teška jesen za roditelje

Poskupljuju sportovi i tečajevi za djecu: 'Energenti su nam skočili za 400 posto. Morali smo'

Image
Foto: D. Javorović/V. Žganec Rogulja/P. Macek/S. Midžor/Pixsell

Neki poskupljuju i za 15%, kažu da je to prvi put u 10 godina. Drugi se tome operu: 'Odlučila sam biti u istom košu s roditeljima kojima plaće nisu rasle'

U bilješke što je sve ovu jesen poskupjelo, sad možemo dodati i izvannastavne aktivnosti, tečajeve jezika i sporta za djecu. Roditelji su nam dojavili da su primili prve informacije o dizanju cijena tečajeva i vannastavnih treninga, a neki su već primili veće uplatnice još tijekom ljeta.

Zagrepčanin Saša kaže nam: "Jedno dijete trenira atletiku u Zagrebu i već su tijekom ljeta poskupjeli za 50 kuna, dok se drugo dijete bavi pjevanjem pa je i to poskupjelo za 50 kuna. Čekam nove čestitke jer imamo troje djece, svi nešto treniraju, idu na tečajeve, ulažemo u njihove talente, ali bojim se gdje je granica."

Pitali smo pojedine sportske klubove i tečajeve stranih jezika jesu li i koliko dizali cijene. Iz Hrvatskog vaterpolo akademskog kluba Mladost Zagreb kažu da svoje cijene nisu mijenjali godinama, da će one ostati i dalje 250 kuna po djetetu, uz 50 posto popusta na drugo dijete.

"Klub trenutno ne razmišlja o podizanju članarine, no nije isključena mogućnost da bi sredinom sljedeće godine moglo doći do povećanja članarine od 10 do 20%. U tom slučaju, mjesečna članarina bi maksimalno iznosila 300 kuna, odnosno 40 eura", odgovorio nam je direktor kluba Luka Jakovčev. Kaže da su razlozi poskupljenja vezani su uz implantaciju novog razvojnog okvira kluba koji bi im omogućio novi, inovativni pristup u sportskom odgoju djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
val poskupljenja

Nekoliko manjih gradova i Split poskupljuju vrtiće: 'Poskupljenje od 150 kuna po djetetu velika je stvar'

Image
val poskupljenja

Nekoliko manjih gradova i Split poskupljuju vrtiće: 'Poskupljenje od 150 kuna po djetetu velika je stvar'

Za socijalno ugrožene čak i bez članarina

"Klub bi tako u sljedećoj godini, osim pružanja sportskih programa, organizirao i izvođenje dodatnih edukacijskih programa i radionica. Također, od ove jeseni krećemo i u testiranje aplikacije 'MojaMladost', prve sportske aplikacije kroz koju će roditelji imati uvid u razvoj djeteta kroz natjecateljske kategorije u klubu. Stoga bi eventualna povećanja cijene članarina bila vezana isključivo uz podizanje kvalitete rada s djecom. No, naš klub može, prema posebnoj odluci i smanjiti ili ukinuti članarinu za onu djecu čiji roditelji nisu u mogućnosti financirati", odgovorio je Jakovčev.

Iako smo na mnoge adrese klubova poslali upite hoće li dizati cijene, samo rijetki su bili spremni odgovoriti i otvoreno iznijeti s kakvim se poteškoćama rada suočavaju. Nešto otvoreniji bili su ravnatelji škola za strane jezike.

Upravo se čita

Image
povijesni trijumf

'Hrvatska je mirno i metodično cijedila život i radost iz Brazila': Ovako svjetski mediji pišu o Vatrenima

Tako Svjetlana Mach , samozaposlena profesorica engleskog jezika iz Zagreba, kaže kako će ovu jesen podignuti za 15 posto tečajeve, prvi put u 10 godina.

