Napali izletnike

Policija, Plovput, agencije, nitko ne zna tko turistima laže da unajmljuju cijeli otok. RTL.hr je pronašao i oglase i videa

Image
Foto: YouTube/screenshot

Trag nas je odveo sve do Kanade, pronašli smo video s mnoštvom trenutaka, gdje gostima govore o "najmu cijelog otoka"

31.8.2021. u 9:50/ Sergej Županić

Nedavni skandal na Otoku Pločica pokazao se kao kruna ljeta u kojem se kao nikad ranije progovorilo o uzurpaciji plaža, odnosno o tome da pojedini iznajmljivači turističkog smještaja reklamiraju svoje apartmane ili vile navodeći da u ponudi imaju  i "privatne plaže".

Bila je riječ o gostima iz Italije koji su unajmili apartmane u sklopu svjetionika Pločica i koji su, iz nekog razloga, bili uvjereni da su unajmili kompletan otok. Pa kad su Blaćanin Slaven Stipković, o kojemu su izvijestili praktično svi mediji, njegova supruga, četverogodišnje dijete i njihova prijateljica u nedjelju 22. kolovoza pristali na obalu Pločice, Talijanima se to jako nije svidjelo.

Došlo je do vike, pa i natezanja, a na kraju je morala intervenirati i policija. Osnovno pitanje je bilo: Odakle gostima iz Italije ideja da su unajmili kompletan otok?

RTL.hr je od Policijske uprave dubrovačko neretvanske dobio potvrdu da su povodom tog incidenta policajci doista intervenirali, ali na dojavu vlasnika agencije za iznajmljivanje:

Image
Prijetili obitelji

'Privatne' plaže nisu dosta, okupirali su cijeli otok: Talijanski turisti agresivno napali obitelj Blaćanina i urlali: 'Ovo je naš otok!'

Image
Prijetili obitelji

'Privatne' plaže nisu dosta, okupirali su cijeli otok: Talijanski turisti agresivno napali obitelj Blaćanina i urlali: 'Ovo je naš otok!'

"Nadležna policijska postaja je… zaprimila dojavu vlasnika agencije koji na Otoku Pločica posjeduje apartmane, o uznemiravanju gostiju koji trenutno koriste apartmane, od strane više mlađih osoba."

Dakle, vlasnik agencije je bio taj koji je intervenirao. Idemo dalje:

Policija istražuje tko je prevario goste

"Na otoku su zatečeni samo gosti, talijanski državljani, koji su u izjavi naveli da su od strane agencije koja im je unajmila apartmane, informirani da je otok u privatnom vlasništvu što im je dalo za pravo pretpostaviti kako na otok ne smije nitko pristupiti."

Iz policije ističu da je stvar jasna, da je riječ o pomorskom dobru na koje se svi imaju pravo služiti se, odnosno kupati se, sunčati, učiti plivati četverogodišnje dijete…

U skladu s tim, policija je zaključila i ovo:

"Svakako se provode izvidi na okolnosti možebitne prijevare gostiju o privatnosti otoka u što ćemo uključiti i druge nadležne institucije."

Kako je svjetionik u vlasništvu državne tvrtke Plovput d.o.o., ispitali smo u uredu direktora Mate Perišića što on, odnosno njegovi kolege, kažu na sve to. Iz ureda direktora Perišića odgovorili su da Plovput postavlja i održava objekte sigurnosti plovidbe, pa tako i svjetionike.

Upravo se čita

Image
DAN KASNIJE PREMINULA

Šok na groblju! Išli sahraniti ženu, ali tik prije sprovoda, radnik primijetio da još uvijek diše...

Kako je šteta da smještaj za goste takvog potencijala ostane neiskorišten, "na svjetioniku Pločica Plovput d.o.o. ima dva apartmana koja iznajmljuje u turističke svrhe", kazali su nam.

"Navedene apartmane na svjetioniku Pločica Plovput d.o.o. iznajmljuje samostalno… Plovput d.o.o. u turističke svrhe iznajmljuje isključivo navedena dva apartmana u zgradi svjetionika, a nikako okolno zemljište ni cijeli otok što je svim gostima apartmana poznato. Plovput d.o.o. nikome nije ograničio pristup i kretanje po navedenom otočiću niti gosti apartmana imaju na to pravo", odgovorili su izričito na naše glavno pitanje.

"Ovo nisu bili naši gosti"

Činjenica je, međutim, da je ispalo da gostima ipak nije bilo poznato da nisu unajmili cijeli otok, nego samo apartmane. S obzirom na to da se u ponudi turističkog smještaja na nekoliko mjesta mogu pronaći oglasi apartmana s Pločice, tražili smo dalje i naišli na turističku agenciju koja nudi booking, između mnoštva drugog luksuznog smještaja, i osamljeni svjetionik u kanalu između Korčule i Hvara.

