energetska kriza

Plenković kaže da postoji politička volja da se nastavi sa sankcijama: 'Ruska agresija je ključan problem'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Rat u Ukrajini uvukao je Europu u energetsku krizu, a EU i njezine zemlje članice pokušavaju osigurati energetsku samodostatnost

23.9.2022. u 21:16/ Hina

Premijer Andrej Plenković rekao je u petak za Bloomberg TV da postoji "jasna politička volja" da se nastavi sa sankcijama protiv Rusije čija je invazija na Ukrajinu uvukla Europu u energetsku krizu i da Hrvatska povećanjem kapaciteta LNG terminala želi postati regionalni centar za opskrbu plinom. 

"Ruska agresija na Ukrajinu je ključni problem", rekao je hrvatski premijer i istaknuo da međunarodna zajednica, posebno transatlantska "djeluje ujedinjeno, jasno i brzo" usvajanjem sankcija protiv Moskve. 

"Postoji jasna politička volja da se sankcije nastave, bilo da se produlje ili da se osmisle nove", rekao je Plenković. 

Rat u Ukrajini uvukao je Europu u energetsku krizu, a EU i njezine zemlje članice pokušavaju osigurati energetsku samodostatnost. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković kaže da Hrvatska povećava kapacitet LNG terminala. "Investirali smo u plutajući LNG terminal prije nekoliko godina, europskim sredstvima i novcem iz hrvatskog proračuna. Kapacitet je 2,9 milijardi kubičnih metara plina, a vlada je donijela odluku o povećanju kapaciteta na 6,1 milijardi kubičnih metara plina", rekao je premijer. 

Image
PREMIJER U NEW YORKU

Plenković: 'Svi ozbiljno shvaćaju Putinove poruke. Nitko niti podcjenjuje situaciju niti je precjenjuje'

Image
PREMIJER U NEW YORKU

Plenković: 'Svi ozbiljno shvaćaju Putinove poruke. Nitko niti podcjenjuje situaciju niti je precjenjuje'

Dodao je da je to daleko više od hrvatskih potreba i da "Hrvatska želi postati regionalni centar" i opskrbljivati plinom susjedne zemlje, prije svega Mađarsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu te druge zainteresirane, uključujući Njemačku. 

Upravo se čita

Image
SAMO 3 IZ VEĆINA

Od 435 amandmana na državni proračun, 431 podnijela oporba

"Cijela ideja EU-a je uspostaviti alternativnu opskrbnu mrežu s odgovarajućim interkonektorima kako bi se prvenstveno osigurala energetska sigurnost naše industrije i naših građana", istaknuo je Plenković. 

Na pitanje hoće li se ograničiti cijena nafte na europskoj razini, Plenković je odgovorio "vrlo teško", ali je dodao da bi se trebalo razmišljati o ograničenju cijene plina pošto ona utječe i na cijenu električne energije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
BIRA SE JELENIĆEV NASLJEDNIK

Kandidati za glavnog državnog odvjetnika razgovarali u Vladi: 'Moje šanse su daleko najbolje...'

Više s weba