Uoči 24. obljetnice Bljeska

Plenković posjetio Okučane: Izrazio pijetet prema braniteljima koji su izgubili život u Bljesku

Image

Andrej Plenković u Okučanima uoči 24. obljetnice vojno redarstvene operacije Bljesak

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Vojno redarstvena operacija Bljesak započela je rano ujutro 1. svibnja 1995. godine

30.4.2019. u 21:07/ Hina

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je sa suradnicima u utorak poslijepodne posjetio Okučane uoči 24. obljetnice Vojno-redarstvene akcije Bljesak, izjavio je da je došao još jednom iskazati veliko poštovanje svim hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u toj oslobodilačkoj operaciji, a posebice pijetet prema 51 hrvatskom branitelju koji je izgubio život u operaciji Bljasak.

Plenković je ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom položio vijenac i zapalio svijeće na Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima Kristalnoj kocki vedrine.

Potom je održao sastanak sa zapadnoslavonskim načelnicima i gradonačelnicima, kojima je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac uručila sporazume o intervencijskom planu.

Plenković izrazio zadovoljstvo

Plenković je izrazio zadovoljstvo što načelnik Općine Okučani Aco Vidaković nekoliko mandata "radi kontinuirano i sustavno na poboljšavanju uvjeta života", a danas su im uručeni instrumenti koji trebaju pomoći pojedinim dijelovima Hrvatske, posebice onim koji su slabije razvijeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o sedam gradova i općina u Zapadnoj Slavoniji. Naime, ministrica Žalac uručila je danas Odluke o području za koje će se izraditi intervencijski plan, i to gradonačelnici Pakraca, gradonačelniku Lipika te načelnicima općina Dragalić, Gornji Bogićevci, Okučani i Stara Gradiška.

To je četvrto područje za koje se rade ti instrumenti. Oni će poticati socijalnu, gospodarsku i komunalnu infrastrukturu i poduzetništvo u godinama koje dolaze, rekao je premijer. Uz ono što smo učinili sa Zakonom o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, dakle uz jednu fiskalnu decentralizacija, to će, nadam se, omogućiti ovom dijelu Slavonije da se brže i kvalitetnije razvija, i da uloga lokalnih jedinica bude snažnija u pripremi razvojnih projekata, dodao je.

Upravo se čita

Image
SAMO 3 IZ VEĆINA

Od 435 amandmana na državni proračun, 431 podnijela oporba

Važnost projekta Slavonija, Baranja i Srijem

Premijer Planković istaknuo je i važnost projekta Slavonija, Baranja i Srijem, koji je Vlada osmislila za pet slavonskih županija, kao i činjenicu da je njihov naglasak da "pomognu sada".

Naglasio je kako su do sada potpisni ugovori koji su prešli devet milijardi kuna, što znači da će u okviru ovoga mandata Vlade biti ugovoreno "sve ono što je bilo predviđeno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Demografski problem je izražen, kao i većem dijelu Hrvatske, pa je otvaranje radnih mjesta jedna od mjera da Vlada zadrži ljude u Slavoniji, kazao je premijer.

Plenković o "curenju službenih podataka"

Na pitanje novinara o "curenju službenih podataka, koje dugo traje", Plenković je kazao da brojni mediji imaju svoje načine da dolaze do saznanja koja ne bi trebala biti dostupna javnosti.

Obrovac je vrlo neobičan slučaj, nisam bio svjestan da se nešto takvo zbiva, kazao je vezano za "aferu s Domom zdravlja u Obrovcu", i dodavši kako Vlada radi na poboljšanju zdravstvenog sustava i njegovoj financijskoj održivosti, kao i poboljšanju i dostupnosti zdravstvenih usluga.

To je jedna od ključnih strateških reformi za koju treba više napora, sredstava i dulje vrijeme, kazao je i dodao da će nastaviti raditi na tome.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ za EU izbore ima kvalitetan program 

HDZ je na svim razinama izrazito kompetentna i verzirana stranka za sve europske teme; imamo kvalitetan program naših stručnjaka, koji se naslanja na širi program naše Vlade i Europske pučke stranke, kazao je premijer Planković na novinarsko pitanje zašto HDZ-ova lista nema preferencijalnih glasova.

"Svatko s liste će privući dio preferencijalnih glasova, a ono što je važno, mi u sve te izbore idemo timski, principijelno smo išli sami, poslali smo jedino poruku HDZ-u BiH, ali više od svega cijeloj BiH i hrvatskom narodu BiH, i siguran sam da ćemo imati najbolje rezultate", naglasio je.

Na pitanje da komentira izjavu Zlatka Hasanbegovića da mu je "Plenković poslao policiju zbog prvog bijelog polja na zastavi" koja je izvješena u prostorijama stranke Neovisni za Hrvatsku, premijer je odgovorio da ne obraća "pozornost na te izjave".

U Bljesku oslobođeno  500 četvornih kilometara zapadnoslavonskog teritorija

Vojno redarstvena operacija Bljesak započela je rano ujutro 1. svibnja 1995. Oko 7.200 pripadnika Hrvatske vojske i specijalne policije za manje od 32 sata oslobodilo je 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija koje su zaposjeli velikosrpski agresori, te je ponovno uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac. U operaciji su poginula 42 branitelja dok ih je 162  ranjeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
ozbiljno upozorenje

Požeški HZJZ upozorio stanovnike Doljanovca: 'Nemojte piti vodu, ima arsena'

Više s weba