OGLAS

'vlada čini sve što može'

Plenković najavljuje 'dobru vijest' o Boysima u Grčkoj, Malenica: 'Vjerujem da to ide u smjeru puštanja iz zatvora'

Image
Foto: Yiannis Panagopoulos/EUROKINISSI/PIXSELL

'Predsjednik vlade kontinuirano razgovara s grčkim premijerom, a ja sam po ovom pitanju pisao ministru pravosuđa Grčke. Vlada poduzima sve što je u njenoj moći da olakša položaj hrvatskih državljana', dodao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica nakon sjednice Vlade

9.11.2023. u 18:14/ Hina

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica poručio je da vlada poduzima sve što je u njenoj moći da olakša položaj uhićenih Dinamovih navijača u grčkom pritvoru te kazao da najavljene "dobre vijesti idu u smjeru puštanja hrvatskih državljana iz grčkih zatvora".

Obiteljima pritvorenih koji, među ostalim, zamjeraju premijeru Andreju Plenkoviću što ne odgovara na njihova pitanja Malenica je odgovorio da su oni redovito informirani o svim aktivnostima koje vlada poduzima.


''Predsjednik vlade kontinuirano razgovara s grčkim premijerom, a ja sam po ovom pitanju pisao ministru pravosuđa Grčke. Vlada poduzima sve što je u njenoj moći da olakša položaj hrvatskih državljana'', rekao je Malenica u četvrtak nakon sjednice Vlade.

Upitan za raniju Plenkovićevu najavu da u slučaju uhićenih navijača ima dobru vijest, Malenica je odgovorio kako vjeruje da ''dobre vijesti idu u smjeru puštanja hrvatskih državljana iz grčkih zatvora''.

Image
U GRČKIM ZATVORIMA

Roditelji pritvorenih Boysa: 'Naši dečki nisu ubojice. Plenković nam ne odgovara, a poruke nam šalje putem medija'

Image
U GRČKIM ZATVORIMA

Roditelji pritvorenih Boysa: 'Naši dečki nisu ubojice. Plenković nam ne odgovara, a poruke nam šalje putem medija'

Na pitanje može li Grčka zatražiti od hrvatskog pravosuđa da preuzme slučaj stotinjak uhićenih u Ateni u kolovozu nakon ubojstva grčkog navijača, ministar je odgovorio da je ranije u razgovoru s grčkim kolegom iskazao spremnost da Hrvatska preuzme kazneni progon.

''Međutim, na grčkim vlastima je da o tome odluče. Mi zasad nismo dobili nikakvu informaciju da su oni spremni predati poduzimanje kaznenog progona'', kazao je.

'Na pitanja o Agrokoru odgovorit će glavna državna odvjetnica'

Ministar je odgovarao i na pitanja oko afere Agrokor u kojem je Visoki kazneni sud odbacio ključno vještačenje protiv nekadašnjeg vlasnika koncerna Ivice Todorića, nakon čega je premijer ocijenio kako odgovornost leži na Državom odvjetništvu.


Odgovarajući na pitanje je li održao sastanak s glavnom državnom odvjetnicom Zlatom Hrvoj Šipek, Malenica je rekao da je u razgovoru s njom doznao kako planira razgovarati sa svim državnim odvjetnicima koji su bili uključeni u rad na tom predmetu te da će od njih zatražiti pismeno očitovanje i donijeti konkretne odluke.

''Na DORH-u je da procijeni što će učiniti u konkretnom predmetu. Oni su neovisni, mi kao ministarstvo osiguravamo sredstva za njihov rad, a u okviru njihovog rada su i troškovi vještačenja'', rekao je.

Na pitanje smatra li da je riječ o ogromnom fijasku tužiteljstva Malenica je odgovorio da ministarstvo nije sudjelovalo u angažiranju sudskih vještaka, već je samo osiguralo sredstva za njihovo angažiranje.

Govoreći o eventualnoj odgovornosti tužiteljstva, Malenica je rekao kako treba vidjeti postoji li nečija odgovornost i mogu li se pokrenuti određeni postupci. ''Vjerujem da će glavna državna odvjetnica, ako dođe u Hrvatski sabor na Odbor za pravosuđe, dati odgovor na sva pitanja jer je to isključivo u nadležnosti Državnog odvjetništva'', dodao je.


Upravo se čita

Image
VELIKE PROMJENE

Američki Senat blokirao blokirao milijarde dolara pomoći Ukrajini: 'Nemojte griješiti. Povijest će strogo suditi'

'Ugovor s Geodetskim fakultetom ministrica sklopila u dobroj vjeri'

Novinare je zanimalo boji li se Malenica da bi se istraga Europskog ureda javnog tužitelja (EPPO) oko malverzacija s EU fondovima na zagrebačkom Geodetskom fakultetu mogla proširiti na ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek, nakon što su mediji objavili da EPPO provjerava zašto je Ministarstvo kulture i medija nakon potresa dalo tom fakultetu milijune.

''Ministrica je istaknula spremnost da surađuje po ovom pitanju i da sve informacije kome god treba, tako da tu ne vidim nikakav problem. Ministrica je detaljno objasnila o čemu se tu radi'', kazao je.

Nakon što su novinari istaknuli kako postoji sumnja da su osumnjičenici s Geodetskog fakulteta dio novca izvukli iz projekta Ministarstva kulture, Malenica je rekao da ne ulazi u detalje tog ugovora niti postupanja.

''Ja samo znam ono što je ministrica rekla da je ona postupala temeljem Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara i da je u dobroj vjeri sklopila ugovor s Geodetskim fakultetom u hitnoj situaciji da se snimi kulturna baština kako bi se to moglo prijaviti na fond solidarnosti'', rekao je.


Dodao je i da vjeruje kako će Ministarstvo kulture i medija dati odgovore na sva pitanja.

POGLEDAJTE VIDEO: Stigli rezultati DNK analize, a Sudovi ne predaju Hrvate Grčkoj: 'Nemamo dokument da je naš branjenik nešto učinio'

Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
Viola boje mora
Love island Australija
default_cta
Barbie i njezine sestre
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
Turbo fast
default_cta
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
'DOSJE JARAK'

Najveća bol koju roditelj može iskusiti: Ljerki je mezimica izdahnula na rukama, bol je preživjela uz Zvonka


Više s weba