'nećemo prestati tražiti'

Pokopani posmrtni ostatci 84 žrtve komunističkog režima u Macelju

Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Pokopane žrtve ekshumirane su od 18. svibnja do 26. lipnja 2020. godine

6.6.2021. u 20:25/ Hina

Kod crkve Muke Isusove u Macelju u nedjelju su pokopani posmrtni ostaci 84 žrtve komunističkih zločina, pokopane žrtve ekshumirane su od 18. svibnja do 26. lipnja prošle godine na širem području maceljske gore, a antropološkom obradom utvrđeno da je riječ o 84 muškarca.

Na pokopu i misi bio je i potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved koji je istaknuo da Ministarstvo branitelja uz potporu Vlade Repulike Hrvatske u posljednjih pet godina intenzivno traga za nestalima iz Domovinskog rata, Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Pokopane žrtve ekshumirane su od 18. svibnja do 26. lipnja 2020. godine na širem području maceljske gore, a procjenjuje se da je u šumama oko Macelja stradalo više od deset tisuća ljudi. Po posljednjim informacijama na tom području više nema masovnih grobnica.

"Nikad nećemo stati i prestati tražiti i iskapati ljude i omogućit im ono što je svaki čovjek zaslužio, a to je pravo na grob i da obitelji koje još uvijek tragaju za svojim najmilijima mogu doći na ovo mjesto zapalit svijeću i pomolit se", poručio je ministar Medved. Ustvrdio je kako je to dug prema svima koji su kroz povijest stradali za slobodu Hrvatske.

Predsjednik Udruge Macelj 1945. Zdravko Čepo očekuje da će se nastaviti ekshumacija žrtava.

"Napominjem da su članovi Udruge Macelj uvijek spremni na istraživanje i obilježavanje potencijalnih grobišta“, rekao je Čepo dodavši da su oni zbog ljubavi prema Hrvatskoj dali svoje živote.

Na pokopu žrtava Svetu misu predvodio je pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski koji je tom prigodom naglasio "da nas mrtvi čije su kosti u nedjelju sahranjene obvezuju na zajedništvo i pomirenje jer samo tako njihova žrtva neće biti uzaludna".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Pokopani posmrtni ostatci 84 žrtve komunističkog režima u Macelju

Fotogalerija
Image

Pokopani posmrtni ostatci 84 žrtve komunističkog režima u Macelju

Fotogalerija

Više s weba

Pročitajte još

Image
CIJENE VARIRAJU

Apartmani se već bukiraju za ljeto- u Rogoznici apartman tik uz more i od 70 eura, na Hvaru od 80. Imamo i druge cijene!

Više s weba