Slijedi sastanak

Rimac poručio Plenkoviću: 'Sada je pravo vrijeme da Hrvatsku zahvati treći val investicija u autoindustiju'

Image
Foto: Vijesti.hr

Za taj su sastanak pripremili opsežnu studiju o tome zašto je autoindustrija do sada zaobilazila Hrvatsku

28.6.2019. u 14:30/ Vijesti.hr/Hina
Image

Zavirili smo u unutrašnjost tvornice Rimac Automobili i oduševili smo se!

Fotogalerija
Image

Zavirili smo u unutrašnjost tvornice Rimac Automobili i oduševili smo se!

Fotogalerija

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je tvornicu Rimac Automobili, u vlasništvu poduzetnika i osnivača tvrtke Mate Rimca.

Na tom sastanku u Svetoj Nedelji žele pokazati Vladi što je sve važno u autoindustriji. Na sastanku će biti prisutni i predstavnici Hyundaija i Porscheaa, tvrtki koje su dosad investirale u Rimac Automobile - Porsche 18 milijuna eura, a Hyundai i Kia 80 milijuna eura.

Za taj su sastanak pripremili opsežnu studiju o tome zašto je autoindustrija do sada zaobilazila Hrvatsku.

Po dolasku u Rimac Automobile premijer i ostali gosti prvo su obišli proizvodni pogon, a nakon toga je Rimac predstavio studiju s konkretnim smjernicama i koracima za privlačenje automobilske industrije u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas se države natječu na otvorenom tržištu, isto kao i tvrtke. Da bismo bili atraktivni za te proizvođače, za takve investicije moraju postojati komparativne prednosti da bi uopće došli u izbor. Nažalost, trenutno većinom nismo ni na kojoj short listi kada se razmatraju investicije", rekao je Rimac

"Vjerujemo da i Hrvatska može stvoriti atraktivno okruženje da privuče te investicije, pogotovo što vidimo nevjerojatne brojke o investicijama u toj industriji u zemljama srednje i istočne Europe, kao i njihovom pozitivnom utjecaju na poslovni i društveni ekosustav zemalja u kojima se to razvija", istaknuo je Rimac.

Upravo se čita

Image
povijesni trijumf

'Hrvatska je mirno i metodično cijedila život i radost iz Brazila': Ovako svjetski mediji pišu o Vatrenima

Iznio je primjere Slovačke i Estonije, koje su sa sličnim brojem stanovnika kao i Hrvatska u posljednjih 10-ak godina od ulaganja u autoindustriju uspjele znatno povećati BDP, što Rimac vjeruje da je moguće i u Hrvatskoj. 

"Ključ uspjeha za autoindustriju je strategija i vizija zemlje što želi i gdje stići u tom smislu. Vjerujem da je sada pravo vrijeme da Hrvatsku zahvati tzv. treći val investicija u autoindustriju, jer smo u zadnjih 10 i više godina to propustili", izjavio je Rimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je da je prvi val tih investicija zahvatio Češku, Poljsku, Mađarsku i Slovačku, u drugom valu ponovno Slovačku te Rumunjsku, dok bi u trećem mogla biti Hrvatska, za što su zainteresirani svi Rimčevi partneri, kao i predstavnici Hyundaija i Porschea. Hyundai je gotovo 14-postotni dioničar Rimac Automobila, a Porsche 10-postotni. 

Premijer Plenković je nakon Rimčeve prezentacije zahvalio na njegovoj inicijativi i susretu na temu privlačenja investicija. "Vaša postignuća su velika, analiza koju ste napravili je komparativna i usporediva s drugim zemljama i pokazuje neke primjere kako bi se i Hrvatska mogla jače u to uključiti. Zato ćemo sada oko dva sata razgovarati što možemo zajedno učiniti", kazao je Plenković.

Više s weba

Pročitajte još

Image
čestitala hrvatskoj

VIDEO I slavna hollywoodska glumica navijala i slavila pobjedu Vatrenih

Više s weba