neoprez i opuštenost

Pljačke apartmana i krađe na plaži: koliko je Hrvatska sigurna zemlja za turiste?

4.7.2016. u 19:11/ Nikolina Radić Ančić

Lani je napravljeno gotovo 3.700 kaznenih djela na štetu stranaca. Jedan od razloga je opuštenost i smanjeni oprez na odmoru

Torbica ostavljena uz ručnik lopovima je poziv na akciju, a opljačkani turist u stranoj zemlji ostaje bez novca, ali često i bez dokumenata. 

U zadnjih pet godina broj džeparenja, krađa na plažama, u kampovima ili iz automobila se udvostručio. Lani je napravljeno gotovo 3.700 kaznenih djela na štetu stranaca. Jedan od razloga je opuštenost i smanjeni oprez na odmoru.

Prema policijskom istraživanju, čak četvrtina turista ostavlja otključan apartman, gotovo polovica njih ostavlja stvari na balkonu, a više od petine ne zaključava automobil svaki put kad ga napušta.

Kada se problem strancu dogodi, lakše ga je riješiti uz pomoć policajaca iz njegove zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pomagao sam nakon prometnih nesreća, krađa ili kada bi Mađari izgubili dokumente. Treću godinu za redom sam na Jadranu", kazao nam je policajac iz Mađarskke Alex Toth.

"Mislim da je od velike pomoći Poljacima to što mogu računati na nas ako se nađu u problemu", dodala je Anna Kierpiec Lesniak, policajka iz Poljske.

Upravo se čita

Image
UTAKMICA ODLUKE

Dalić najavio okršaj s Belgijom i otkrio detalje oko sastava: 'Nema popravnog ispita'

Prije 10 godina s policajcima na ispomoći pionirski je krenula Zadarska policijska uprava. Mađarska je bila prva zemlja koja je poslala svoje policajce na hrvatsku obalu kako bi bili pri ruci sve većem broju njihovih turista. 

"Čak otprate njih i na sud i u bolnicu ako je potrebno samo zbog toga da bi pomagali u tim stresnim situacijama", istaknula je Anna Szlanynka, mađarska konzulica u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako loše iskustvo neće potpuno pokvariti odmor u Hrvatskoj.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Predizborni poker u HDZ-u: Tko će preuzeti stranku?

Više s weba