PROSVJED PROSVJETARA

Sindikati najavili štrajk u 3 županije, Plenkoviću otpjevali bećarac: 'Nek' im se malo stolica klima'

thumbnail
23.10.2019. u 12:50/ Hina

Porastom osnovice ne rješava se problem zaostajanja njihovih plaća, upozoravaju prosvjetari

Sindikati zaposlenih u osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju u srijedu su prosvjedom s pjevanjem bećaraca na Markovu trgu poručili kako im je dosta ispraznih riječi i obećanja iz Vlade te da će nastaviti štrajk dok se ne riješi problem zaostajanja koeficijentata složenosti poslova prosvjetnih radnika.

"Neka nas malo slušaju, nek' s nama kruh naš kušaju, ispraznih riječi dosta je svima, nek' im se malo stolica klima", odzvanjalo je Markovim trgom, gdje je sindikalni band-aid "Škola za život" izveo bećarac s promijenjenim stihovima pjesme "Kuća na kraju sela" Miroslava Škore.

Image

Sindikalni bećarac pod Plenkovićevim prozorima: 'Trebali bi pokradeno vratit, da bi mogli profesore platit!'

Fotogalerija
Image

Sindikalni bećarac pod Plenkovićevim prozorima: 'Trebali bi pokradeno vratit, da bi mogli profesore platit!'

Fotogalerija

"Još jednom vam poručujemo, ignorirajući nas, nećete riješiti problem, mi ćemo dolaziti ovdje, i biti u štrajku toliko dugo dok se zaostajanje naših plaća i koeficijenata ne riješi", poručio je vladajućima pred stotinjak prosvjednika predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjih školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

Raspjevani prosvjed održava se paralelno s ulaskom štrajka prosvjetnih radnika u treći tjedan. Danas u sklopu cirkularnog štrajka ne rade škole u Varaždinskoj, Istarskoj, Koprivničko-križevačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, a Mihalinec je najavio da će se u četvrtak štrajkati u Osječko-baranjskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Ličko-senjskoj županiji.

Izjavio je kako danas štrajka gotovo 90 posto članstva u srednjim školama, a vjeruje kako je ista situacija i u osnovnim školama.

Prestanite obmanjivati narod

"Ovi ljudi ovdje došli su prenijeti poruku 68.000 njihovih kolega iz osnovnih i srednjoškolskih ustanova: prestanite obmanjivati narod, povećanjem osnovice niste nadoknadili zaostajanje u sustavu odgoja i obrazovanja", poručio je Mihalinec premijeru Andreju Plenkoviću.

Dodao je kako su donedavno dijelili sudbinu s radnicima socijalne skrbi. "Vi ste njihov položaj popravili, na tome vam čestitamo, sada je vrijeme za nas", rekao je.

Najavio je da će se cirkularno štrajkati do 1. studenog. "Do tada imate rok riješiti naš problem", rekao je Mihalinec iako su sindikalci pjevajući bećarac poručili kako će "štrajkati do ljeta".

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem kazala je kako su na Markovu trgu zaposleni u školama iz županija u kojima se štrajka i optužila Vladu da ne vodi računa o obrazovanju, nego krši vlastite strategije i smjernice.

"Vlada može kažnjavati sindikalne čelnike, ali ne smije kažnjavati zaposlenike u sustavu obrazovanja. Ignoriranje zaposlenika i štrajka u školama je poniženje naše struke, a mi se borimo upravo za naše dostojanstvo", naglasila je Šprem.

Trag divljači
Laži sa mnom
Superstar
Blagoslovljeni kćerima
Život na vagi
default_cta
90 dana: Životi samaca
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Ljubav u divljini

Više s weba

Pročitajte još

Image
KOMENTARI NA GOVOR

Studentica iz Zagorja na Redditu: 'Lik mi je rekao da govorim normalno jer mu se gadi moj naglasak'

Više s weba