Rosnjeft zainteresiran

Plenković o ruskom zanimanju za INA-u: 'Dobro je da postoji interes potencijalnih strateških partnera'

Image
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Na medijske napise o interesu Rosnjefta za ulazak u vlasničku strukturu INA-e Plenković je odgovorio da će sa zanimanjem pročitati intervju čelnika ruskog energetskog diva

27.10.2017. u 22:39/ Hina

Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak navečer kako je odbijanjem švicarskog Vrhovnog suda da poništi odluku Arbitražnog suda u sporu Hrvatske s MOL-om oko Ine završen pravni put koji je Hrvatska imala na raspolaganju.

Novinari su u Tuheljskim Toplicama tražili premijera da komentira odluku švicarskog Vrhovnog suda koji je odbio poništiti odluku Arbitražnog suda, koji nije prihvatio hrvatski zahtjev da se ponište ugovori o upravljanju Inom.

"Znate i sami da je arbitraža bila pokrenuta u vrijeme Milanovićeve Vlade, 2014. godine, na žalost rezultirala je onako kako je, a ovo što smo učinili je bio taj zadnji pravni lijek koji je bio na raspolaganju. Švicarski sud je donio odluku kojom se odbacuje zahtjev Republike Hrvatske,"  izjavio je Plenković. Dodao je da je Hrvatska napravila sve što je mogla, a za sam problem oko INA-e i MOL-a, kazao je da je to jedan od mnogih naslijeđenih problema i pitanja kojima se bavi aktualna Vlada. 

"Naša je odgovornost bila da uz pomoć pravnih zastupnika probamo i taj pravni put – on je došao svome kraju 17. listopada," rekao je Premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je u petak priopćila da je švicarski Savezni vrhovni sud odbio poništiti odluku Arbitražnog suda, koji nije prihvatio hrvatski zahtjev da se ponište ugovori o upravljanju Inom, pa će se ta odluka provoditi kroz održavanje postojećeg stanja u korporativnom upravljanju Inom.

Na pitanje je li istina da se čelnici Rosnjefta interesiraju kako bi postali partneri Vlade u upravljanju Inom, Plenković je odgovorio da je vidio najave intervjua gospodina Sečina ali da ga nije još čitao no da će ga u subotu pročitati sa zanimanjem. 

Upravo se čita

Image
NESRAZMJER PLAĆA

Studenti koji okreću burgere i čistači ulica zarađuju više nego medicinske sestre

"U svakom slučaju dobro je da postoji interes za Inu, ne samo Rosnjefta već i brojnih drugih potencijalni strateških partnera," rekao je Plenković

Sutrašnji Jutarnji list objavljuje intervju s glavnim izvršnim direktorom Rosnjefta Igorom Sečinom, koji je rekao kako tvrtka razmatra mogućnost ulaska u vlasničku strukturu hrvatske naftne kompanije Ine, te da bi u tom slučaju obje njezine rafinerije bile modernizirane i nastavile s proizvodnjom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je na pitanje novinara što učiniti kako bi se Inom upravljalo u skladu sa hrvatskim zakonima o trgovačkim društvima i hoće li se to moći tek kada se Ina vrati u hrvatske ruke, rekao da je odluka Vlade i savjeta za Inu da se ide u izbor savjetnika koji bi pomogao ili za vraćanje Ine u hrvatske ruke ili za pronalazak strateškog partnera. Dodao je da na tome radi Ministarstvo financija te Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković je večeras sudjelovao na Skupu Alumnista Političke akademije Zaklade hrvatskog državnog zavjeta a obratio se i HDZ-ovim gradonačelnicima i županima koji su se okupili u Tuheljskim Toplicama na seminaru "Lokalna uprava 2017.-2022.".

Više s weba

Pročitajte još

Image
magnituda 1,4

Slab potres blizu Rijeke, epicentar u Sloveniji: 'Probudilo me iz sna'

Više s weba