PREDLAŽU DVOJICU KANDIDATA

Plenkovićeva većina predlaže dvojicu kandidata za šefa Vrhovnog suda - Dobronića i Mrčelu. Na redu su Odbor, ...

5.10.2021. u 18:40/ Damira Gregoret

Do sad nezabilježeno Saborskom odboru premijer predlaže dva kandidata.

Nakon mjeseci natezanja predsjednika i premijera i javnog cirkusa oko imenovanja novog prvog čovjeka Vrhovnog suda - saga je čini se prekinuta. Premijer Andrej Plenković nakon što je okupio koalicijske partnere zaključio je - daljnje odugovlačenje cijelog procesa bilo bi loše za hrvatsko pravosuđe. Ipak, do sad nezabilježeno Saborskom odboru - predlaže dva kandidata. 

Predsjednik na kraju zadovoljan jer nakon dva propala javna poziva treći će za njegovog kandidata za predsjednika Vrhovnog suda biti sretan. Radovana Dobronića, nakon višemjesečnih javnih prepucavanja Pantovčaka i Banskih dvora, vladajuća većina ipak će - podržati. Premijer objašnjava - zato što su oni tako odlučili.

"Mi ćemo ga podržati, to sam danas rekao jasno i na koaliciji i sada kažemo javno. Izabran je onaj kojeg ćemo mi na kraju podržati, Sabor odlučuje, a to znači parlamentarna većina!  Prema našim procjenama riječ je o poštenom čovjeku, čovjeku koji je definitivno čovjek integriteta, zainteresiran za svoj posao i zasigurno nesklon korupciji u bilo kojem obliku", rekao je premijer Plenković. 

Image
borba s koronom

Vrhovni sud naredio državnim vlastima: Ova zemlja mora platiti odštetu od 672 dolara za svakog umrlog od covida

Image
borba s koronom

Vrhovni sud naredio državnim vlastima: Ova zemlja mora platiti odštetu od 672 dolara za svakog umrlog od covida

No, osim Dobronića, na sutrašnjem Odboru za pravosuđe vladajući će podržati i pozitivno ocijeniti i nastupe aktualnog zamjenika predsjednika Vrhovnog suda Marina Mrčele koji se također, kao još troje kandidata, prijavio na javni poziv. Pa dok Predsjednik Republike o ovom presedanu kaže: "Nitko ne može biti sudac u stvari koja se tiče njega ali u Hrvatskoj može. Čudi me da tu nema još kandidata, da nije netko bačen preko plota još, u najlon vrećici", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Predsjednika podsjeća na vrijeme kada je on bio premijer:

"Te godine, gle čuda, kada se birao ponovno predsjednik Vrhovnoga suda nije se tražilo da nova osoba na čelu Vrhovnog suda bude netko tko nije iz redova sudaca Vrhovnog suda, tada Vrhovni sud nije bio kvalificiran kao boys club, nisu u njemu pod navodnicima suci uživali kao prasci, nije bilo plavih okica ni loknica. Tada je predsjednika Vrhovnoga suda predlagao Ivo Josipović a potvrdila većina koju je tada vodio Zoran Milanović", rekao je Plenković.

Upravo se čita

Image
Pronašli fragmente

Znanstvenici otkrili na Grenlandu DNK star 2 milijuna godina: 'Mislili smo da to nije moguće'

Pa na kraju sage koja je trajala od početka godine, neposredno prije premijerove potpore, i sam Milanović spušta razinu važnosti ovog odabira: "Kao da se bira ne znam što, manifest sudbine naroda kao da se donosi odluka o nekakvom tisućugodišnjem savezu, bira se predsjednika Vrhovnog suda, osoba je predložena, o njoj je raspravljeno, ja imam dojam da su dojmovi dosta pozitivni prema tome nemojmo to više rastezati".

O rastezanju na sličnom tragu ali uz štetu po pravosuđe, stvaranje štetne klime i rušenje povjerenja u struku - premijer je na press konferenciji pričao 20-ak minuta, a poruka je zapravo slična kao Milanovićeva:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potpuno kriv način pokušava prikazati odabir čelne osobe Vrhovnog suda kao spas i ključ reforme hrvatskog pravosuđa niti će izbor bilo koje osobe na čelo Vrhovnog suda biti ključ reforme hrvatskoga pravosuđa", kaže Plenković.

Da je nakon fijaska sa Zlatom Đurđević za reformu pravosuđa upravo ovo korak naprijed poručuje SDP-ov predsjednik Odbora za pravosuđe. Mišljenje sa sutrašnje sjednice Odbora šalje se predsjedniku koji će onda plenarnoj sjednici poslati samo jednog, naravno svog kandidata Dobronića kao prijedlog za glasanje. Ruke vladajućih od danas ima pa se i trakavica - završava. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
Sanna Marin, a onda i Erdogan

Pred NATO skup, od utorka u Zagrebu jako vruće, stiže premijerka Finske. Ubrzo i Erdogan na balkanskoj turneji

Više s weba