"Mi smo čisto posrednici između Plovputa i gostiju. Ovo nisu bili naši gosti", kazala nam je gospođa iz uprave tvrtke.

Objasnila je da u ponudi imaju nekoliko tisuća plovila, nekoliko stotina vila, određeni broj svjetionika. 

"Mi, na primjer, dobijemo upit za Pločicu, pošaljemo upit Plovputu imaju li slobodan taj i taj apartman, oni kažu da ima, gost uplati, mi uplatimo njima i to je sve što radimo. Znači, mi čisto posredujemo", kazala je dalje.

Potvrdila je da to znači da oni s gostima nemaju kontakt iz kojega bi gosti mogli shvatiti da su unajmili cijeli otok:

"Gosti bukiraju kod nas, ali kad dođu na otok, isključivo su vezani za Plovput", kazala je i dodala i to da njihovoj agenciji ne pada na kraj pameti gostu lagati, jer joj je u interesu da se turist vrati, da ne odsjedne samo jednom, odnosno da strogo vodi računa o dobrim recenzijama.

"Čini mi se da su ti Talijani naprosto izvisili", konstatirala je i prisjetila se sukoba kojem je bila izložena novinarka Tonka Alujević ovog ljeta na Drveniku Velom kad su je napale turistkinje koje su bile uvjerene da su, unajmljivanjem apartmana, unajmile i "privatnu plažu".

"Diže mi se kosa na glavi kad netko okupira plažu!"

Rekla je i što osobno misli o "privatnim plažama", koje prema zakonima Republike Hrvatske u našoj zemlji, osim u strogo određenim slučajevima odobrenih koncesija - ne postoje:

"Slušajte, ja vam živim u kući koja je doslovno na plaži. Nama je plaža ispred kuće, na tu plažu može svatko doći. Nikoga nam nikada nije niti palo na pamet potjerati. Ne mogu ga potjerati zato što je to pomorsko dobro. Uopće to s privatnom plažom kad čujem odmah mi se kosa digne na glavi."

Premda je bilo jasno da Talijani doista nisu nikako mogli unajmiti cijeli otok, za svaki slučaj smo u nadležnom katastru provjerili kako stoje stvari s vlasništvom Pločice.

Doznali smo da je riječ o površini od oko sedam hektara, podijeljenoj na nekoliko parcela različitih oblika, što znači da bi, sve da je netko i krenuo legalno iznajmiti baš cijeli otok, u to morao uključiti sve vlasnike. A čak i u tom slučaju, nitko ne bi smio tvrditi da iznajmljuje pomorsko dobro uz obalu, pa bi kupače, izletnike bilo protuzakonito tjerati odande. 

Oko toga se, konačno, svi slažu.

Ipak, činjenica je da je nekakav "vlasnik agencije", kako je utvrdila policija, bio taj koji je prijavio ometanje turista, kao i to da su turisti kazali da su od "agencije" doznali da je otok privatan, pa su shvatili da su ga unajmili.

Još jednom smo se vratili na Plovput i direktora Perišića. 

"Gosti koji su boravili na svjetioniku Pločica u vrijeme kada se dogodio 'incident' iznajmili su apartman direktno putem Plovputa d.o.o., dakle bez posredovanja agencije", odgovorili su nam:

"Na web stranici Plovputa d.o.o. oglašava se najam apartmana u predmetnom svjetioniku, a ne cijelog otoka, te je tako navedeno i u Potvrdi o uplati rezervacije koju je Plovput d.o.o. izdao gostima."

Što se gostima govori o Pločici

Na tom mjestu postalo je definitivno jasno da će se u toj priči netko morati dogovoriti s policijom što se doista dogodilo oko Pločice i Talijana kojima je, kao i obitelji iz Blata, prisjela ona nedjelja na otočiću.

A nisu oni očito jedini kojima je netko rekao da se u Hrvatskoj može unajmiti cijeli otok zajedno s plažom.

Otok Pločica pojavio se, netom prije izbijanja najnovijeg incidenta, i u 1. epizodi 3. sezone "Potrage za otokom" koja se prikazuje na RTL-u u poslijepodnevnim terminima (dijelove epizode možete o Pločici možete pogledati u dva priložena videa, gore i dolje).

Radi se o tome da bogati kupci po egzotičnim otocima traže nekretnine koje bi ili kupili ili unajmili. U mnogim je zemljama doista moguće kupiti otok zajedno s pomorskim dobrom, dakle plažom, te imati potpunu privatnost. Cijeli je otok moguće kupiti i u Hrvatskoj, pod uvjetom da pronađete vlasnike svih parcela, ali ga u pravilu nije moguće niti kupiti niti unajmiti skupa s plažom.

