OGLAS

zlatne kapi

Počela je berba grožđa! Suša pogodila čitavu Europu, vinogradari zatečeni: 'Ovo nismo mogli ni sanjati...'

14.9.2022. u 7:30/ Maja Brkljača

Zadrugari ove godine očekuju bar 650 tisuća litara zlatnih kapi vrbničke žlahtine!


Počela je berba grožđa u Vrbničkom polju. Iako su vinogradari strahovali zbog jake suše koja je pogodila cijelu Europu, dogodilo se nešto što ni oni najiskusniji nisu očekivali!

Zlatnih kapi bit će više no lani, a kvaliteta žlahtine za poželjeti! Čak dvije trećine grožđa iz tamošnjih vinograda prerađuje se i čuva u stogodišnjoj poljoprivrednoj zadruzi.


Nema se vremena za pjesmu, treba se uhvatiti škara! Posla je puno, a u berbi su tri naraštaja iste obitelji! Iskusnog vlasnika vinograda dobar urod je iznenadio! "Ove godine nije bilo ovako očekivano zbog suše, bit će sve u redu", govori vinogradar Vladislav Brusić.

Image
Procvat vinarstva

Vino s Pelješca sada je bliže svijetu. Vinarica za RTL: 'Pelješkom težaku trud će se napokon isplatiti'

Image
Procvat vinarstva

Vino s Pelješca sada je bliže svijetu. Vinarica za RTL: 'Pelješkom težaku trud će se napokon isplatiti'

Trga mu desetak ljudi, i umirovljenici i vrtićari! Berači su do podneva samo tu ubrali oko dvije i pol tone slatkih bobica! "Znači bit će bolja za jedno 10 % možda, otprilike, znači malo bolja nego lani", kazuje vinogradar Ivan Jurešić.

U vrbničkom polju puno je manjih parcela, neke obitelji imaju ih na desetak lokacija. Na ovoj berače čeka 400 kila grožđa više no lani. "Volim ovo i znaju u školi da trgam tako da moram pomoć malo", kazuje Ivona Polonijo.

Berba je počela tjedan dana ranije no lani, a "ovo je najveći gušt kad se pobira, a još je slađe kad se ono na kraju pije". No do toga još ima posla. Grožđe treba pokupiti red po red, ukrcati u traktor s prikolicom koji urod vozi u zadrugu.

"Pa jedno do 15 posto je bolji nego lani! Da nema zadruge vjerojatno se polje ne bi ovako obrađivalo, to nam je jedna ipak otkupna stanica", govori vinogradar Ivan Mihovilić.


Zadruga u Vrbniku stara je 118 godina. Ima 126 zadrugara, a u nju dovoze grožđe koje se prerađuje isti dan. Mošt ide na fermentaciju u podrum kapaciteta milijun litara. Iskusni enolog kaže da ovo što je doživio ove godine nije doživio nikad jer žlahtina sušu nije osjetila.

"Ne daj Bože da je oborina bilo kao inače. Žlahtine bi bilo puno i imali bi niske šećere, ovako imamo prekrasne šećere baš ono što smo sanjali", kaže enolog Poljoprivredne zadruge Vrbnik Marinko Vladić.

Danas slatki sok već za dva tjedna bit će vino. Zadrugari ove godine očekuju bar 650 tisuća litara zlatnih kapi vrbničke žlahtine.

Vrijeme je za seks
Viola boje mora
Love island Australija
Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene 2023.
American idol
default_cta
Ljubav je na selu
Barbie biserna princeza
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
default_cta
Turbo fast

Više s weba

Pročitajte još

Image
završen sastanak

Nema dogovora! Vučković: 'Klanje nije moguće'. Seljaci: 'Kolinje kreće od sutra, neka šalju policiju'


Više s weba