolitično vino" koje Vaše Ministarstvo financira??

Kako je moguće da tek zasađen vinograd ima tako veliki urod?

Zašto ne kažete javnosti odakle "apolitičnom ministru" apolitično vino i odakle je uvezao grožđe (možda iz Makedonije), a hvali se hrvatskim proizvodom?

Zar se tako ne dovodi kupca u zabludu glede podrijetla proizvoda,a to je kažnjivo direktivom EU 2018/775??

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje mu je dokazana i prikazana proizvodnja, u Makedoniji možda??

Nadalje, da li je isto tako istina da projekti, koje je stopirao bivši ministar, dobivaju sudske presude zbog obeštećenja, za koje sada država putem Ministarstva poljoprivrede plaća odštetu?

Te tvrtke sada uopće ne moraju realizirati projekt, (po prijavi za mjere ruralnog razvoja), već im se novci isplaćuju kao naknada za nezakonito uskraćena sredstva!!.

Ako je to tako, objasnite nama i cijeloj hrvatskoj javnosti kako je moguće da netko dobije novce a da nema nikakve obaveze prema Ministarstvu poljoprivrede kao nekome tko mu isplaćuje stotinu milijuna kuna?.

Pošto je Vaše Ministarstvo vrlo revno kad treba kazniti poljoprivrednike i uskratiti im pravo na potpore, zanima nas a vjerujem i cijelu javnost, da li ste tu istu revnost pokazali i u kažnjavanju odgovornih za ovu veliku milijunsku štetu?. 

Također bi bilo zanimljivo da javno objavite podatke o tvrtkama i iznosima koje je Ministarstvo poljoprivrede isplatilo tim tvrtkama koje su dobile pravomoćno sudsko riješenje ili su se nagodile sa Ministarstvom u slučaju, izgleda "ipak nezakonito" oduzetih sredstava iz mjera ruralnog razvoja 4.1.1 i 4.2.1 iz 2015 godine??

Također Vam molimo da objavite javno koliko je sredstava od 2017-2020 oduzeto poljoprivrednicima krških područja na ime "nesukladnosti i nepravilnosti" i gdje su ta oduzeta sredstva završila?

Molim Vas iznesite javno podatak koliko je Apprrr izdala nezakonitih "naloga za povrat sredstava" poljoprivrednicima??

Svima nam je dobro poznata činjenica da je Ustavni Sud donio presudu da takve "odluke o povratu sredstava" nisu zakonite i da ih uskladite sa Zakonom.

Kako je moguće da osoba koja je potpisala na tisuće takvih nezakonitih "odluka o povratu sredstava" poljoprivrednicima, i dalje može biti pomoćnik ravnatelja Apprrr.?

Prije dvije godine tražili smo reviziju svih naloga za "povrat sredstava" izdanih od strane Apprrr,zašto to niste dozvolili?

Tražili smo da pravilnike i uredbe koje je tendenciozno i sa lošom namjerom donio bivši ministar, uskladite sa europskim i hrvatskim zakonodavstvom,ali do dan danas to niste napravili,molimo Vas objasnite nam zašto?

"Što ste napravili do sada za poljoprivrednike krških područja"

Što ste konkretno napravili do sada za poljoprivrednike krških područja kako bi nam pomogli da razvijemo ekstenzivno stočarstvo i povećamo poljoprivrednu proizvodnju?

Prije tri godine dostavili smo Vam službene primjedbe i prijedloge za promjenu štetnog Pravilnika o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta kao i štetne Uredbe o zakupu šumskog zemljišta.

Također smo Vam dostavili Elaborat o načelima i preporukama opstojnog gospodarenja pašnjačkim resursima krških područja, kao i Regulativu, status i ulogu krških područja u novom programskom razdoblju. Dostavili smo Vam i Projekt razvoja ekstenzivnog stočarstva na krškim područjima Republike Hrvatske.

Nikakav konkretan odgovor od Vas do dan danas nismo dobili.

Zasto podržavate nezakonite postupke Hrvatskih šuma, nezakonite pravilnike i uredbe, represivno ponašanje nadležnih službi prema poljoprivrednicima, objasnite nam molimo Vas zašto? 

Zar ne bi Ministarstvo poljoprivrede trebalo biti produžena ruka poljoprivrednicima u stručnom riješavanju njihovih problema i omogućiti im kroz zakonske okvire što bolje uvjete za radi i povećanje poljoprivredne proizvodnje!!??", napisali su iz "Hrvatskih krških pašnjaka" iz kojeg očekuju odgovor Ministarstva, a očekujemo ga i mi.

*Stavovi i mišljenja iznesena u otvorenom pismu nisu stavovi i mišljenja RTL-a. Iznesene tvrdnje ćemo provjeriti.

Više s weba

Pročitajte još

Image
JAVLJA SEIZMOLOŠKA

'Kratko i jako'. Minutu do 6 sati zatreslo se tlo u Dalmaciji. Uslijedio i potres u Italiji

Više s weba