OGLAS

KORONAKRIZA

Porezni prihodi na polovini prošlogodišnjih: Koje su djelatnosti prošle najgore, a koje najbolje?

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Svibanj je mjesec koji ima puni efekt 'zatvaranja' gospodarstva

27.5.2020. u 15:25/ Vijesti.hr

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izvijestio je u srijedu da su s jučerašnjim danom porezni prihodi u svibnju bili na polovini prošlogodišnjih, dok je vrijednost fiskaliziranih računa oko 18 posto manja u odnosu na isto razdoblje lani.

Image
U EUROPSKOM PARLAMENTU

EK predložila 1850 milijardi eura za oporavak EU gospodarstva: Hoće li prijedlog proći?

Image
U EUROPSKOM PARLAMENTU

EK predložila 1850 milijardi eura za oporavak EU gospodarstva: Hoće li prijedlog proći?

Odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka užeg kabineta Vlade, Marić je ustvrdio da je svibanj mjesec koji ima puni efekt “zatvaranja” gospodarstva te će stoga po pitanju punjenja prihodovne strane proračuna biti najizazovniji.


S jučerašnjim danom, po podacima iz sustava fiskalizacije, kada se gleda samo svibanj, vrijednost fiskaliziranih računa je oko 18 posto manja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Postoje razlike i između djelatnosti, piše Poslovni dnevnik, pa je tako ugostiteljstvo, unatoč mjerama ublažavanja i otvaranju terasa, na indeksu 40 u odnosu na isto doba iz 2019. Drugim riječima, "vrijednost izdanih računa manja je za oko 60 posto", izjavio je Marić.

"S druge strane, trgovina na malo, poglavito prehrambenim proizvodima, sve vrijeme je puno bliža indeksu 100 (istoj razini kao i lani)", kaže Marić i dodaje da ti podaci služe  za promišljanje i daljnje donošenje odluka.

Rekao je i da su s jučerašnjim danom porezni prihodi u svibnju na polovini prošlogodišnjih. “PDV je do jučerašnjeg dana bio opet u negativnom apsolutnom iznosu. Znači da su nam povrati PDV-a iz državnog proračuna prema obveznicima bili veći nego što smo uprihodovali. A doprinosi su negdje 25 posto manji”, izjavio je Marić.

Kao ono pozitivno, kada su koronakriza i turizam u pitanju, Marić navodi činjenicu da se pandemija Covida-19 događa u razdoblju dok su turistički prihodi još relativno mali.  “Ali sada dolazimo u razdoblje kada idemo prema špici i onda će situacija i kod nas i u drugim zemljama imati puno efekata”, kaže Marić.

Na pitanje novinara o tome hoće li se nastaviti mjera vezana za doprinose i poreze na plaću, rekao je da je ona zakonski definirana na tri mjeseca, do 20. lipnja.


“Do 20. lipnja imate pravo pristupiti portalu Porezne uprave. Do sada imamo nešto više od 118.000 zahtjeva. Oni su obrađeni, ima nešto duplih i u pravilu govorimo o nekih 90.000 kojima je to odobreno, kako za travanj, tako i za svibanj”, izjavio je Marić. “Tako s jučerašnjim danom, kada govorimo o tim odgođenim obvezama, gotovo je dvije milijarde kuna na mjesečnoj razini. Dakle, ne malen iznos”, ocjenjuje Marić.

Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta

Više s weba

Pročitajte još

Image
'DONESIMO OSMIJEH'

Ličko-senjska županija dobila prvo sklonište za žene žrtve nasilja. Stigao namještaj, igračke za djecu i vozila...


Više s weba