enormni računi

Poduzetnici šokirani - nekima su računi za plin skočili 450 posto! 'Stižu računi od 100 tisuća kuna'

Image
Foto: Antonio Jakus/PIXSELL/Ilustracija

Do prvog rujna oko osam tisuća velikih i malih poduzetnika mora odlučiti pristaju li na takve uvjete, a među njima su i škole, vrtići, bolnice i brojne udruge

24.8.2022. u 11:15/ Hina

Računi za plin tvrtkama skaču i 450 posto, piše u srijedu Jutarnji list, navodeći da više od 8000 poduzetnika, javnih institucija i udruga dobiva nove ugovore i zadužnice zagrebačke Gradske plinare.

Imamo situaciju da pojedini ugostitelji dobivaju račune za plin od 90 ili 100 tisuća kuna. To je sigurno izvanredna situacija koja će trajati idućih šest mjeseci i država bi morala imati neki plan, nije da drečimo bezveze - kazala je za Jutarnji list Žaklina Troskot, vlasnica slastičarnice Amelie i predstavnica zagrebačkih ugostitelja.

Posljednjih dana veliki broj poduzetnika istupa navodeći da su im računi za plin skočili 450 posto, ali i da im je Gradska plinara Zagreb - Opskrba (GPZO) poslala nove ugovore u kojima stoji da će im se cijena plina, od listopada, svakog mjeseca mijenjati, ovisno o njegovoj cijeni na tržištu. Uz ugovor, zagrebačka Plinara poduzetnicima šalje i zadužnice od tisuću ili dvije tisuće eura kojima se žele osigurati da će plin od njih i naplatiti.

Image
očaj ljudi

Obrtnicima i poduzetnicima stižu i tri puta veći računi za struju: 'Prije sam plaćao 3000, sad 9000 kuna'

Image
očaj ljudi

Obrtnicima i poduzetnicima stižu i tri puta veći računi za struju: 'Prije sam plaćao 3000, sad 9000 kuna'

Do prvog rujna oko osam tisuća velikih i malih poduzetnika mora odlučiti pristaju li na takve uvjete, a među njima su i škole, vrtići, bolnice i brojne udruge. Poduzetnici s kojima smo razgovarali misle da je nužna intervencija Ministarstva gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ćemo sada biti u situaciji da nećemo znati hoće li nam račun za plin za idući mjesec biti tri puta veći. Kako ćemo onda znati hoćemo li moći plaćati naše obveze ili ne. Nećemo imati izbora na kraju nego poskupjeti naš proizvod i sve prebaciti na građane, ali to nije rješenje", napominje Troskot.

Iz Glasa poduzetnika, udruge koja predstavlja 20 tisuća domaćih poduzetnika, navode da čekaju mjere koje su za nekoliko tjedana obećali iz Ministarstva gospodarstva, napominjući da im veliki broj poduzetnika najavljuje zatvaranje pogona uz trenutačne cijene plina.

Upravo se čita

Image
SJAJNE VIJESTI

Vatreni pobjedom protiv Kanade ušli među elitu na vječnoj ljestvici SP-a! Evo na kojem su mjestu

Dnevnik je kontaktirao i Ministarstvo gospodarstva, na čelu s ministrom Davorom Filipovićem, s pitanjem što se konkretno planira.

"Vlada Republike Hrvatske kontinuirano prati situaciju te aktivno razmatra o načinima kako pomoći poduzetnicima. Mjere poduzetnicima za prevladavanje energetske krize Vlada će donijeti u rujnu, u skladu s mogućnostima državnog proračuna", stoji u njihovu odgovoru, piše novinar Jutarnjeg lista Filip Pavić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image

Sporni ugovori i neobično javno privatno partnerstvo: Trebamo li nove PET CT uređaje?

Više s weba