OKRENULI SE UVOZU

Potražnja za medom nikad veća, a pčelari ostali i bez osobnih zaliha. Kobna lanjska godina cijene digla i do ...

thumbnail
23.1.2022. u 7:30/ Matija Mlinarić

Pčelari su zahvalni na pomoći koju su dobili u ovoj teškoj godini, no i sami su svjesni da si pomoći moraju i sami, a to će napraviti sadnjom novog bilja

Još krajem ljeta izvještavali smo kako bi do siječnja moglo nestati domaćeg meda, što se i dogodilo. Pčelarima je ostala tek pokoja teglica, jedva dovoljno i za njihove potrebe. Prošla je godina podbacila, a potražnja nikad veća. Cijene idu i do 90 kuna za kilogram, a police se pune medom iz uvoza.

Željko Trupković, predsjednik Udruge pčelara Međimurske županije govori da je zadnji med prodao prije mjesec i pol dana, ali nešto je, kaže, ostavio i sebi. 

"Međutim mi smo imali i sreću, mi smo imali kaj prodati, bilo je ove godine puno pčelara koji nisu imali kaj za prodati, odnosno čak su i kupovali za sebe", dodaje.

Zbog ovakve situacije ubrzo se počelo postavljati pitanje je li potreban interventni uvoz meda. Iz Ministarstva poljoprivrede uvjeravaju da situacije nije baš tako crna.

Image
nije bezazleno

Bilo je oko 10.000 pčela: Na prosvjedima u Čileu uhićena četiri pčelara, pčele izbole policajce

Image
nije bezazleno

Bilo je oko 10.000 pčela: Na prosvjedima u Čileu uhićena četiri pčelara, pčele izbole policajce


"Trenutno na tržištu imamo dostatne količine meda unatoč lošoj proizvodnoj godini budući da se na tržištu pojavljuju zalihe meda od prethodnih godina, a i u skorom očekivanju su i prva vrcanja od voćnih paša i medonosnog bilja iz priobalja", naveli su. 

Pčelari su zahvalni na pomoći koju su dobili u ovoj teškoj godini, no i sami su svjesni da si pomoći moraju i sami, a to će napraviti sadnjom novog bilja.

"Ako svaki pčelar barem jedno drvo ili dva zasadi puno bude to značilo za pašu, puno će se pomoći pčelama. Najbolje je staviti pitomi kesten, lipa i brekija koju ćemo sada dobiti", objašnjava pčelar Franjo Trstenjak.

Teglica meda u prosjeku košta 60 kuna, što je gotovo 30 posto više nego lani. U većim, gradovima, zbog jače kupovne moći građana, cijene dodatno rastu, na 80, 90 kuna po kilogramu. No, i dalje svi traže bagrem.

"Svi znaju da se bagrem u Međimurju smrzel. Čudno mi je kad me netko evo sad još u prvom mjesecu traži bagrem, a svi znamo da ga cijelu godinu nema", govori Trupković. 

Pčelari jesu, a i moraju biti vječni optimisti, pa se tako nadaju da će 2022. godina bit bolja bolja za njih i njihove pčele. 

Tri sestre
Laži sa mnom
Señorita 89
Trag divljači
Život na vagi
default_cta
Raspoloženi za ljubav
Ljubav je na selu
Kako zadovoljiti ženu
Elon Musk show

Više s weba

Pročitajte još

Image
DOBRO JE ZNATI

Niste htjeli čekati pa ste pregled obavili kod privatnika? Evo kad možete od HZZO-a tražiti povrat novca

Više s weba