ZABRINJAVAJUĆI PODACI

Poremećaji hranjenja kod mladih sve su veći problem u Hrvatskoj: donosimo priču djevojke koja je pobjedila an...

21.2.2017. u 18:49/ Ines Goda

S bulimijom i anoreksijom bori se više od 40 tisuća osoba, a zabrinjava podatak da je među njima sve više 15-godišnjaka

"Unutar tjedan dana sam pala s 32 kilograma na 27.  Krajnji cilj je bio izgladnjeti se do smrti." Ovako je sa samo 17 godina razmišljala Maria Vrnoga de Gregorio. Anoreksija, bulimija, depresija - borila se svime i nakon više od 5 godina - pobijedila.

"Danas kad se pogledam stvarno sam zadovoljna. Sretna sma što sam još uvijek živa, sretna sam sa svakim djelićem moga tijela", rekla je Maria. Od poremećaja prehrane u Hrvatskoj boluje više od 40 tisuća osoba, većinom žena mlađih od 30 godina.

Ipak, najalarmantnije je stanje među 15-ogodišnjacima. Svojom težinom nezadovoljno je 40 posto dječaka i 50 posto djevojčica. A njihov broj svake godine - raste. 

"Uzroci su zaista multi, u pravom smislu te riječi. Dio otpada ili možemo pripisati medijima, kultu mršavih manekeni, dio možemo pripisati uvijetima ili nekakvim čimbenicima odrastanja pa ma kakvi oni bili, a dio i genetskim predispozicijama", objašnjava Tončica Šiškov, psihoterapeutkinja u Centru za poremećaje hranjenja BEA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poremećaj hranjenja psihički je problem s visokom smrtnošću, a tjelesne posljedice oboljeli mogu osjećati cijeli život. 

"Imamo tu nesreću da zato što se dugo nije radilo s poremećajima hranjenja u Hrvatskoj uglavnom k nama dolaze osobe koje su puno duže od godinu dana bolesni, čak 15-16 godina.

Upravo se čita

Image
od ponoći

Vlada objavila nove cijene goriva

Dakle, radimo s kronično oštečenim osobama i liječenje takve osobe ne može stati nakon 3-6 mjeseci koliko mi liječimo. Mi ih onda stavljamo u post program, koji još traje 6 mjeseci, ali one se trebaju i dalje liječiti", rekao je Hrvoje Handl, voditelj Dnevne bolnice za poremećaje prehrane PB Sveti Ivan.

Kroz Marijino liječenje prošla je cijela njezina obitelj. Dan odlaska u bolnicu najgori im je u životu. "Ona se rušila sjedeći. Njezina energija je otišla, nje više nije bilo  i tad su taj dan rekli liječnici - ako noćas ne preživi mi nismo krivi. Došli ste kasno", ispričao je Marin Vrnoga de Gregorio, Marijin otac

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I ja sam taj dan osjetila da mi je zadnji. Teško sam disala, misli su mi bile u magli nisam mogla razmišljati. Moji roditelji su mi to vidjeli u očima, kažu da su mi u očima vidjeli smrt", rekla je Maria.

"Dakle osoba koja ima indeks tjelesne težine ispod 15, ona je opsjednuta hranom. Ona 95 posto vremena razmišlja o hrani, a boji se debljanja", objašnjava Handl. A pobijediti takav poremećaj moguće je uz stručnu pomoć, jaku motivaciju i ljubav.  

Više s weba

Pročitajte još

Image
NISU BAŠ BILE BLAGONAKLONE

Provjerili smo što o potencijalnom ministru zdravstva misle neke njegove pacijentice!

Više s weba