OGLAS

'UMANJIMO IM BRIGE'

Umirovljenica Jela hladnjak je kupila na kredit, a drva duplo manje nego što joj treba: 'Računam na sina...'

27.10.2022. u 8:00/ Sanja Čatipović

Zelena energetska zadruga i Zaklada solidarna pokrenule su akciju "Umanjimo im brige", za one iznad 65 godina, kojima bi, poput Jele, ova zima mogla biti jedna od najhladnijih


Stari joj se frižider pokvario pa je morala kupiti novi. I škrinju. Zbog toga je digla kredit jer drugačije nije mogla i sada će dvije godine otplaćivati 700 kuna na mjesec. Od mirovine joj ostaje još 1000.

"Računam na sina. Ne bi me valjda držao da budem gladna ali u ovoj situaciji da, bila bi gladna", kazuje Jela Glušac, umirovljenica iz Zagreba.


Sin je na sebe preuzeo režije kaže, a ona kupila drva. Ove je godine nabavila pet metara, duplo manje no što joj treba da zagrije samo jednu prostoriju kao proteklih godina. Pa sada čeka da upali peć, koliko bude mogla izdržati - izdržat će, a u kuću hladnoća prodire sa svih strana.

"Nisam više imala novaca. Još nije vrijeme za loženje", govori Jela.

Zelena energetska zadruga i Zaklada solidarna pokrenule su akciju "Umanjimo im brige", za one iznad 65 godina, kojima bi, poput Jele, ova zima mogla biti jedna od najhladnijih. Od sakupljenog novca umirovljenicima s niskim primanjima kupit će pakete za uštedu vode i električne energije.

Image
tužna starost

Jednokratnu pomoć Vlade umirovljenicima dobit će i Ivanka. Kad plati dom, priušti si: 'Ništa, čašu vode'

Image
tužna starost

Jednokratnu pomoć Vlade umirovljenicima dobit će i Ivanka. Kad plati dom, priušti si: 'Ništa, čašu vode'

"Vrijednost paketa je 600 kuna. sadrži brtve za prozore i vrata, led žarulje i perlete za slavine. S jednim takvim paketom mogu uštedjeti i do 1600 kuna na godišnjoj razini", govori Kristina Lauš, voditeljica komunikacija Zelene energetske zadruge.

Mnogima je to puno. Jer 65 posto njih i službeno je siromašno, odnosno prima mirovinu ispod 3038 kuna, koliko je prošle godine, iznosila linija siromaštva za samce.


"Većina umirovljenika svoju cijelu mirovinu troši na hranu, lijekove i režije, ono što im ostane to je mizerno, oni preživljavaju iz dana u dan i zato ih svako malo vidite kako vade boce iz kontejnera u vašem susjedstvu", govori Igor Knežević, tajnik Sindikata umirovljenika.

Zato su zahvalni za svaku kunu koju dobiju pa će se Jela veseliti i ovom paketu, ako ga dobije. Ali to nije dovoljno. Sindikat traži da im se više dignu mirovine. I da samo žive dostojanstvenije.

Love island Australija
Viola boje mora
Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene 2023.
Dosje Jarak
Ljubav je na selu
default_cta
Stanje nacije
Igra moje sudbine
Život na vagi
Senke nad balkanom
Booba u kuhinji
default_cta

Više s weba

Pročitajte još

Image
još ne znaju što se dogodilo

Tomašević o urušenom Jakuševcu: 'Sanirat ćemo ga do kraja godine. Utvrdit ćemo što se dogodilo da se ne ponovi'


Više s weba