Play logo
O 'POREZNOJ REFORMI'

Plenković: Vlada je pronašla način da se povećaju plaće onih s nižim primanjima

Image
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Država će uplaćivati umjesto svakog obveznika u prvi mirovinski stup i na taj način omogućiti više novaca onima s najnižim plaćama, a uz to je povećan i osobni odbitak. Prema Plenkoviću je ta odluka zajedno s povećanjem minimalne plaće za čak nešto više od četrdeset eura napredak

28.5.2023. u 14:47/ Hina
Play logo

Premijer Andrej Plenković izjavio je u nedjelju kako je realno da oporba kritizira Vladinu poreznu reformu, no Vlada je, poručio je pronašla način za povećanje plaća građana s nižim primanjima i omogućila zadržavanje prihoda jedinicama lokalne samouprave, koji su narasli za milijardu eura.

"Brojni sugrađani, osobito oni s nižim plaćama, nisu u okviru zahvata poreza na dohodak. Pronašli smo način kako da direktnom odlukom vlade povećamo plaće i njima, što dosad nije bio slučaj", rekao je Plenković nakon svečane akademije u povodu Dana Hrvatske vojske.

Play logo

Država će, kazao je, uplaćivati umjesto svakog obveznika u prvi mirovinski stup i na taj način omogućiti više novaca onima s najnižim plaćama, a uz to je povećan i osobni odbitak.

Image
Donosimo veliku analizu

Koliko će nam rasti plaće? S minimalcem, dvoje djece, u gradu koji nema prirez i 45 eura više. Susjedu samcu tek 6,5 eura

Image
Donosimo veliku analizu

Koliko će nam rasti plaće? S minimalcem, dvoje djece, u gradu koji nema prirez i 45 eura više. Susjedu samcu tek 6,5 eura

"Što se tiče jedinica lokalne samouprave - ako je jedna vlada ikada razumjela koliko je važno partnerstvo između jedinica lokalne samouprave i vlade to je naša Vlada, u pogledu fiskalne i funkcionalne decentralizacije", ustvrdio je.

Ponovio je kako su prihodi lokalne samouprave u mandatu njegove Vlade narasli za milijardu eura a posebno je bio vidljiv rast prihoda s 2021/2022., kada su svi veliki gradovi imali rast prihoda od 30 do skoro 60 posto od poreza na dohodak i prireza.

Play logo

Od tog prihoda, ističe, nitko im ništa nije uzeo, a suficit države za prošlu godinu od 0,4 posto temeljen je upravo na višku prihoda jedinica lokalne i područne samouprave.

"Opaska o tome da ne vodimo računa da nam lokalne jedinice budu financijski snažne ne stoji. Nju se brzo razoruža kad se pogledaju brojevi", ocijenio je predsjednik Vlade.

Play logo

Istaknuo je kako je Vlada uložila u politiku regionalnog razvoja toliko da svi krajevi Hrvatske dobiju poticaj središnje države za ulaganja kroz nacionalna sredstva, javna i državna poduzeća ili europskim sredstvima kroz višegodišnje strateške okvire.

Play logo

Upitan za slučaj uhićenja osoba koje povezuje sa serijom postavljenih eksplozivnih naprava u Rijeci, Plenković je rekao kako možemo biti zadovoljni djelovanjem policije, dodavši da su prijetnje sigurnosti stalne i ne treba ih podcjenjivati, a na njima rade policija i službe.

"Prijetnje su kontinuirane i ne treba ih podcjenjivati. Imate ljude na političkom prostoru koji podcjenjuju prijetnje", rekao je Plenković, podsjetivši na teroristički napad na Banske dvore vatrenim oružjem.

"U takvim okolnostima podcjenjivati prijetnje djeluje neozbiljno i smiješno. Mi ne pretjerujemo u vezi njih, ne smetaju nam u dnevnom radu, ne plaše nas, dapače, radimo posao normalno ali važno je da osvijestimo da i to postoji", rekao je.

Play logo
Play logo

Upravo se čita

Image
ispričala sve za rtl danas

Beba Nela bori se za život, srce joj radi tek 20%. Očajna majka: 'Liječnici su nas ignorirali, govorili da izmišljam'

Love island UK
San snova
Obiteljske tajne
Elon Musk Show
default_cta
Kalifornikacija
Zig & Sharko
Ljubav je na selu
Skrivena istina
default_cta
Život na vagi
Play logo

Više s weba

Pročitajte još

Image
NEMA KANDIDATA

Tko želi biti novi ravnatelj USKOK-a? Ama baš nitko: Natječaj doživio povijesni fijasko, što sada?

Play logo

Više s weba