DETALJI MARATONSKOG SASTANKA

Plenković otkrio što je rekao Tusku: 'Neprimjereno je da nakon 30 sati nespavanja donosimo odluku'

Image
Foto: AP IMAGES

Svako glasovanje značilo bi kraj za neku od opcija, a svi na kraju ipak žele paket, rekao je Plenković

1.7.2019. u 13:36/ I.Kri., Goran Latković

Hrvatski premijer Andrej Plenković nakon prekida sastanka Europskog vijeća, na kojem na kraju nije dogovoren prijedlog imena za ključna mjesta u institucijama Europske unije, kazao je da se danas nije glasovalo ni o jednom prijedlogu te da su uzeli stanku do sutra u 11 sati kako bi se lideri odmorili nakon gotovo 24-satnog sastanka. 

"Nema dogovora. Pregovori su, kao što sam jučer rekao kada sam dolazio, bili vrlo teški, zahtjevni i komplicirani. Imali smo gotovo 24 sata neprestanih konzultacija, a sami razgovori trajali su od jučer navečer. Bila je velika pauza pa smo krenuli jutros. U ovom trenutku nema konsenzusa o distribuciji ključnih uloga na čelu institucija EU", rekao je Plenković nakon današnjeg susreta. 

VEZANI ČLANCI

"Svi žele paket"

"Nije bilo glasovanja jer se za to nisu stekli uvjeti. U ovom trenutku, svako glasovanje bi značilo kraj za neku od opcija, a svi na kraju ipak žele paket pa je odlučeno da se napravi pauza i nastavi sutra u 11 sati", kazao je Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje što se radikalno može promijeniti do sutra ujutro, Plenković je kazao da je predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku rekao da se donosi odluka koja je bitna za budućnost Europe. 

"Rekao sam mu da ne bi bilo baš najprimjerenije da nakon 30 sati nespavanja danas donosimo odluke o nekim prijedlozima koji su se iznjedrili u nekim kuloarima. Smatram da svima treba mala pauza i mali odmor, a onda ćemo se sutra pokušati dogovoriti. 

Upravo se čita

Image
EUROPARLAMENTARAC

Picula: 'Hrvatska treba sudjelovati u obuci Ukrajinaca, ali vlada to loše komunicira'

Timmermans predsjednik Komisije, Georgieva predsjednica Europskog vijeća?

Navodno je zadnji prijedlog "kadrovske križaljke" bio da socijalist Timmermans bude predsjednik Komisije, a Europska pučka stranka (EPP) dobila bi dvije pozicije - na čelu Europskog vijeća i Europskog parlamenta.   

Kako piše portal Politico.eu, lideri su na kraju raspravljali o paketu u kojem bi Frans Timmermans bio predsjednik Komisije, Kristalina Georgieva predsjednica Europskog vijeća, a Margrethe Vestager ili Charles Michel visoki predstavnik za vanjsku politiku. Vodstvo Europskim parlamentom  dijelili Manfred Weber i Guy Verhofstadt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image

Pripazite što kupujute!

Više s weba