Njih se može, pod posebnim uvjetima, samo dobiti u koncesiju.

Po otocima kupce u emisiji vodi stručnjak za otočke nekretnine Chris Krolow, koji inače vodi svoju tvrtku Private Islands Inc. U ovoj epizodi nije bila riječ o Bahamima, Karibima ili Filipinima, nego o Hrvatskoj. 

U ovoj epizodi mladenci Kirk i Kimmy izričito su tražili "privatni otok", a po dalmatinskoj obali vodio ih je Adam McKei iz Toronta, također iz tvrtke Private Islands Inc.

"Hrvatska je jako privlačna. Otkrili smo da ovdje možemo unajmiti cijeli otok", kazao je Kirk u emisiji.

Kao što smo napisali, ovakva izjava još uvijek nije sporna, jer otok može biti privatan, ako se pritom ne misli na pomorsko dobro uz obalu. 

Prvi otok na koji ih je Adam odveo bio je, eto se baš tako poklopilo, Otok Pločica. 

"Kirk i Kimmy, dobrodošli na Otok Pločica. Ovo je predivan privatni otok veličine jednog hektara", kazao im je, pogriješivši površinu, "Kirk, ima svjetionik koji ti želiš. Kuća ima sedam spavaćih soba i četiri kupaonice."

"Ova cijena najma uključuje samo otok", kazao je

"A cijena je 3200 dolara na tjedan. Unutar je budžeta. To uključuje i brodicu koju ćete imati cijeli tjedan... Cijena najma uključuje samo otok, ali smo samo deset minuta od Korčule", opisao im je dalje.

Drugim riječima, reklamirao je smještaj na Pločicu točno onako kako su nam iz samog Plovputa kazali da se ne može i ne smije činiti, kao najam, ne samo smještaja, nego cijelog otoka. Postavlja se pitanje, tko mu je dao informacije koje je prenio u emisiji?

Inače, kad smo kod reklamiranja Pločice, mogli bismo reći i da je tu Penelope Cruz 2011. snimala scene za svoj film "Dvaput rođena", što bi se Amerikancima sigurno jako svidjelo, kao što bi im se svidjelo i to da ju je tada na setu posjetio i suprug Javier Bardem. Dalo bi se štošta reći i o važnosti tog otočića za vrijeme Austro-Ugarske ili Dubrovačke republike.

O "najmu cijelog otoka" govorilo se i prilikom obilazaka još dva otoka na Jadranu. Sljedeći otočić koji im je predstavio bio je Host ispred uvale u koju se smjestila luka u Visu:

"3900 dolara za kuću s dvije sobe, brodicu i catering s kopna."

Dalje im je pokazao plažu na obali Visa:

"Ono je javna plaža. Do tamo vam treba motornim čamcem pet minuta."

"Postoji li slična plaža na ovom otoku?", pitao ga je Kirk, a Adam mu odgovorio:

"Ovdje nema plaža", glasio je odgovor, upućen gostima u emisiji.

Na kraju su došli na Pokonji dol, gdje im je Adam objasnio da "kuća ima tri spavaće sobe i dvije kupaonice i gdje je također istaknuo da je "tamo preko javna plaža", premda je zapravo svako kupalište uz morsku obalu u Hrvatskoj, kao dio pomorskog dobra, javnog karaktera - osim nekih.

Biznis na svjetskoj razini

Izuzeci naime postoje, ali su rijetki. Prije nekoliko tjedana Morski.hr objavio je popis plaža koje su u koncesiji takve vrste da se smiju ograditi zbog naplate ili sličnog. Samo ih je 18 i tu se nipošto ne nalazi spomena niti jednog od ova tri otočića sa svjetionicima.

Pomorsko dobro, inače, definira pojas od šest metara od obalne crte, unutar kojega se nikakav prostor ne može niti smije privatizirati.

Inače, tvrtka Private Islands Inc. sjedište ima prijavljeno u gradiću od dvadesetak tisuća stanovnika, Collingwoodu, smještenom između Velikih jezera u Ontariju u Kanadi.

Na stranicama tvrtke, koja se predstavlja prodajom ili najmom privatnih otoka diljem svijeta, pronašli smo u ponudi dva otoka u Hrvatskoj, Brušnjak u Kornatima i Trstenik uz zapadni dio Korčule. Kod potonjega se može primijetiti da je privatna parcela koju nude doista ograničena, ali je označena tako da obuhvaća i dio obale.

Superstar
Love island UK
BKFC 50
Elon Musk Show
default_cta
Život na vagi
Señorita 89
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
default_cta
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
PRVA U RUJNU

Navali narode! Pripremili smo veliki vodič za ovu nedjelju: Evo koje sve trgovine otvaraju svoja vrata

Više s weba