bizarno ili fer?

Povijesna presuda o radu od kuće: Zaposlenik koji je pao između kreveta i radnog stola mora dobiti odštetu

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Sud je naveo kako je muškarac na posao došao bez doručka, što se pokazalo ključnim za slučaj

9.12.2021. u 19:45/ RTL Vijesti

Njemački sud donio je presudu koja predstavlja presedan u radu od kuće. Naime, ako se zapolenicima dogodi nezgoda kod kuće za vrijeme radnog vremena, imaju pravo na odštetu jednako kao što bi imali da su se ozlijedili na poslu.

Sud je u neobičnom slučaju presudio da muškarac koji se poskliznuo dok je hodao od kreveta do svog kućnog ureda može zatražiti naknadu osiguranja za nezgodu na radnom mjestu, jer je tehnički putovao na posao.

Muškarac iz presude radio je od kuće kada je pao na spiralnim stepenicama koje spajaju gornji kat njegove kuće na kojem se nalazi spavaća soba i donji gdje mu je radni stol, te je slomio leđa.

Federalni socijalni sud, koji nadzire pitanja socijalnog osiguranja, u presudio je naveo je da je zaposlenik obično počeo raditi u svom kućnom uredu "odmah bez doručka", ali nije odmah bilo jasno zašto je to relevantno za slučaj. Međutim, to se ispostavilo ključnim za slučaj. Kasnije je rečeno da je zakonsko osiguranje od nezgode omogućeno samo za “prvo” putovanje na posao, sugerirajući da bi se putovanje na putu do doručka nakon što je već bio u matičnom uredu moglo odbiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osiguranje poslodavca odbilo je pokriti zahtjev. Dok se dva niža suda nisu složila oko toga je li to kratko putovanje bilo putovanje na posao, viši savezni socijalni sud je utvrdio da je “prvo jutarnje putovanje od kreveta do kućnog ureda bilo osigurana radna ruta”.

"Tužitelj je doživio nesreću na poslu kada je ujutro pao na putu do svog kućnog ureda. Ako se osigurana djelatnost obavlja u kućanstvu osigurane osobe ili na drugom mjestu, osiguranje se osigurava u istoj mjeri kao kada se djelatnost obavlja u prostorijama tvrtke.", glasila je na kraju presuda Federalnog socijalnog suda koju je prenio Guardian.

Upravo se čita

Image
NA PODRUČJU KARLOVCA

Prepoznajete li ovog muškarca? Policija ga traži zbog oštećenja tuđe imovine

Nije poznato je li muškarac radio od kuće zbog pandemije ili je tako radio i od prije. U presudi se navodi da se zakon primjenjuje na "radna mjesta za rad na daljinu", a to su "računalne radne stanice koje poslodavac trajno postavlja u privatnom prostoru zaposlenika".

Više s weba

Pročitajte još

Image
OTKRILA SVE DETALJE

Vučković oko spornih SMS-ova: 'Nisam tražila pojedinačne usluge, poruke sam slala...'

Više s weba