Image
Foto: Lovro Domitrović/Pixsell
Image
Lovro Domitrović/Pixsell

"Toliko dugo cijena je bila ista, dvije godine sam zbog pandemije odgađala poskupljenje, a sada više ne mogu. U međuvremenu su doprinosi za moj obrt rasli nekoliko puta, režijski troškovi također, gorivo i udžbenici da ne govorim. Još uvijek pokušavam sebe izrabljivati, radim dvokratno i svake subote, ljeti na drugom poslu, kako bih osigurala kvalitetnu nastavu u malim grupama i cijenom pristupačnu. No, najveći problem u cijeloj priči je kako naći slobodne termine za učenje stranog jezika uz sve ostale sportske i druge aktivnosti", kaže naša sugovornica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz poznatog "Centra za strane jezike - Vodnikova" u Zagrebu kažu da cijene jesu dizali, ali s obzirom na to da su ranije snizili cijene, sada su sve vratili na staro.

"Cijena tečaja od 70 nastavnih sati bila je u našoj školi od 2009. do 2017. godine 2480 kuna. Cijenu smo 2017. snizili na 2290 kao dar našim polaznicima u prigodi 65. obljetnice naše škole za taj semestar. No, ta je cijena ostala na snazi sve do prošloga semestra jer smo bili svjesni nezavidne financijske situacije većine naših polaznika. Ovoga smo semestra cijenu od 2290 kuna vratili na stari iznos od 2480 kuna što se može tumačiti i kao poskupljenje od 8.3%", odgovorila je prof. Nedjeljka Batinović, direktorica "Vodnikove".

Enegenti skočili i za 400%

Navode da je mnogo razloga za poskupljenje, a najviše da su poskupjeli energenti, odnosno struja i plin.
"Za nas pravne osobe struja je poskupjela oko 400%, a plin za oko 377%. To znači da će naša škola ove godine platiti oko 360.000 kuna za struju i plin. Prije smo to plaćali 95.000 kuna. Mislimo da bi ovaj udar poskupljenja energenata, uz ostala poskupljenja, mogao biti razlog propasti mnogih malih i srednjih tvrtki", navodi prof. Batinović.

Čini se kako neki i dalje crpe svoje unutarnje rezerve te se opiru dizanju cijena. Tako direktorica "Sokrat škole stranih jezika" u Zagrebu, Gabi Abramac, kaže da i dalje drže istu cijenu kao i posljednjih 10 godina. I ona iskreno progovara koliko je teško donijeti odluku da ne diže cijene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razmišljala sam nekoliko mjeseci o podizanju cijena i čak su mi klijenti sami sugerirali da to napravim, ali ipak sam odlučila da neću. Naime, iako inflacija divlja i uistinu sve cijene rastu, gotovo nikome od naših polaznika plaća nije narasla nimalo, a kamoli proporcionalno troškovima. Stoga sam odlučila da ćemo biti u istom košu kao i oni te da ako to nije nužno ne moramo uskočiti u kolektivnu histeriju. Sigurna sam da ćemo preživjeti i bez toga da polaznike opteretimo s 10 ili 20% većim cijenama, onda ćemo iduće godine vidjeti kakva je bilanca", odgovorila je Gabi Abramac.

Dodaje i to da tečaj stranih jezika nije nasušna potreba nekome kao što su to namirnice. "Razmišljala sam, ako cijene iziđu izvan okvira pristupačnosti, klijent se jednostavno može lišiti toga izdatka čime smo na kraju svi na gubitku. Osim toga, i taj socijalni faktor mi je bitan. Osobno dolazim iz radničke obitelji koja je teško živjela i kao dijete sam se pitala tko su ljudi koji si mogu pripušiti tečaj stranih jezika. Stoga, kada sam pokretala svoju školu deviza mi je bila da tečajevi cijenom budu pristupačni svima, a da kvaliteta bude takva kao da si ju samo elita može priuštiti. Tako da sam kombinacijom strateškog razmišljanja i socijalne osviještenosti, odlučila da ostajemo cijenama isti", odgovorila nam je ravnateljica "Sokrata".

Više s weba

Pročitajte još

Image
VIŠI CENZUS

Od 1. siječnja promjene za plaćene police dopunskog osiguranja

Više s weba