'KVARI ODNOSE'

Povjesničar za Direkt o Orbanovoj izjavi: 'On ne pomišlja na rat, ali kompliciranje može do toga dovesti'

10.5.2022. u 22:35/ RTL Direkt

Miškulin smatra da Orbanove izjave služe tome da mobiliziraju njegove pristaše u Mađarskoj

Vjeruju li stvarno Mađari da je Hrvatska dio njihovog teritorija i ako da, zašto? Za Direkt je pojasnio povjesničar Ivica Miškulin.

"Čini se da njihov premijer Viktor Orban smatra da imaju još uvijek neko pravo na dijelove hrvatskog teritorija. Najpreciznije bi bilo reći da je ovih dana korisno lamentirati o davno povijesno navodno izgubljenim teritorijima koji se moraju vratiti matici zemlji.

Putin govori o ruskom carstvu, predboljševičkoj razdoblja, pa to vezuje sa sovjetskim imperijem kasnije.

Image
O ORBANOVOJ IZJAVI

Orbanov državni tajnik: 'Oteto more je povijesna činjenica, nadam se da u Hrvatskoj neće zavladati histerija'

Image
O ORBANOVOJ IZJAVI

Orbanov državni tajnik: 'Oteto more je povijesna činjenica, nadam se da u Hrvatskoj neće zavladati histerija'

Orban govori to što govori da mobilizira političke pristaše unutar Mađarske. Pobijedio je na projektu države koja počinje graničiti s nekom vrstom autoritarne teške vladavine koja ponekad guši ljudska prava i slobodu izražavanja. Ovakve stvari služe, kao što su Donaldu Trumpu služile da mobiliziraju njegove pristaše u SAD-u, sada služe Orbanu da mobilizira svoje ljude u Mađarskoj", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da Orbanova izjava "da nam nisu uzeli more… i mi bismo mogli tankerima uvoziti naftu", kvari odnose između Hrvatske i Mađarske.

"U situaciji kada postoji arhitektura međunarodno priznatih granica, vi granice možete promijeniti ili dogovorno ili ratom. Dogovorno da se Hrvatska nikad neće odreći Rijeke i Baranje, a s druge strane ni Orban ne pomišlja na rat. Dugotrajno kompliciranje i gradnja politike na ovakvim temeljima može do toga dovesti", kazao je Miškulin.

Upravo se čita

Image
Grad raspisao natječaj

Potraga doznaje - Uskok istražuje posao s otpadom u Varaždinu. Sve namjestili poduzetniku?

Više s weba

Pročitajte još

Image

Tomašević odgovarao na pitanja o Holdingu: 'Dug je velik, obaveze su velike, no radimo na tome da se problemi počnu rješavati'

Više s weba