ODOLJELI PANDEMIJI

Potražnja za nekretninama samo raste, a ne pomaže ni praksa banaka: 'Dođu s 1000 eura i traže kredit od 100 tisuća'

Image
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Vani je praksa, kažu stručnjaci, nešto drugačija

1.12.2021. u 8:44/ RTL Vijesti

Nove zgrade gotovo svakodnevno niču diljem države, a to nije ništa čudno jer pokazalo se i da je tržište gladno za nekretninama. Hrvati naime po procjenama spadaju u one narode koji će radije uložiti u nekretninu nego ušteđevinu držati u banci, a to je djelomično i uzrok sve većih cijena kvadrata.

Predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK-a Dubravko Ranilović nedavno je na jednom forumu u organizaciji HGK-a kazao da prosječni rast cijena nekretnina na godišnjoj razini iznosi šest posto i upozorio da rast cijena nužno ne znači i povećanje ukupnog prometa nekretninama.

Kako dodaje, nekretnine se u pandemijsko vrijeme čine kao sigurna investicija, a uz niske kamatne stope, odluka je zapravo već donesena. Ipak, nije potražnja, a niti cijena, ista u svim dijelovima države. Slavonsko područje recimo usporenije je nego ono na Jadranu i Zagrebu. 

Kako javlja Glas Slavonije, prosječna cijena četvornog metra stana u novogradnji u Osijeku kreće se između 1500 i 1600 eura dok je prosječna cijena kvadrata rabljenih stanova 1200 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako pojašnjava Krunoslav Šabić, vlasnik agencije za promet nekretninama Tasman nekretnine Osijek najveća je potražnja za novim stanovima, ali jako dobro idu i oni starije gradnje.

Stanovi iz novogradnje prodaju se i prije nego su završeni, a daleko su najpopularniji stanovi manje kvadrature pa tako onih od 30 do 60 četvornih metara gotovo i da nema na tržištu jer se prodaju čim se stave u objavu. 

Upravo se čita

Image
U gorju snijeg

Prosinac počinje tmurnim, hladnim danom, osim tamo gdje će puhati bura. U gorju snijeg

Image
MINISTAR MARIĆ

'Trebalo bi doći do blagog efekta ispuhivanja inflacije. Hoćemo li maknuti ograničenje s cijena goriva? Pratit ćemo situaciju'

Image
MINISTAR MARIĆ

'Trebalo bi doći do blagog efekta ispuhivanja inflacije. Hoćemo li maknuti ograničenje s cijena goriva? Pratit ćemo situaciju'

Šabić pojašnjava kako se nekretninama trguje i u bankarskom svijetu. Pojašnjava naime kako banke kao jamstvo za posuđeni novac uzimaju nekretnine, a to čine na način da uzmu procijenjenu vrijednost na temelju izvješća starih dvije i više godina, a za to vrijeme cijene su bitno porasle.

"Vani je za podizanje stambenih kredita potrebno imati udjel od 30-ak posto, dok kod nas ljudi dolaze s 1000 eura i podižu kredit od 100 tisuća eura. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naposljetku, kako je naveo Ranilović, petina ukupnog prometa nekretninama odnosi se na strance dok je u ukupnom vrijednosnom volumenu taj postotak i veći.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ZBOG STAROSTI

Golemi bor srušio se u pulskoj park šumi, ostala je rupa duboka tri metra: 'Nije ni prvi, ni zadnji'

Više s weba