ASTRONOMSKI RAČUNI

Poduzetnicima stižu i tri puta veći računi za struju: 'Neki će morati staviti ključ u bravu, neki otpuštati'

6.6.2022. u 20:00/ Marko Šiklić

Prvo plin, pa nafta, a sada i struja! Novi val poskupljenja svih mogućih usluga je neizbježan

Skuplja struja stigla je na naplatu poduzetnicima diljem zemlje! Iznosi na računima obaraju sve rekorde. U frizerskom salonu cifra je sa 700 skočila na više od dvije tisuće kuna…

"Nisam mogla vjerovati, prvo sam mislila da su to neki zaostaci, ali s obzirom na to da redovito plaćamo svoje račune i vodim brigu o računima, jednostavno sam ostala u šoku. Zvala sam i kolege, oni su bili u još većem šoku. Ipak su to ogromni troškovi za nas sve i jednostavno smo šokirani, što reći", kaže Evelin Benković, vlasnica frizerskog salona iz Zagreba.

Visoke račune neće moći podmiriti svi. Mnogi poduzetnici dovedeni su do ruba!

"Imamo jedan primjer kozmetičkog salona koji je do sada imao račun za struju 3 tisuće kuna. Ovih dana došao je novi račun na 9 tisuća kuna, dakle povećanje za 300 posto. To je stvarno neprihvatljivo", kaže Branka Prišlić, glavna tajnica Udruge Glas poduzetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
hep objavio cjenike

Struja će za većinu kućanstava poskupjeti više od onog što je najavio Plenković

Image
hep objavio cjenike

Struja će za većinu kućanstava poskupjeti više od onog što je najavio Plenković

Prvo plin, pa nafta, a sada i struja! Novi val poskupljenja svih mogućih usluga je neizbježan.

"Svi smo mi računali da će Vlada poduzeti neke određene mjere i spriječiti da se dogodi ovo što nas je sad dočekao. Plin, struja, voda – sve je otišlo gore, struja tri puta veća, ne znam što reći", kazuje Evelin Benković.

Upravo se čita

Image
Grad raspisao natječaj

Potraga doznaje - Uskok istražuje posao s otpadom u Varaždinu. Sve namjestili poduzetniku?

"Neki će morati staviti ključ u bravu, neki će morati otpuštati radnike, jer jednostavno nemaju više prostora gdje i kako bi dalje mogli nastaviti s ovako visokim računima za struju, ovako dalje ne ide", kazuje Prišlić.

Poduzetnici smatraju da onaj tko troši više struje, treba imati i povoljniju cijenu na tržištu, što u Hrvatskoj nije slučaj. Tarifa za poduzetnike u odnosu na građane u samom je startu 3 puta veća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tražit ćemo da se ujednači cijena struje, ne može biti cijena razlike kilovata za domaćinstvo kunu, a da je za poduzetnike 3 kune. Nema objašnjenja za to", kazuje Milan Kuzet, ugostitelj iz Rijeke.

Rješenja postoje, poručuju poduzetnici, no za to treba političke volje! U isto vrijeme odgovorni tvrde - pratimo situaciju, i sve opcije su na stolu.

"S obzirom na ove izvanredne okolnosti, jasno je da se razmišlja o apsolutno svim opcijama i da je u izvanrednim situacijama sve na stolu. Tako da razmišljamo, analiziramo i pratimo i reagirat ćemo da u ovoj teškoj situaciji vlada bude potpora svima onima kojima treba biti potpora kao što je bila i do sada", rekao je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Samo da bude na vrijeme, u suprotnom, tvrde poduzetnici bez posla bi moglo ostati najmanje 100 tisuća ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image

Burilović opet predsjednik HGK

Više s weba