Play logo
uvođenje će biti postepeno

Po prvi put u povijesti, po uzoru na vrtiće, u Zagrebu objedinjeni jelovnici za osnovne škole

Image

Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade poslao je školama upitnik o jelovnicima, potrebama za opremom, i potrebama za zapošljavanjem. Na temelju odgovora, organizirat će se potpora školama, posebice djelatnicima u kuhinji, za uvođenje novih jelovnika. Također se priprema izrada jelovnika za zimu i proljeće.

1.9.2023. u 17:02/ Hina
Play logo

 Grad Zagreb će prvi put u povijesti imati objedinjene jelovnike za osnovne škole kao dio druge faze unapređenja prehrane koju je počeo, izradio ih je Prehrambeno- biotehnološki fakultet, a uvođenje će biti postepeno i ovisiti o kapacitetima škola.

Jelovnici su napravljeni za razdoblje od rujna do prosinca i sadrže kombinacije obroka za 77 dana s normativima za 35 mliječnih obroka, 35 ručkova i 35 užina. Izrađeni su sukladno Nacionalnim smjernicama za prehranu učenika u osnovnim školama  te vode računa za o alergijama i alergenima, rečeno je u petak na brifingu za novinare u Gradskoj upravi uz napomenu da ništa neće koštati roditelje.

Play logo

Uvođenje novih jelovnika bit će postepeno i ovisiti o kapacitetima škola. Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade poslao je školama upitnik o jelovnicima, potrebama za opremom, i potrebama za zapošljavanjem. Na temelju odgovora, organizirat će se potpora školama, posebice djelatnicima u kuhinji, za uvođenje novih jelovnika. Također se priprema izrada jelovnika za zimu i proljeće.

Image
ali i dosta radova na školi

Uskoro kreće cjelodnevna nastava. Ravnatelj: 'Učenike čekaju ples, robotičke i znanstvene radionice...'

Image
ali i dosta radova na školi

Uskoro kreće cjelodnevna nastava. Ravnatelj: 'Učenike čekaju ples, robotičke i znanstvene radionice...'

Škole će dobiti detaljne upute za pripremu pojedinih jela, neće morati pratiti zadane tjedne, moći će, primjerice, zamijeniti vrste voća, te zamijeniti obroke unutar dana.

Za daljnje poboljšanje prehrane, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević ustrojio je radnu skupinu za razvoj unaprijeđenog modela prehrane koja je s radom krenula u srpnju. Radna skupina će pratiti uvođenje jelovnika i raditi na novom modelu prehrane, smanjenju otpadaka hrane. Tu je i potpora djeci s posebnim prehrambenim potrebama.

Play logo

Na brifingu je istaknuto da je 30 osnovnih škola u Zagrebu izrazilo interes za sudjelovanje u pilot- projektu zelene javne nabave hrane 2026. kojoj je cilj održiv sustav prehrane. U pilot- fazi cilj je da 15 posto svih obroka u tim školama bude održivo proizvedeno i pripremljeno.

Računi roditelja manji, a škole ostvarile veći prihod

Play logo

To je prvi put u povijesti da Grad Zagreb ima objedinjene jelovnike za osnovne škole, istaknuto je uz napomenu da je glavni cilj kontinuirano poboljšanje prehrane.

Play logo

Ciljevi prve faze unapređenja prehrane u potpunosti su ostvareni - sva djeca koja to žele, u školi imaju besplatan obrok, uloženo je u školske kuhinje za povećanje kapaciteta prehrane, svim roditeljima su smanjeni računi za prehranu te su povećani prihodi školama kao temelj za povećanje kvalitete.

Broj djece obuhvaćene prehranom povećan je za 15.000 (s 44.000 na 59.000), od kojih je 1.500 učenika više s toplim obrokom.

Grad Zagreb od početka novog modela, odnosno od drugog polugodišta prošle školske godine uložio je 750.000 eura u kuhinjsku opremu i inventar i 1,1 milijun eura u subvencije roditeljima.

Play logo
Play logo

Upravo se čita

Image
ŠTRAJK IDE DALJE

Radnici riječke Čistoće na rubu: 'S 28 godina staža imam i 640 eura neto plaće'

Ukupni računi svih roditelja manji su za 1,8 milijuna eura (47 posto) u prvoj polovici 2023. nego u istom razdoblju 2022., rečeno je na brifingu.

Škole su ostvarile 3,2 milijuna eura (67 posto) viši prihod u prvoj polovici 2023. nego u istom razdoblju 2022.

Pogledajte video: Ne želimo cjelodnevnu nastavu! Nove učionice i udžbenici na klupama: Škola je spremna, ali ustavna tužba

Love island UK
San snova
Obiteljske tajne
Elon Musk Show
default_cta
Kalifornikacija
Zig & Sharko
Ljubav je na selu
Skrivena istina
default_cta
Život na vagi
Play logo

Više s weba

Pročitajte još

Image
korona nije prošlost

Covid opet vreba. Kaić: 'Više je zaraženih. Brojke će rasti, ali ne možemo predvidjeti točnu situaciju'

Play logo

Više s weba