VLADINA UREDBA

Poskupljuje odvoz smeća: Građani ljutiti jer su veliki šoping centri u istom košu kao mali obrti

29.10.2019. u 13:30/ Maja Brkljača

Centri će umjesto dosadašnjih 9700 kuna plaćati 606 kuna, a obrti s manje kvadrata umjesto 53 kune plaćat će 606 kuna

Kako bi spriječili nov udar na građane, udružili su se komunalci cijele Primorsko- goranske županije. Naime, iako je na tom području odvoz već drastično poskupio, nova Vladina Uredba o gospodarenju otpadom mogla bi donijeti nove probleme. Nekima čak i poskupljenja veća od tisuću posto! Zato su se komunalci ujedinili i traže ocjenu ustavnosti nove uredbe.

SinišaČakarević u Crikvenici ima sezonski kafić. Počne li se primjenjivati nova uredba o otpadu, kafić će mu biti u istoj kategoriji kao benzinska crpka pa će im fiksni dio na računu biti jednak. Njemu cijena raste, a njima pada.

"Plaćali smo 158 kuna, po novoj uredbi 240 kuna, to je postotno dosta nezgodno", kaže Siniša.

Kada je u pitanju plaćanje fiksnog dijela usluge, u Crikvenici navode niz novih nelogičnosti. Tako će fast food od 30-ak četvornih metara plaćati jednak iznos kao obližnji, veliki šoping centar.

"Šoping centru pada s 9700 kuna na 606 kuna fiksne naknade mjesečno, a fast food koji radi sezonski i to u puno manje kvadrata plaćat će istu cijenu od 606 kuna, a plaćao je dosad 53 kune", navodi Lovorko Gržac, direktor Komunalnog društva Eko-Murvica.

To je čak 11 puta više. Što se pak tiče kućanstava, komunalci tvrde da više nije važna ni kvadratura stambenoga prostora ni broj ukućana.

U praksi, to bi značilo da će odvoz smeća, odnosno njegov fiksni dio jednako plaćati samac koji živi u stanu od 40 kvadrata kao i peteročlanaobitelj koja recimo živi u dvostruko ili trostruko većem stanu. Građani Crikvenice su iznenađeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Količinu smeća proizvodi broj ljudi, a ne nešto drugo, mislim da bi to trebala biti osnova", govori Dragomir Marinković iz Crikvenice.

Po novom, u istu će kategoriju pojedinci s jednim apartmanom i hoteli s 200 soba.

"Ako se budemo slijepo držali uredbe i onoga što ona propisuje, jedna pravna osoba koja iznajmljuje jedan apartman s jednim ležajem plaća isti fiksni dio kao i hotel s "x" ležajeva", pojašnjava Gržac.

Čak 11 komunalnih društava iz županije tvrdi kako je ova uredba korak unatrag. Smatraju da je u koliziji s važećim zakonskimstavkama pa su zatražili i ocjenu njezine ustavnosti. Zasad je, umiruju korisnike, ne misle provoditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
veliko priznanje!

RTL-ovoj Mojmiri dodijeljena 'Večernjakova ruža'!: 'Drago mi je što se cijeni ženska s mišljenjem, a ne sa strukom!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Provjerite listiće!

Zagrepčanin osvojio 5+1 dobitak u Eurojackpotu, dobio 645.000 eura, pogođen i 5+0, opet u Zagrebu

Više s weba