SMS-ovi kriju dokaze

Poruka upozorenja Horvatu: 'Ako revizija nađe ove potpore snosit će odgovornost'

Image
Foto: Hrvoje Jelavić/Igor Šoban/Marin Tironi/Pixsell

Horvat je slao poruke s imenima tvrtki za koje je on tražio potpore i dodao Ani Mandac: "I jedan po tvom". Tvrtke, za koje je intervenirao bivši ministar Tolušić, bile označene navodno s (T).

20.2.2022. u 10:50/ RTL

Poruke pronađene u mobitelu bivše pomoćnice ministra gospodarstva Ane Mandac važan su dokaz u istrazi protiv Darka Horvata u aferi s nezakonitim dodjelama potpora malim poduzetnicima. 

Istražitelji su pronašli cijele popise tvrtki koje su joj slali potpredsjednik Vlade BorisMilošević i ondašnji ministar Tomislav Tolušić, kao i dvojac iz Ministarstva regionalnog razvoja – državni tajnik Velimir Žunac, te ravnateljica uprave Katica Mišković, donosi Telegram

Među njima su bile tvrtke njima bliskih ljudi, ali i političkih istomišljenika, te predstavnika manjina. Za tvrtke u vlasništvu predstavnika srpske manjine lobirao je Boris Milošević. Istražitelji su pronašli popis a 15-ak tvrtki, koji je, kako je Ana Mandac javila Miloševiću, bilo nužno prepoloviti.

Image
priznala je istražiteljima

Kako je bivša pomoćnica srušila ministra Horvata: 'Svi su znali da će se dijeliti po babi i stričevima‘

Image
priznala je istražiteljima

Kako je bivša pomoćnica srušila ministra Horvata: 'Svi su znali da će se dijeliti po babi i stričevima‘

Milošević se interesirao kod Horvatove pomoćnice: "Ima li kakvih novosti za ovih 7." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona mu na to odgovara: "Trebalo bi biti ok, ali čekamo usklađenje."

Jednu od ključnih poruka iz kojih je jasno da su ove dodjele poticaja bile nezakonite Ana Mandac dobila je od suradnice iz Ministarstva gospodarstva. Ona joj je 10. prosinca 2018. u 18:34 sati napisala: "Ako budeš razgovarala s ministrom upozori ga da ako revizija nađe ove potpore snosit će odgovornost. Ne postoji legalni način da se po jasno zadanim kriterijima Programa potpora odobri onima koji nisu ostvarili dovoljan broj bodova ili da se od preostali cca 350 odabere nekoliko njih kolima će se dodijeliti potpora. Odluka će možda biti manje uočljiva… međutim, što god da se napravi nije u skladu s propisanim kriterijima Programa".

Upravo se čita

Image
sve se komplicira

Zambijski ured za migraciju: 'Hrvate čeka kazneni progon, sutra bi trebalo biti novo ročište'

I sam Horvat razmjenjivao je poruke s Anom Mandac. Napisao joj je imena tvrtki za koje je on tražio potpore, te dodao: "I jedan po tvom". Par sati kasnije pitao ju je jesu li odluke riješene, na što mu je ona odgovorila: "U niskom smo startu. Čekamo odobrenje Ministarstva financija".

Istražitelji su našli i razmjenu poruke državnog tajnika Žuneca i Ane Mandac koja je primila još jednu poruku upozorenja svojih suradnika: "Treba vidjeti što će reći revizija jer će oni prvo doći k meni i pitati me za sve".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

{"RELATED":/4195746}

Slične poruke pronađene su i u komunikaciji Ane Mandac s Borisom Miloševićem, kao i s Katicom Mišković. Velimiru Žuncu javila je porukom: "Popović graniti 100.000 kn, Tex d.o.o. 150.000 kn. Je l’ to OK?". Žunec joj uzvraća: "Naravno. Hvala. Odužit ćemo se. Pozz.”"

Kada je od još jedne poznanice dobila zahvalu za ‘osobni angažman’ na dodjeli potpora, Ana Mandac uzvratila je porukom: "Sve ok! Radimo… surađujemo… privređujemo!".

Istražitelji su uočili da su firme za koje je urgirao Žunac na popisu imale u zgradi oznaku (Ž), dok su one za koje je intervenirao Tomislav Tolušić bile označene s (T).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Sandra Marković

Odvjetnica para uhićenog u Zambiji: 'Borit ćemo se za djecu, ali ne možemo se miješati u postupak'

Više s weba