RJEŠAVANJE KRIZE

Plenković sutra ide na grčko-tursku granicu. Najavio je i sučeljavanje s Kovačem

2.3.2020. u 17:21/ Vijesti.hr/Hina

'Sučeljavanje će biti, gdje i kada dogovorit će stožeri', poručio je predsjednik HDZ-a i Vlade

Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da će Hrvatska svim sredstvima pomagati u zaštiti vanjske granice EU, posebno vezano za grčku i bugarsku granicu.  Naglasio je da EU mora dati zajednički odgovor na novonastalu situaciju te problem rješavati na izvorištu krize.

VEZANE VIJESTI

"Politika grčke vlade je da neće puštati migrante na nezakonit način i mi ćemo im svim sredstvima pomagati u tome da zaštitimo vanjske granice EU, konkretno grčku i bugarsku granicu", rekao je Plenković novinarima u Puli.

Nešto kasnije na Twitteru je najavio da će sutra s grčkim kolegom i čelnicima EU obići grčko-tursku kopnenu granicu.

Ranije na konferenciji istaknuo je da su hrvatske vlasti stalno u kontaktu s čelnicima europskih institucija i s bugarskim i grčkim premijerom. Ocjenjuje nužnim nastaviti dogovor s Turskom te obnoviti sporazum koji je s tom zemljom vezano za migracije postojao proteklih godina i za koji je EU izdvojila šest milijardi eura, što je ocijenio jamstvom sigurnosti za cijelu EU.

Policija čuva granicu, vojska trenutno nije na dnevnom redu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo pojačati kontrolu vanjske granice i time spriječiti nezakonite migracije. Policija ima dominantu zadaću čuvanja hrvatskog teritorija, imamo 6500 policajaca čiji rad osobito cijenim na granici. Slanje vojske trenutno nije na dnevnom redu, no ako se promijene okolnosti, možemo razmisliti o tome. No, ponavljam, pozicija hrvatske Vlade je da granicu čuva policija", istaknuo je premijer.

Upitan kako tumači poziv svoga protukandidata za čelno mjesto u HDZ-u Mire Kovača da odredi mjesto i vrijeme javnog sučeljavanja, odgovorio je kako ne zna je li se Kovač "ispričao članicama i članovima HDZ-a budući da ih je podcijenio, ponizio i uvrijedio kazavši da se boje te da bi eventualno bili u strahu zbog gubljenja posla".

"To je katastrofalna izjava bilo koga koji pretendira biti na čelu HDZ-a, najjače stranke u Hrvatskoj koja ima odgovornost da vodi Vladu. Sučeljavanje će biti, gdje i kada dogovorit će stožeri. No, bilo bi dobro da najprije Kovač ovo napravi. Bit će mu lakše kod članova, to mu ja prijateljski savjetujem", poručio je Plenković

Kovač, Stier i Brkić bez riječi u Saboru, pretjeruju šupljim pričama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
NIJE PRVI PUT

UZNEMIRUJUĆA SNIMKA U poznatom ljetovalištu muškarac plivao u moru, a onda ga je raskomadao morski pas

Dodao je kako pojedinci poput Kovača te ostalih HDZ-ovih kandidata iz Opcije za promjene poput Davora Ive Stiera i Milijana Brkića dosad nisu nijednom uzeli riječ u Saboru, "a sada su tako grlati".

"Volio bih da su tako grlati kad HDZ brani svoje stavove, zakone i proračun. Stier nije rekao ni riječi, Kovač još manje, dok Brkić nije također uzeo riječ osim kada vodi sjednicu, a to se ne računa. Pretjeruju sada šupljim pričama", poručio je Plenković i dodao kako bi bilo bolje kada bi oni branili interese HDZ-a.

U sklopu posjeta Istri premijer je u ponedjeljak bio u novom dijelu Opće bolnice u Puli na potpisivanju ugovora o jamstvu za podmirenje dugoročnih obveza te najveće zdravstvene ustanove u Istri, odnosno za  dodatnih 150 milijuna kuna. 

"Ovo je veliki dan za Pulu i potvrda privrženosti Vlade da pomogne Istri u ovim strateškim razvojnim projektima, ali i u zdravstvenoj infrastrukturi. Ovaj projekt sa 150 milijuna kuna je dokaz da sve ono što smo kazali na sjednici Vlade prije godinu i pol to i realiziramo", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je rekao kako Vlada stoji iza zdravstvenog sustava Istre i želi da više od 1300 zaposlenika radi u kvalitetnim uvjetima te da 210.000 pacijenata koji gravitiraju ovoj bolnici imaju uslugu kakvu i trebaju imati u 21. stoljeću

Naveo je i da Vlada nastoji pokrenuti procese i u pulskom Uljaniku. "Moramo pronaći novi život na zdravim osnovama kako bi tu brodogradnju zadržali u državi. Radimo na tome izrazito intenzivno i vjerujem da ćemo naći rješenja koja su održiva", zaključio je premijer.

Više s weba

Pročitajte još

Image
dizali kamate, ali i svoje plaće

Potvrđena optužnica protiv Zagrebačke banke. Njeni zaposlenici namjerno uništili jednu tvrtku

Više s weba